Mrkva neobsahuje škrob, a preto je pre cukrovkárov vhodnou zeleninou. Uvádza to Americká diabetická asociácia (ADA). Navyše má množstvo ďalších pozitívnych účinkov na organizmus.
Obsahuje tieto zlúčeniny:
- Karotenoidy
Mrkva je výborný zdroj karotenoidov. V potrave sa tieto zlúčeniny vyskytujú predovšetkým v pomarančovom a žltom ovocí či zelenine. Karotenoidy obsahuje aj pigment v očiach, ich antioxidačná aktivita pomáha chrániť sietnicu pred poškodením. Niektoré výskumy naznačujú, že karotenoidy môžu chrániť pred diabetickou retinopatiou - je to ochorenie, ktoré môže viesť k strate zraku a je pomerne častou komplikáciou cukrovky.
Podľa štúdie z roku 2015 môžu diéty, ktoré obsahujú vysoké hladiny alfa a beta karoténu, prispievať k zníženému riziku cukrovky 2. typu. Mrkva je bohatým zdrojom týchto karoténov, ktorý obsahuje 8 285 mikrogramov beta karoténu a 3 477 mikrogramov alfa karoténu na 100 gramov.
- Zdravé uhľohydráty
Kontrola hladín glukózy v krvi alebo hladiny cukru v krvi je primárnym cieľom liečby cukrovky. Celkové množstvo uhľohydrátov, ktoré človek konzumuje, má na tieto hladiny silný vplyv. Stredná surová mrkva obsahuje 5,84 g uhľohydrátov. Hoci mrkva nemusí mať nevyhnutne nízky obsah uhľohydrátov, predstavuje dobrý zdroj.
Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) by sacharidy v priemere mali tvoriť 45% z kalorického príjmu cukrovkárov. Počítanie sacharidov a ich udržiavanie v zdravom rozsahu môže osobe pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a tak zabrániť komplikáciám pri cukrovke, ktoré môžu zahŕňať: ochorenie srdca, obličiek, stratu zraku, vyššie riziko infarktov.
- Vitamín A
Podľa článku v časopise Diabetes Management môže byť nízka hladina vitamínu A nezávislým rizikovým faktorom cukrovky. Iný článok, ktorý uverejnený v publikácii Endokrinné, metabolické a imunitné poruchy, upozorňuje, že ľudia s chronickými chorobami, kam patrí aj cukrovka, by si mali sledovať, či konzumujú dostatok vitamínu A.
Toto môže byť obzvlášť dobrá rada pre ľudí s cukrovkou 1. typu, ktorá spôsobuje, že T-bunky v tele napadajú beta-bunky produkujúce inzulín. Vitamín A hrá rozhodujúcu úlohu v pankrease a pri produkcii beta buniek. vhodným zdrojom vitamínu A je mrkva, obsahuje 835 mikrogramov na 100 g.
- Vlákninu
Jesť viac vlákniny môže zlepšiť hladinu glukózy v krvi a zvýšiť inzulínovú rezistenciu a citlivosť na inzulín, čo pomáha v boji proti cukrovke. Ľudia s cukrovkou by mali konzumovať 20–35 g vlákniny denne zo zeleniny, ovocia a minimálne spracovaných zŕn. Mrkva obsahuje 2,8 g vlákniny zo 100 g.
medicalnewstoday.com