Táto otázka zriedka kedy vedie k pozitívnemu výsledku. Buď vaša nadriadená tehotná nie je, alebo ste prezradili niečo, o čom nikto ešte nevedel, pretože sama šéfka sa ešte nerozhodla podeliť sa s touto správou.Flickr/ Vanessa Porter
StoryEditor

Tehotenskú cukrovku odhalí test

07.09.2020, 10:41
Autor:
(dia)(dia)
Neliečená alebo nedostatočne liečená tehotenská cukrovka môže mať vážne dôsledky. Vyššie množstvo cukru v krvi matky prechádza placentou aj do krvi dieťaťa.

Na túto situáciu reaguje organizmus dieťaťa zvýšením tvorby inzulínu. Pretože cukor je zdroj energie a inzulín rastový hormón, dieťa rýchlejšie rastie a priberá. Deti sa rodia veľké, s hmotnosťou viac ako 4-tisíc gramov. Vnútorné orgány môžu zaostávať vo vývoji, hrozí horšia adaptácia po pôrode, ťažší priebeh novorodeneckej žltačky, ťažkosti s dýchaním, poruchy srdcového rytmu, zmeny vnútorného prostredia.


V budúcnosti majú tieto deti vyššie riziko vzniku obezity, cukrovky 2. typu, srdcovo-cievnych ochorení, porúch pozornosti s hyperaktivitou.


U matky môže byť nekontrolovaná tehotenská cukrovka spojená s vysokým krvný tlakom, infekciami, pôrodnými poraneniami, neskôr vznikom cukrovky 2. typu.

Tehotných s cukrovkou je viac


Novšie zistenia ukazujú, že tehotenská cukrovka (gestačný diabetes mellitus) je oveľa častejšia, ako sme mysleli. Môže sa objaviť až u 18 % tehotných žien, pričom niekedy sa udával jej výskyt okolo 4 %.


Tento nárast súvisí s viacerými faktormi. Kritériá na stanovenie tehotenskej cukrovky sú oproti minulosti prísnejšie a ženy sú vyšetrované dôslednejšie. Významnú úlohu však hrá aj odsúvanie tehotenstva do vyššieho veku – často po 30. roku, sedavý životný štýl so stresom, s nezdravými stravovacími návykmi, nadváhou alebo obezitou. Väčšie riziko vzniku majú ženy s rodinným výskytom tehotenskej cukrovky alebo cukrovky 2. typu.

Testy robia všetkým tehotným


Tehotenskú cukrovku potvrdzujeme na základe laboratórneho testu, povinného pre všetky tehotné ženy. Nevyšetrujú sa len tie, ktoré majú cukrovku alebo stav predchádzajúci cukrovke (tzv. prediabetes) známy už pred tehotenstvom. Klinicky sa tehotenská cukrovka pri zistení obvykle neprejavuje vôbec nijako.


Test, ktorým sa zisťuje tehotenská cukrovka, sa nazýva orálny glukózový tolerančný test (oGTT) a realizuje sa v 24. – 28. týždni tehotenstva.


Ženy s vyšším rizikom vzniku tehotenskej cukrovky by však mali byť testované skôr, hneď po zistení tehotenstva, a v prípade nepotvrdenia tehotenskej cukrovky znovu v 24. – 28. týždni. Takýmto rizikom je napríklad výskyt cukrovky 2. typu v rodine, vek nad 35 rokov, obezita, vysoký krvný tlak, tehotenská cukrovka v minulosti, pôrod plodu nad 4 000 g hmotnosti, pôrod mŕtveho plodu, spontánne potraty.

Ako sa pripraviť na test

Aby boli výsledky testu spoľahlivé, je dôležité, aby bol vykonaný správne. Akékoľvek otázky o priebehu je dobré vopred prediskutovať.

  • Vyšetrenie sa má odložiť, ak má žena akútne ochorenie, napríklad virózu. Ranné lieky treba užiť až po vykonaní testu.
  • Deň pred vyšetrením má žena konzumovať obvyklú stravu a vykonávať bežnú fyzickú námahu.
  • Testuje sa ráno, po aspoň 8-hodinovom období bez príjmu potravy, prípustné je len pitie obyčajnej neochutenej vody.
  • Pred testom ani počas jeho trvania sa nesmie fajčiť (niektoré ženy, žiaľ, neprestávajú s týmto zlozvykom ani v tehotenstve).
  • Počas celého vyšetrenia trvajúceho dve hodiny má žena sedieť v pokoji, napríklad si čítať v čakárni.
  • Medzi odbermi nie je vhodné odbiehať, pretože fyzická aktivita by mohla výsledky skresliť.


Test sa začína odberom krvi

Test začína odberom krvi zo žily, následne vypitím 75 g roztoku s glukózou a pokračuje odbermi krvi zo žily po 1 a 2 hodinách. Samotný roztok glukózy chutí veľmi sladko, čo môže u niektorých žien viesť k nevoľnosti. Preto sú dostupné už aj prípravky s pridanou kyslinou citrónovou a so sladkokyslou chuťou.

Ako tehotenskú cukrovku hodnotíme zvýšenie krvného cukru nad normu v ktorejkoľvek z 3 odobraných vzoriek:

Čas vyšetrenia Hodnota krvného cukru potvrdzujúca tehotenskú cukrovku
nalačno ≥ 5,1 mmol/l
po 1 hodine ≥ 10,0 mmol/l
po 2 hodinách ≥ 7,8 mmol/l

Staršie metódy testovania, ako napríklad vyšetrenie krvi z kapiláry („z prsta“) alebo glukomerom, sú menej presné a nepovažujú sa za správne. Pri vyšetrovaní tehotenskej cukrovky sa moč nehodnotí.


Pre tehotné platia prísnejšie pravidlá


Hodnoty cukru, ktoré svedčia pre tehotenskú cukrovky, sú nižšie ako hodnoty, ktorými potvrdzujeme cukrovku iných typov. Tieto prísnejšie pravidlá boli stanovené na základe údajov od vyše 25-tisíc tehotných žien v medzinárodnej štúdii, kde sa zistilo, že riziko možných komplikácií rastie úmerne s výškou krvného cukru u matky.

Testy treba zopakovať!


Po uplynutí šestonedelia do 6 mesiacov po pôrode treba oGTT zopakovať. Toto popôrodné stanovenie slúži na potvrdenie, že išlo naozaj o tehotenskú cukrovku a hodnoty krvného cukru sú už v norme. Test sa realizuje obdobne, len s vynechaním odberu krvi po 1. hodine a hodnotí sa kritériami pre bežnú populáciu. Pacientky, ktoré prekonali tehotenskú cukrovku, majú byť z hľadiska rizika vzniku cukrovky 2. typu sledované celoživotne, s kontrolami každé 2 – 3 roky.


MUDr. Miriam Adamovičová, diabetologická ambulancia UNsP Milosrdní bratia, Rovinka

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:13