Meranie sa prevádza z kapilárnej krvi, ktorá sa odoberá najčastejšie z končekov prstov. Nie je vhodné merať z palca a ukazováka.
PRI LIEČBE INZULÍNOM
Diabetici typu 1 a typu 2 na inzulínovom režime si môžu počas dňa spraviť:
Malý glykemický profil
1. pred raňajkami
2. pred obedom
3. pred večerou
4. pred spaním
Veľký glykemický profil
1. nalačno
2. 1,5 – 2 hodiny po raňajkách
3. pred obedom
4. 1,5 – 2 hodiny po obede
5. pred večerou
6. 1,5 – 2 hodiny po večeri
7. pred spaním
8. nadránom
Veľký glykemický profil sa odporúča merať hlavne v záťažových situáciách (počas ochorenia, pri zmene diétneho režimu a pod.)
PRI LIEČBE DIÉTOU A TABLETKAMI
U diabetika typu 2 na diéte alebo liečeného tabletkami je praktické meranie v nasledujúcich intervaloch:
1. nalačno pred raňajkami
2. 1,5 – 2 hodiny po raňajkách
3. 1,5 – 2 hodiny po obede
4. 1,5 – 2 hodiny po večeri
Postup merania glukomerom:
- umyte si ruky mydlom, prst si vydezinfikujte (nie alkoholom)
- vložte prúžok do glukomera
- vpichom do prsta pomocou špeciálnej lancety odoberte troška krvi
- kvapku krvi zachyťte na testovací prúžok vložený v prístroji
- po pár sekundách glukomer vypíše hodnotu
- na mieste vpichu krátko pridržte a tlačte tampón, aby nevytekala z prsta krv
Kedy hovoríme o glykémii nalačno a glykémii po jedle?
Glykémia nalačno označuje hladinu cukru v krvi ráno po prebudení po najmenej 8-hodinovom hladovaní.
Hodnoty:
U zdravého človeka by sa mala pohybovať od 4,0 mmol/l do 5,6 mmol/l.
Glykémia po jedle označuje hodnotu krvného cukru 90 – 120 minút po jedle.
Hodnoty:
Glykémia 90 minút po jedle by nemala byť vyššia ako o 2 mmol/l hodnoty pred jedlom.
Hodnoty glykovaného hemoglobínu
Ak chce mať lekár presnejší obraz o stave pacienta, meria sa hladina takzvaného glykovaného hemoglobínu. Pomocou tohto testu totiž lekár zistí, ako sa pacient stravoval a či dodržiaval stanovenú liečbu aj pred troma mesiacmi.
Dodržiavať zdravú životosprávu iba pár dní pred vyšetrením preto nestačí.
Monitoring hladiny cukru v krvi je dôležitou súčasťou nielen pri liečbe chorých pacientov, ale aj pri odhaľovaní tých, ktorí o svojom ochorení ešte nevedia.
Orientačným meraním je aj meranie glukózy v moči. Meranie prebieha pomocou špeciálnych prúžkov, ktoré sa ponoria do nádobky s močom. V prípade výskytu glukózy v moči dochádza k sfarbeniu prúžka. Meranie je však iba orientačné a nesmie slúžiť na úpravu liečby pacienta.
Testovacie prúžky a glukomer treba správne skladovať. Tubu s prúžkami je potrebné nechať otvorenú čo najkratší čas, a to na tmavom, suchom a chladnom mieste, nie v chladničke.
Kto by si mal pravidelne merať glykémiu?
- diabetici liečení inzulínovým aj diétnym režimom, tabletkami
- pri výskyte cukrovky v tehotenstve
- detskí diabetici
Cukor v krvi je potrebné odmerať:
- pri nespoľahlivých hodnotách cukru v moči (glykozúrii)
- pri každom pocite hypoglykémie
- pri zvláštnych situáciách vyžadujúcich úpravy liečebného režimu (napr. pri akútnych ochoreniach, infekciách)
počas cestovania - pri väčšej fyzickej aktivite, pri nevyrovnanosti – dekompenzácii cukrovky
- pri bolestiach hlavy, nezvyčajnej únave, teplote, vracaní alebo hnačkách.
Prečo je dôležité pravidelné meranie?
Hladina cukru v krvi v priebehu dňa kolíše u každého človeka. Kým u zdravých ľudí hraničné hodnoty neprekračuje, v prípade cukrovkárov môžu byť výkyvy omnoho výraznejšie a časté kolísanie môže spôsobiť vážne zdravotné následky. Pravidelným meraním predíde diabetik komplikáciám.
Pri práci s glukomerom dajte pozor, aby:
- ste nabrali alebo nasali dostatočne veľkú kvapku krvi
- ste nemerali tkanivový mok
- ste striedali miesta vpichu na oboch rukách, rôznych prstoch a ich stranách a neboli po respiračnej lehote
váš glukomer fungoval správne, skontrolujte si preto občas glukomer pomocou kontrolného roztoku, taktiež si môžete porovnať nameraný výsledok z vášho glukomeru s výsledkom z laboratória, ale v tomto prípade nemusia byť výsledky úplne rovnaké - ste dodržiavali čas vhodný na odber kvapky krvi a správny postup merania
- ste používali len svoj glukomer, svoje lancetové pero a svoju lancetu, vyhnete sa tak možnosti vzniku infekcie, prenosu žltačky, HIV alebo iných chorôb
Faktory ovplyvňujúce glukózu v krvi
- príjem jedla (sacharidov) zvyšuje glukózu v krvi
- cvičenie znižuje glukózu v krvi
- stres môže zvyšovať glukózu v krvi
- alkohol znižuje glukózu v krvi
Cukor, čiže glukóza
Je dôležitý prvok pre celý organizmus, ale najmä mozog. Mozgové bunky ho potrebujú pre svoju správnu činnosť, rovnako ako kyslík. Po konzumácii sa cukry z jedla vyplavujú práve do krvi, odkiaľ ich inzulín transportuje na potrebné miesta.
Pri cukrovke telo inzulín neprodukuje, resp. produkuje ho iba v obmedzenej miere – cukor teda ostáva v krvi, jeho hladina sa zvyšuje a telo nedostáva potrebnú dávku energie, takže človek sa cíti unavený a chudne. Veľa cukru v krvi navyše spôsobuje, že tento sa usádza v cievach a poškodzuje ich.
Hodnoty cukru (glykémie) Nalačno Po jedle
U zdravého človeka 3,3 až 5,5 do 7,8
Pri diabete nad 7 nad 11,1 (dve hodiny po jedle alebo kedykoľvek v priebehu dňa)
Cieľové hodnoty pri diabete 4,5 až 7,2 5 až 9