Dedí sa najmä cukrovka druhého typu. K jej vzniku prispieva nadváha, nedostatok pohybu a tiež nevhodné stravovacie návyky, najmä nadbytok sladkého. "Mnoho štúdií potvrdzuje, že ak dodržiavajú potomkovia rodičov s cukrovkou druhého typu zdravú diétu a majú dostatok pohybu, môže sa počiatok vzniku choroby oddialiť o desať až pätnásť rokov," vysvetľuje lekárka Jana Yanová. Existuje ešte cukrovka prvého typu, ktorá vzniká bez ohľadu na to, ako zdravo či nezdravo žijete. Aj v jej prípade môže hrať rolu genetická záťaž. Diabetes prvého typu u matky totiž predstavuje pre jej potomstvo až trojpercentné riziko choroby. "Inak ale cukrovku prvého typu môže spustiť aj banálne infekčné ochorenie, ktorému sa ani pri najlepšej snahe nemôžeme vyhnúť," informuje Jana Yanová.Pixabay
StoryEditor

RADÍME DIABETIKOM: Ako si správne vybrať glukomer

26.08.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Pravidelným používaním prístroja na meranie hladiny cukru v krvi môžete výrazne ovplyvniť svoj zdravotný stav a držať prípadné výkyvy hladiny glukózy pod kontrolou. Výber vhodného prístroja je veľmi dôležitý, rovnako ako následná správna manipulácia s ním.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktorého hlavným znakom je hyperglykémia. Hyperglykémia vzniká následkom poruchy sekrécie inzulínu alebo rezistenciou periférnych tkanív na inzulín, čo sa prejaví poruchou v metabolizme sacharidov, proteínov a lipidov.

Pre pacientov s touto diagnózou je dôležitým úkonom strážiť si hladinu glukózy v krvi.

Pravidelné kontrolovanie hodnoty glukózy v krvi je jediný spôsob, ako zistiť, či sú hodnoty v poriadku. Čím častejšie je meranie uskutočnené, tým lepšie je možné identifikovať faktory, na ktoré telo reaguje. Existuje mnoho faktorov, ktoré glykémiu ovplyvňujú, preto je nevyhnutné nepodceňovať príznaky hyperglykémie alebo hypoglykémie.

Pre diabetikov je samozrejmosťou monitorovanie hladiny glukózy v domácom prostredí pomocou glukomera.

Je to zdravotnícke počítačové zariadenie, ktoré dokáže z malého množstva krvi na testovacom prúžku stanoviť obsah cukru v krvi. Keďže informácie z neho získané môžu pacientovi zachrániť život alebo pozitívne ovplyvniť liečbu cukrovky, je nutné venovať výberu správneho prístroja zvýšenú pozornosť. Podobne ako je to pri ostatných zdravotných pomôckach, aj glukomerov existuje na trhu veľké množstvo, pričom sa odlišujú najmä dizajnom, cenou a funkciami. Pri správnom výbere by sme mali brať do úvahy niekoľko dôležitých faktorov.

Presnosť glukomera

Presnosť glukomera je tým najrozhodujúcejším faktorom pri jeho správnom výbere. Každý glukomer musí spĺňať požiadavky, ktoré sú určené smernicami ISO (ISO – Medzinárodná organizácia pre normalizáciu). Aby glukomer spĺňal normy, musí 99 % meraní vyhovovať maximálnym povoleným odchýlkam. Tolerovaná odchýlka medzi laboratórnym a domácim meraním je pri koncentrácii glukózy 4,2 mmol/l možná v rozmedzí 15 – 20 % (± 0,83 mmol/l). Avšak faktom ostáva, že nepresnosť meraní je vo vyše 90 percentách prípadov spôsobená nesprávnou manipuláciou používateľa.

Cena a úhrada poisťovne

V prípade, že pacient trpí ochorením diabetes mellitus, na základe zdravotného poistenia má nárok na zdravotnícku pomôcku nevyhnutnú pri liečbe v množstve jeden kus za 5 rokov. Na Slovensku je dnes viac ako 40 glukomerov, ktoré sú plne alebo čiastočne hradené zo zdravotného poistenia. Samozrejme, ak cukrovku nemáte a glukomer napriek tomu chcete vlastniť, nemusíte zaň zaplatiť veľa. Na trhu je množstvo prístrojov, ktorých cena sa pohybuje od 13 do 100 eur, pričom väčšinou ide o tzv. štartovací balíček, ktorého súčasťou je okrem samotného meracieho prístroja aj menšie množstvo testovacích prúžkov a lanciet.

Pamäť prístroja

Rôzne typy glukomerov dokážu uložiť priemerne od 50 až do 500 meraní. Znalosť týchto výsledkov pacientovi umožňuje tvorbu štatistiky bez potreby ručného zaznamenávania hodnôt do záznamníkov. Zvážte pri výbere aj fakt, aké informácie prístroj ukladá. Základné typy monitorujú hlavné informácie, ktoré si pacient bežne zaznamenáva do denníka, ako sú hodnota glykémie, čas a dátum. Niektoré modernejšie typy ponúkajú aj možnosti výsledky zdieľať pomocou aplikácií cez mobilný telefón či možnosti stiahnuť si kompletné výsledky do počítača.

Jednoduchá manipulácia

Takmer každý glukomer má jednoduchú obsluhu, aby komplikovanosť zariadenia pacientov od merania neodrádzala. Pre starších pacientov či pacientov so špecifickými potrebami je vhodné pri výbere zohľadniť osvetlenie obrazovky, zvuk, veľkosť písma a tlačidiel. Okrem správneho výberu prístroja potrebuje pacient poznať aj správnu manipuláciu pri meraní.

Postup merania glukomerom

1. Pripravte si glukomer na testovanie. Vložte testovací prúžok do prístroja. (Testovací prúžok a glukomer musia byť od rovnakého výrobcu. Glukomer musí byť zhodný s typom prúžku a s kalibračným číslom v prípade potreby.)
2. Umyte si ruky mydlom a miesto vpichu dezinfikujte nealkoholovým roztokom.
3. Meranie sa uskutočňuje z kapilárnej krvi. Vpich sa robí pomocou lancety najčastejšie do bočnej strany prsta, pričom sa snažte vyhnúť meraniu z palca a ukazováka.
4. Na meranie použite dostatočne veľkú kvapku krvi a rovnomerne ju naneste na testovací prúžok. Pri malom množstve krvi nemusí glukomer vyhodnotiť meranie správne. Meranie sa uskutočňuje z druhej kvapky krvi, pričom prvú je potrebné utrieť.
5. Odčítajte hodnotu z glukomera.

Monitorovanie hladiny cukru v krvi je dôležitou súčasťou nielen pri liečbe chorých pacientov, ale aj pri odhalení pacientov, ktorí o svojom ochorení ešte nevedia. Súčasne je to aj najúčinnejší spôsob, ako predchádzať mnohým komplikáciám spájajúcim sa s ochorením. V liečbe je kontrola správnej hladiny kľúčová, a preto pri kúpe a meraní glykémie nezabúdajte na to najdôležitejšie. Jedine presný glukomer a správny postup merania dokážu zabezpečiť presný výsledok.

Mgr. Lenka Slaná, farmaceutka z lekáreň Dr.Max

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 08:44