Dedí sa najmä cukrovka druhého typu. K jej vzniku prispieva nadváha, nedostatok pohybu a tiež nevhodné stravovacie návyky, najmä nadbytok sladkého. "Mnoho štúdií potvrdzuje, že ak dodržiavajú potomkovia rodičov s cukrovkou druhého typu zdravú diétu a majú dostatok pohybu, môže sa počiatok vzniku choroby oddialiť o desať až pätnásť rokov," vysvetľuje lekárka Jana Yanová. Existuje ešte cukrovka prvého typu, ktorá vzniká bez ohľadu na to, ako zdravo či nezdravo žijete. Aj v jej prípade môže hrať rolu genetická záťaž. Diabetes prvého typu u matky totiž predstavuje pre jej potomstvo až trojpercentné riziko choroby. "Inak ale cukrovku prvého typu môže spustiť aj banálne infekčné ochorenie, ktorému sa ani pri najlepšej snahe nemôžeme vyhnúť," informuje Jana Yanová.Pixabay
StoryEditor

Hladina gylkémie prezradí aktuálny zdravoný stav. Kedy si merať cukor?

03.08.2020, 09:02
Autor:
(dia)(dia)
Pre diabetikov by malo byť samozrejmosťou, aby si merali cukor v krvi v domácom prostredí – pomocou glukomera. Je to zariadenie, ktoré je schopné z kvapôčky krvi určiť hladinu glukózy.

Meranie sa prevádza z kapilárnej krvi, ktorá sa odoberá najčastejšie z končekov prstov. Nie je vhodné merať z palca a ukazováka.

Pri liečbe inzulínom
Diabetici typu 1 a typu 2 na inzulínovom režime si môžu počas dňa spraviť:

Malý glykemický profil
1. pred raňajkami
2. pred obedom
3. pred večerou
4. pred spaním

Veľký glykemický profil
1. nalačno
2. 1,5 – 2 hodiny po raňajkách
3. pred obedom
4. 1,5 – 2 hodiny po obede
5. pred večerou
6. 1,5 – 2 hodiny po večeri
7. pred spaním
8. nadránom

Veľký glykemický profil sa odporúča merať hlavne v záťažových situáciách (počas ochorenia, pri zmene diétneho režimu a pod.)

Pri liečbe diétou a tabletkami


U diabetika typu 2 na diéte alebo liečeného tabletkami je praktické meranie v nasledujúcich intervaloch:
1. nalačno pred raňajkami
2. 1,5 – 2 hodiny po raňajkách
3. 1,5 – 2 hodiny po obede
4. 1,5 – 2 hodiny po večeri

Postup merania glukomerom:

  • umyte si ruky mydlom, prst si vydezinfikujte (nie alkoholom)
  • vložte prúžok do glukomera
  • vpichom do prsta pomocou špeciálnej lancety odoberte troška krvi
  • kvapku krvi zachyťte na testovací prúžok vložený v prístroji
  • po pár sekundách glukomer vypíše hodnotu
  • na mieste vpichu krátko pridržte a tlačte tampón, aby nevytekala z prsta krv

Kedy hovoríme o glykémii nalačno a glykémii po jedle?


Glykémia nalačno označuje hladinu cukru v krvi ráno po prebudení po najmenej 8-hodinovom hladovaní.
Hodnoty:
U zdravého človeka by sa mala pohybovať od 4,0 mmol/l do 5,6 mmol/l.

Glykémia po jedle označuje hodnotu krvného cukru 90 – 120 minút po jedle.
Hodnoty:
Glykémia 90 minút po jedle by nemala byť vyššia ako o 2 mmol/l hodnoty pred jedlom.

Hodnoty glykovaného hemoglobínu

Ak chce mať lekár presnejší obraz o stave pacienta, meria sa hladina takzvaného glykovaného hemoglobínu. Pomocou tohto testu totiž lekár zistí, ako sa pacient stravoval a či dodržiaval stanovenú liečbu aj pred troma mesiacmi.
Dodržiavať zdravú životosprávu iba pár dní pred vyšetrením preto nestačí.

Monitoring hladiny cukru v krvi je dôležitou súčasťou nielen pri liečbe chorých pacientov, ale aj pri odhaľovaní tých, ktorí o svojom ochorení ešte nevedia.
Orientačným meraním je aj meranie glukózy v moči. Meranie prebieha pomocou špeciálnych prúžkov, ktoré sa ponoria do nádobky s močom. V prípade výskytu glukózy v moči dochádza k sfarbeniu prúžka. Meranie je však iba orientačné a nesmie slúžiť na úpravu liečby pacienta.
Testovacie prúžky a glukomer treba správne skladovať. Tubu s prúžkami je potrebné nechať otvorenú čo najkratší čas, a to na tmavom, suchom a chladnom mieste, nie v chladničke.


Kto by si mal pravidelne merať glykémiu?

  • diabetici liečení inzulínovým aj diétnym režimom, tabletkami
  • pri výskyte cukrovky v tehotenstve
  • detskí diabetici

Cukor v krvi je potrebné odmerať:

  • pri nespoľahlivých hodnotách cukru v moči (glykozúrii)
  • pri každom pocite hypoglykémie
  • pri zvláštnych situáciách vyžadujúcich úpravy liečebného režimu (napr. pri akútnych ochoreniach, infekciách)
    počas cestovania
  • pri väčšej fyzickej aktivite, pri nevyrovnanosti – dekompenzácii cukrovky
  • pri bolestiach hlavy, nezvyčajnej únave, teplote, vracaní alebo hnačkách.

Prečo je dôležité pravidelné meranie?

Hladina cukru v krvi v priebehu dňa kolíše u každého človeka. Kým u zdravých ľudí hraničné hodnoty neprekračuje, v prípade cukrovkárov môžu byť výkyvy omnoho výraznejšie a časté kolísanie môže spôsobiť vážne zdravotné následky. Pravidelným meraním predíde diabetik komplikáciám.

Pri práci s glukomerom dajte pozor, aby:

  • ste nabrali alebo nasali dostatočne veľkú kvapku krvi
  • ste nemerali tkanivový mok
  • ste striedali miesta vpichu na oboch rukách, rôznych prstoch a ich stranách a neboli po respiračnej lehote
  • váš glukomer fungoval správne, skontrolujte si preto občas glukomer pomocou kontrolného roztoku, taktiež si môžete porovnať nameraný výsledok z vášho glukomeru s výsledkom z laboratória, ale v tomto prípade nemusia byť výsledky úplne rovnaké
  • ste dodržiavali čas vhodný na odber kvapky krvi a správny postup merania
  • ste používali len svoj glukomer, svoje lancetové pero a svoju lancetu, vyhnete sa tak možnosti vzniku infekcie, prenosu žltačky, HIV alebo iných chorôb


Faktory ovplyvňujúce glukózu v krvi

  • príjem jedla (sacharidov) zvyšuje glukózu v krvi
  • cvičenie znižuje glukózu v krvi
  • stres môže zvyšovať glukózu v krvi
  • alkohol znižuje glukózu v krvi

Cukor, čiže glukóza, je dôležitý prvok pre celý organizmus, ale najmä mozog. Mozgové bunky ho potrebujú pre svoju správnu činnosť, rovnako ako kyslík. Po konzumácii sa cukry z jedla vyplavujú práve do krvi, odkiaľ ich inzulín transportuje na potrebné miesta.
Pri cukrovke telo inzulín neprodukuje, resp. produkuje ho iba v obmedzenej miere – cukor teda ostáva v krvi, jeho hladina sa zvyšuje a telo nedostáva potrebnú dávku energie, takže človek sa cíti unavený a chudne. Veľa cukru v krvi navyše spôsobuje, že tento sa usádza v cievach a poškodzuje ich.

Hodnoty cukru (glykémie) Nalačno Po jedle
U zdravého človeka 3,3 až 5,5 do 7,8
Pri diabete nad 7 nad 11,1 (dve hodiny po jedle alebo kedykoľvek v priebehu dňa)
Cieľové hodnoty pri diabete 4,5 až 7,2  5 až 9

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:01