pixabay.com
StoryEditor

Vaginálnym infekciám sa darí najmä v lete. Niektoré môžu prerásť v neplodnosť

25.07.2020, 09:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak v intímnych partiách vznikne problém a nepodchytí sa správne už v jeho začiatku, môže prerásť v nepríjemný kolotoč, ktorý v niektorých prípadoch môže viesť až k neplodnosti.

Gynekologické zápaly sa objavia vtedy, ak dôjde k narušeniu prirodzeného prostredia v pošve alebo poškodeniu sliznice. Baktérie, ktoré sa tam prirodzene nachádzajú, sa premnožia a vyvolajú zápal. Letné obdobie je na gynekologické zápaly ako stvorené. Baktérie, ktoré vyvolávajú tieto problémy, totiž milujú  teplé a vlhké prostredie.

 

Pálenie, svrbenie, výtok...

Zápaly sprevádzajú nepríjemné svrbenie, pálenie, výtok, zápach, pobolievanie podbruška aj bolesť pri pohlavnom styku. To všetko sú podľa gynekológa Silvestra Gala príznaky, pri ktorých je nutné vyhľadať odborníka.

„Niektoré nezávažné, počínajúce zápaly síce dokáže eliminovať prirodzená imunita, ale v prípade rozvinutého zápalu s vyššie uvedenými prejavmi je skutočne potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Je nesmierne dôležité zachytiť a preliečiť zápal v jeho počiatočnom štádiu, aby nezanechal následky,“ vysvetľuje lekár.

 

Čo sa deje v ambulancii gynekológa?

Gynekológ Galo vysvetľuje, že u pacientky je potrebné vykonať niekoľko úkonov:

 

  • vaginálne vyšetrenie v gynekologických zrkadlách,
  • posúdenie stavu pošvy a krčku,
  • prítomnosť výtoku, ktorý môže byť viditeľný len v okolí krčku a v pošve,
  • je potrebné posúdenie charakteru výtoku,
  • vykonanie testu pH, eventuálne vyšetrenia vzorky výtoku z pošvy mikroskopicky (v prípade bakteriálnej vaginózy).

 

 

Čo môže narušiť prirodzené vaginálne prostredie?

 

  • oslabená imunita
  • hormonálne zmeny
  • nevhodná spodná bielizeň
  • nezdravé stravovanie (vysoký podiel cukrov)
  • antibiotiká
  • rizikové sexuálne správanie
  • hygienické návyky
  • používanie nevhodných kozmetických prípravkov
  • časté umývanie aj nesprávna hygiena po toalete
  • kúpanie na prírodných kúpaliskách
  • dlhší čas strávený v mokrých plavkách

 

 

Pomáhajú lieky aj krémy

Bežné gynekologické zápaly sa väčšinou liečia antibiotikami či antimykotikami. Vážnejšie zápaly, ktoré spôsobujú neplodnosť, spravidla vyžadujú antibiotickú liečbu aj hospitalizáciu.

„Prvým krokom je posúdenie „rozsahu škôd“. Hovoríme nadnesene o vstupnom vyšetrení a predovšetkým o posúdení stavu vajíčkovodov, ktoré môžu byť vplyvom prekonanej chlamýdiovej infekcie alebo rozsiahleho bakteriálneho zápalu malej panvy nepriechodné. V takom prípade existujú už overené metódy asistovanej reprodukcie, ktoré nám pomôžu dosiahnuť tehotnosť aj bez „pomoci“ vajcovodov,“ hovorí Galo.

Aj odvetvie gynekológie, urológie a asistovanej reprodukcie podľa neho napreduje. V súčasnosti vďaka tomu existujú dokonca viaceré možnosti ako tieto závažné problémy riešiť.

 

 

Liečba bez lekára uľaví len na chvíľu

 

Samoliečbu zápalov voľne dostupnými prípravkami gynekológ Galo ženám neodporúča. „ Ide o symptomatickú pomoc. To znamená, že môže viesť k dočasnej úľave ťažkosti, ale v prípade pravej infekcie k riešeniu príčiny problému nevedie,“ uvádza odborník.

Nesprávna diagnostika a samoliečba problému môže mať podľa neho opačný efekt.

„Pacientky potom samé vidia, že to vedie len k predĺženiu doby do správnej diagnostiky a liečby, a teda aj k predĺženiu bolesti a diskomfortu. Nakoniec do ambulancie prídu, no v ešte horšom stave, ktorému sa mohli vyhnúť,“ dodáva.

 

Treba preliečiť aj partnera

Niektoré ženské problémy si vyžadujú, aby sa preliečil aj ich partner. Gynekológ Galo tvrdí, že to platí hlavne v prípade chlamýdií, ereaplazmách a mykoplazmách. „Partnera odporúčam preliečiť masťou a pri opakovanom výskyte je nutná systémová liečba,“ vysvetľuje lekár.

  

Ktoré zápaly môžu mať vplyv na plodnosť?

 Vysvetľuje MUDr. Silvester Galo, PhD., vedúci lekár centra gynekológie, urológie a asistovanej reprodukcie GYN-FIV v Žiline

 

 

Chlamydia trachomatis

Je najčastejšie ochorenie prenášané pohlavným stykom. Ak sa nelieči, môže spôsobiť vážne poškodenie vajcovodov v zmysle ich čiastočného alebo úplného uzavretia zápalovými zmenami. V extrémnom prípade môže spôsobiť zápalové ochorenie malej panvy s vážnymi následkami.

 

Bakteriálna vaginóza

Je známa aj ako vaginálna bakterióza, vyvoláva ju baktéria Gardnerella vaginalis. Je to zápalové ochorenie pošvy zapríčinené premnožením Gardnerelly, ale aj iných baktérií, ktoré ju typicky sprevádzajú. Medzi najčastejšie symptómy patrí hojný belavý výtok, charakteristicky sprevádzaný zápachom „rybaciny“. Môže sa prejaviť aj pálením pri močení, eventuálne sa nemusí prejavovať vôbec. Zvyšuje riziko nákazy viacerými sexuálne prenosnými chorobami vrátane HIV/AIDS a taktiež zvyšuje riziko predčasného pôrodu. Najnovšie štúdie mikrobiómu, čiže kompletného mikrobiálneho osídlenia pošvy u pacientiek s reprodukčnými poruchami poukazujú na možný vplyv Gardnerelly vaginalis ako faktora znižujúceho úspešnosť liečbou metódami IVF.

 

Ureaplazmy a mykoplazmy

Tie modifikujú imunologickú odpoveď, spôsobujú chronické zápalové zmeny a môžu viesť k stavu „nabudenia“ imunity, ktorého dôsledkom môže byť zníženie šancí na správne uchytenie embrya.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 09:13