Reuters
StoryEditor

Obezite venovali pozornosť už starovekí lekári

10.07.2020, 10:00
Autor:
(dia)(dia)
Medzi významné zdravotné problémy našej populácie patrí obezita, ktorá sa právom považuje za celosvetovú epidémiu a postihuje takmer dve miliardy ľudí vo svete.

Vyskytuje sa nielen u dospelých, ale rizikové je jej neustále zvyšovanie u detí. Obezita už nie je estetickým problémom niekoľkých jednotlivcov, ale stal sa z nej vážny socioekonomický problém. Nárast obezity je väčšinou spôsobený nevhodnou skladbou stravy a prejedaním, sedavým spôsobom života, nedostatkom telesného pohybu a obezitogénnym prostredím.

Obezita sa považuje za chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele ukladá nadmerné množstvo tukového tkaniva, ktoré môže spôsobovať rôzne druhy ochorení.


Obezite venovali pozornosť už starovekí lekári

Obezitu poznali už naši predkovia pred vyše 25-tisíc rokmi. Archeologické vykopávky sošiek Venuše (Moravany nad Váhom, Willendorf v Rakúsku, Věstonice na južnej Morave, Malta) zobrazujú ženu plných tvarov ako symbol plodnosti, materstva a ideál krásy. Pozornosť obezite venovali aj starovekí lekári, napríklad Avicenna, Hippokrates a Galén, ktorí upozorňovali na jej zdravotné riziká a navrhli prvé postupy liečby.


V stredoveku sa obezita vyskytovala najmä vo vyšších vrstvách spoločnosti, medzi feudálmi, na rozdiel od ostatného obyvateľstva, ktoré vo väčšine prípadov trpelo chudobou.

Nové poznatky a hypotézy o vzniku obezity sa objavujú v 18. a 19. storočí a niektoré z nich sú aktuálne aj v súčasnosti. Vďaka rozvoju lekárskej vedy sa intenzívnejšie venovala pozornosť zdravému fyzickému a psychickému vývoju človeka.
V 20. storočí vznikajú rôzne druhy redukčných diét a neskôr nové lieky na liečbu obezity.

Čo je obezita?

Aby sme mohli riešiť obezitu, musíme pochopiť jej problematiku, to znamená, vedieť, čo je obezita, kedy vzniká, aké sú jej príznaky, zdravotné následky a ako máme postupovať pri jej prevencii a liečbe.

Podľa Európskej asociácie pre výskum obezity (EASO) je obezita definovaná ako abnormálne alebo nadmerné množstvo tuku uložené vnútri viscerálnej a brušnej oblasti, ktoré môže zhoršiť zdravie. Obezita je vstupnou bránou pre celý rad chronických ochorení vrátane diabetu 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.

Na určenie stupňa obezity sa používa v praxi:

1. výpočet Indexu telesnej hmotnosti (BMI) – hmotnosť človeka v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch (kg/m2), ktorý je najužitočnejší ukazovateľ zdravotného rizika spojeného s nadváhou a obezitou

BMI = hmotnosť (kg)/výška (m2)

Klasifikačná tabuľka je z FB, môže sa zmenšiť

BMI: Kategória: Riziko:
pod 18,5 Podváha Stredné až vysoké
18,5 – 24,9 Normálna hmotnosť Nízke
25,0 – 29,9 Nadváha Zvýšené
30,0 – 34,9 Obezita 1. stupňa Stredné
35 – 39,9 Obezita 2. stupňa Vysoké
nad 40 Obezita 3. stupňa Životunebezpečné


2. meranie obvodu pása na vyhodnotenie brušného tuku a ukazovateľa zdravotného rizika spojeného s nadmerným množstvom tuku v páse: obvod pása meriame v polovici vzdialenosti medzi okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti. Krajčírsky meter prikladáme ako opasok v horizontálnej polohe.

zdravý obvod pásu – muži by mali mať obvod pása pod 94 cm a ženy pod 80 cm.

3. bioimpendančná analýza – jednou z najpresnejších metód určenia obezity je meranie zloženia tela bioimpendančnou analýzou, ktorá umožňuje zmerať tukovú a beztukovú hmotu tela.

percento telesného tuku – 18 – 35 % tuku v tele u žien, 10 – 25 % tuku v tele u mužov.

Podľa rozloženia tuku v tele rozlišujeme 2 typy obezity:
– gynoidný (ženský typ obezity – obezita v tvare hrušky) s kumuláciou v oblasti bokov a stehien, je menej nebezpečná
– androidný (mužský typ obezity – obezita v tvare jablka), keď sa tuk hromadí v oblasti brucha


Nepomer medzi príjmom a výdajom energie

Tukové tkanivo v tele vzniká nahromadením tuku vytvoreného zo sacharidov a z mastných kyselín v bunkách (adipocytoch).

Celkový počet adipocytov je určený v raných štádiách života a nemení sa ani pri chudnutí. V prípade nerovnováhy medzi príjmom a výdajom energie a súvisiacim nevhodným životným štýlom môže dochádzať k zmenám v množstve a vo veľkosti tukového tkaniva, ktoré sa ukladá aj v iných orgánoch.

Tukové tkanivo je dynamické, reaguje na homeostatické a vonkajšie podnety a môže sa 15-krát zväčšiť. Je to vlastne metabolicky aktívny orgán, zásobáreň energie a endokrinný orgán so sekréciou rôznych druhov hormónov. U ľudí s obezitou produkuje látky, ktoré vedú napríklad k chronickému zápalu, ateroskleróze a iným ochoreniam.


Výskyt obezity na Slovensku

Na Slovensku podľa odborníkov má obezitu a nadváhu vyše 60 % ľudí a ich výskyt je podobný ako v štátoch EÚ. Svetové zdravotnícke organizácie si uvedomujú závažnosť problematiky obezity a po prvý raz sa v tomto jubilejnom roku spojili a vyhlásili Svetový deň obezity na 4. marca 2020 s výzvou Riešme spoločne obezitu v Európe. Cieľom tohto dňa je zvýšiť informovanosť o obezite a ďalších ochoreniach, ktoré ovplyvňuje, a súčasne zlepšiť jej prevenciu, liečbu a starostlivosť.


RNDr. JUDr. Hana Vrabcová, Centrum výživy a zdravia

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 19:36