Problémy s videním, ako je dvojité videnie, rozmazanosť alebo strata zraku v jednom oku, môže byť príkladom príznakov mozgovej príhody, ale mnohí za to vinia starnutie alebo únavu. "Vidieť dvojmo je veľmi nezvyčajné, len preto že ste unavení alebo čítaje príliš veľa," hovorí lekárka Carolyn Brockingtonová. Zablokovaná cieva môže znížiť množstvo kyslíka, ktoré sa dostáva do oka, čo spôsobuje problémy s videním, ktoré nemusia byť sprevádzané žiadnymi inými príznakmi mŕtvice.pxhere.com
StoryEditor

Operácia šedého zákalu pri diabete

10.06.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Šedý zákal postihuje každého druhého človeka vo veku nad 75 rokov, diabetikov, bohužiaľ, častejšie a v mladšom veku.

Je tiež najčastejšou príčinou oslepnutia na svete. Pritom operácia je dnes rutinnou operáciou, ktorá trvá pár minút.

Katarakta alebo šedý zákal je ochorenie šošovky oka, pri ktorom dochádza k strate priezračnosti. Zakalenie šošovky znižuje prechod svetelných paprskov k sietnici oka, videnie ja potom neostré, zahmlené.

Presné príčiny vzniku šedého zákalu nie sú celkom známe. Súvisia s prirodzeným procesom starnutia a ovplyvniť ich môžu aj niektoré ochorenia – cukrovka, zápalové ochorenia alebo úrazy oka. Určitý vplyv môžu mať aj dioptrické vady, dlhodobá aplikácia niektorých očných kvapiek, užívanie niektorých liekov (napr. kortikoidov), ale tiež zlá životospráva (užívanie drog, fajčenie či nadmerné vystavenie sa slnečnému žiareniu).

Spočiatku nemusí byť ochorenie nijako zrejmé, postupom času sa však postihnutie šošovky rozširuje a videnie sa zhoršuje.

Na oku začne byť katarakta zrejmá až pri rozsiahlom zakalení očnej šošovky. Žiadne ďalšie sprievodné javy, ako začervenanie očí, podráždenie či bolesť, sa neobjavujú.

 

 

„V minulosti sa šedý zákal operoval až v pokročilej fáze, dnes je tomu inak. Operáciu odporúčame hneď v okamžiku, kedy šedý zákal začne pacientov zhoršovať videnie. Je však zbytočné sa trápiť a tiež platí, že čím je ochorenie pokročilejšie, tým je očná šošovka tvrdšia a jej odstránenie je pri operácie náročnejšie,“ vysvetľuje docentka Šárka Skorkovská, primárka brnianskej Očnej kliniky NeoVizie.

Napriek tomu  hodne pacientov mylne verí, že šedý zákal je potrené pred operáciou nechať „dozrieť“.

 

Komplikácie diabetu

Výskyt šedého zákalu je u pacientov s diabetom vyšší a môže sa objaviť aj v mladšom veku. „Spôsobujú im predovšetkým metabolické výkyvy, ktoré vedú k opuchom šošovky a jej postupnému poškodzovaniu. Operácia je možná, ale je potrebné, aby bol pacient v dobrom zdravotnom stave, metabolicky čo najlepšie kompenzovaný a boli ošetrené patologické zmeny na sietnici,“ hovorí docentka Skorkovská.

Ľudia s diabetom sú podľa nej okrem ďalších komplikácii, ohrození predovšetkým závažným ochorením sietnice, diabetickou retinopatiou.

„Nadmerné množstvo glukózy v krvi totiž upcháva a poškodzuje jemné cievy na sietnici. Pre diabetikov je preto extrémne dôležité pravidelne chodiť na preventívne prehliadky k očnému lekárovi. Často sa totiž práve pri vyšetrení očného pozadia cukrovka odhalí.“

 

Operácia sa musí načasovať

 

Vhodné načasovanie operácie je nutné konzultovať s lekárom. Ten zváži ťažkosti, zhoršené videnie a všetky výsledky vyšetrenia a odporučí to najlepšie riešenie.

Rozhodne sa nevyplatí spoliehať na to, že sa ochorenie rozvíja pomaly a na riešenie je dosť času. Šedý zákal sa síce môže vyvíjať mesiace aj roky, ale rýchlosť zmien býva individuálna.

 „U pacientov s degeneratívnymi zmenami sietnice alebo diabetickou retinopatiou sa môžu objaviť pooperačné komplikácie, napríklad v podobe pooperačného opuchu sietnice v mieste najostrejšieho videnia. Pokiaľ pacient dodržiava odporúčaný pooperačný režim, vrátane kvapkania do oka a optimálneho dávkovania diabetických liekov, všetko by malo prebehnúť v úplnom poriadku,“ dodáva docentka Skorkovská.

 Zákrok prebieha ambulatne

Samotný operačný zákrok trvá 15-20 minút a je úplne bezbolestný. Počas zákroku je postihnutá očná šošovka z oka odstránená (pomocou ultrazvuku či laseru) a nahradená umelou vnútroočnou šošovkou.

 Umelá šošovka je trvalou náhradou pôvodnej šošovky a zostáva v oku do konca života.

Celková anestézia sa používa len výnimočne. Zákrok prebieha ambulantne. Pre znecitlivenie povrchu a vnútorných štruktúr oka sa tesne pred operáciou aplikujú očné kvapky.

Po zákroku je oko zakryté náplasťou, ale bezprostredne po operácii môže ísť pacient domov. Operácia druhého oka sa vykonáva obvykle s odstupom 3 až 7 dní.

Umelá šošovka nevyžaduje žiadnu údržbu ani výmenu. Nemôže zostarnúť ani sa zakaliť. „Šedý zákal sa vrátiť nemôže. Čo sa ale môže stáť, je skalenie puzdra pôvodnej šošovky, do ktorého sa vkladá nová šošovka. Tomu sa hovorí sekundárný šedý zákal,“ vysvetľuje MUDr. Radan Zugar, primár Očného centra Praha. Našťastie i tento problém sa dá odstrániť rýchlym a bezbolestným spôsobom.

 

Rozlúčte sa s okuliarmi

Príjemným bonusom operácie šedého zákalu je možnosť zbaviť sa okuliarov. Umelá vnútroočná šošovka dokonale nahrádza dioptrickú silu pôvodnej očnej šošovky, takže voľbou vhodného typu šošovky je možné odstrániť aj krátkozrakosť, ďalekozrakosť i astigmatizmus.

 

zdroj:  DIAstyl.cz

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:57