V tejto štúdii publikovanej v roku 2006 v časopise Human Factors chceli vedci zistiť, čo bolo horšie, či riadenie pod vplyvom alkoholu alebo používanie telefónu počas jazdy. Výskumníci štyrikrát testovali výkon 40 konzumentov na simulátore jazdy. Počas jednej jazdy vodiči držali mobilný telefón pri uchu a v druhom teste telefonovali v handsfree verzii. Tretí test predstavoval jazdu účastníkov po tom, čo im výskumníci podávali drinky, kým neboli legálne opití. Štvrtý test študoval účastníkov, keď boli triezvi a bez rozptýlenia. Zistenia ukázali, že vodiči používajúci oba typy mobilných telefónov mali viac dopravných nehôd v simulátore ako vodiči, ktorí boli opití alebo triezvi. V skutočnosti, u používateľov mobilných telefónov bolo viac ako päťkrát pravdepodobnejšie, že spôsobia nehodu ako nerozptyľovaní vodiči.Pixabay
StoryEditor

Gastroenterológ: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny

13.04.2020, 13:00
Autor:
TASRTASR
Alkohol je karcinogén a zvyšuje riziko mnohých zhubných nádorov. Do akej miery alkohol zvyšuje riziko rakoviny u konkrétneho človeka, určuje napríklad množstvo konzumovanej dávky a pravidelnosť jeho požívania. Uviedol gastroenterológ Peter Minárik.

Podľa Minarika existujú presvedčivé dôkazy o tom, že alkohol zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, hrubého čreva, konkrétne u muža ohrozuje konečník, u žien zasa prsník, a to u žien pred menopauzou aj po menopauze.

Existujú pravdepodobné dôkazy o tom, že alkohol zvyšuje riziko rakoviny pečene a hrubého čreva – konečníka u žien.

Alkohol pravdepodobne nezvyšuje riziko rakoviny obličiek. Riziko rakoviny pľúc je spojené predovšetkým s fajčením. Minárik preto odkázal na stanovisko expertov, ktoré hovorí o tom, že toto riziko dramaticky stúpa u fajčiarov, ktorí navyše pijú alkohol.

"Vzťah medzi pitím alkoholu a zvýšenou úmrtnosťou na zhubné nádory sa podľa výskumov znižuje, alebo až takmer úplne stratí u tých ľudí, ktorí pravidelne cvičia a ich telesná aktivita dosahuje medzinárodné odporúčania," uvádza Minárik. .

Gastroenterológ tiež uviedol, že ľudia, ktorí pijú alkohol najviac, majú zvýšené riziko celkovej úmrtnosti bez ohľadu na to, či majú dostatočnú telesnú aktivitu. Prízvukoval tiež, že 30 minút pohybu denne je absolútne minimum, ktoré môže každý človek urobiť pre svoje zdravie.

Ľuďom, ktorí nepijú alkohol, odporúča, aby ani nezačali piť, a to ani vtedy, keď majú dostatok fyzickej aktivity. Ak už niekto pije alkohol, mal by podľa gastroenterológa dodržiavať bezpečný denný limit. Ten predstavuje maximálne dva alkoholické nápoje pre muža a jeden pre ženu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:13