Hneď na úvod treba dôrazne povedať, že rozhodne nie je pravda, že tehotné ženy by mali jazdiť nepripútané. Aj tu však platí fakt, že pás chráni len vtedy, ak je zapnutý v predpísanej polohe. Správne použitie trojbodového bezpečnostného pásu pomáha pri prudkom brzdení a autonehode minimalizovať riziko takzvaného Seat belt syndrómu, pri ktorom dochádza k zvýšenému tlaku na brucho ženy a možnému poraneniu maternice i plodu. Ramenný popruh, ktorý by nikdy nemal skĺznuť z ramena, smeruje medzi prsiami nad vrcholom brucha tehotnej. Pripnutie bezpečnostného pásu musí byť pohodlné - ani tesné, ani príliš voľné. Spodná časť pásu musí viesť vždy pod bruchom tehotnej ženy, nikdy nie cez neho. Ku spoľahlivej fixácii spodnej časti pásu pod bruchom slúži efektívna pomôcka s názvom BeSafe Pregnant. Tá jednoduchým spôsobom účinne zabezpečí, aby sa automobilový pás, v prípade dopravnej kolízie, posunul nahor do oblasti brucha. Výrobca ponúka dva varianty inštalácie - buď pomocou popruhu okolo sedadla, alebo vhodnejšiu pomocou systému ISOfix, ktorý je dnes bežnou súčasťou predných i zadných sedačiek v moderných vozidlách. V oboch prípadoch sa pomôcka položí na sedadlo vodiča alebo spolujazdca (vpredu i vzadu) a prichytí sa jedným z uvedených spôsobov. Následne sa žena posadí, pripúta a nakoniec pripne spodný diel automobilového pásu do úchytu na pomôcke. Odporúča sa používať túto pomôcku od chvíle, kedy žena zistí, že je v inom stave, v každom prípade najneskôr od druhého mesiaca tehotenstva.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Tehotné nie sú náchylnejšie na ochorenie COVID-19

20.03.2020, 11:28
Autor:
(dia)(dia)
Epidemiologická situácia doma i vo svete je vážna a netreba ju podceňovať. Napriek tomu, že počet nakazených stúpa, u žiadnej tehotnej ženy zatiaľ na Slovensku nebola pozitivita dokázaná.

 „Podľa najnovších dostupných štúdií a odporúčaní neexistuje dôkaz, že sú oproti iným ľuďom tehotné ženy náchylnejšie ochorieť závažnejšou formou ochorenia COVID-19,“ tvrdí Elena Drapáčová, ktorá  pracuje ako vedúca sestra II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

 

Ako sa chrániť pred koronavírusom, ak ste tehotná?

,,Je dôležité uvedomiť si, že tehotné ženy sú rovnako náchylné ako bežná populácia a zvýšenú opatrnosť treba venovať najmä tým tehotným ženám, ktoré majú aj nejaké pridružené ochorenie,“ informuje Drapáčová. Treba mať však na zreteli fakt, že pravdepodobne existujú ľudia bez akýchkoľvek príznakov, ktorí môžu vírus prenášať.

 

Najdôležitejšia je hygiena a prevencia

Aj u tehotných platí, že najlepšími preventívnymi opatreniami sú pravidelné a dôkladné umývanie rúk a nosenie ochranného rúška.

Tehotné by sa mali vyhýbať miestam s väčšou koncentráciou ľudí, určite necestovať do ohrozených oblastí, vyhýbať sa aj verejnej doprave.

,,Odporúčam tiež dobre vetrať miestnosti a minimalizovať kontakt s akoukoľvek spoločnosťou. Najideálnejším riešením je neprijímať žiadne návštevy,“ hovorí Elena Drapáčová a dodáva, že netreba zanedbávať ani správnu životosprávu.

,,Určite je potrebné zvýšiť príjem vitamínov a pohyb na čerstvom vzduchu, a to osamote, nie v skupinách alebo tam, kde je predpoklad väčšieho výskytu ľudí,“ odporúča pôrodná asistentka.

 

 

Čo robiť v prípade podozrenia

V prípade, že ste boli v kontakte s infikovanou osobou, prípadne vykazujete symptómy koronavírusovej infekcie, platia tie isté pravidlá ako u iných osôb. ,,Neodporúča sa chodiť bez ohlásenia do zdravotníckeho zariadenia. Je potrebné kontaktovať svojho gynekológa alebo praktického lekára vopred, a to telefonicky. V prípade nutnosti návštevy pôrodnice – či už kvôli pôrodu alebo inému vyšetreniu, počas doby, kedy je tehotná v karanténe, je rovnako nevyhnutné nadviazať kontakt vopred. Do pôrodnice je potrebné dopraviť sa vlastným dopravným prostriedkom s použitím ochranných prostriedkov – rúška a rukavíc. Pri príchode do nemocnice oznámte na vrátnici svoj zdravotný stav. Personál vás  prevezme hneď pri vstupe, aby sa minimalizoval kontakt s inými pacientkami, rodičkami a zdravotníkmi,“ dopĺňa cenné rady pre budúce rodičky Elena Drapáčová.

Dôležité kontakty

V prípade akýchkoľvek otázok môžete využiť konzultácie na nasledovných telefónnych linkách Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

Všetky dôležité informácie navyše nájdete na stránkach MZ SR https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 09:58