StoryEditor

BOJ S INFEKČNÝM OHORENÍM môže diabetikom komplikovať  rozkolísavá hladina cukru

18.03.2020, 12:00
Autor:
(dia)(dia)
Je lepšie chrípke a iným infekčným ochoreniam dýchacích ciest predchádzať. V období, kedy výskyt ochorení dýchacích ciest je najvyšší, je potrebné vyhýbať sa  miestam, kde je viac ľudí pokope.

Na časté otázky pacientov pri zhoršení glykémie pri viróze alebo chrípke odpovedá diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH (+ foto)

 

Ak ste pri chorom, požiadajte ho, aby nosil rúšku, čo by malo byť samozrejmé. Ak si neporadíte, noste ju radšej vy. Samozrejmé by malo byť držať ruku, vreckovku pred ústami pri kašľaní, kýchaní. Ak to tak vo vašom okolí nerobia, nehanbite sa a požiadajte ich o to.  Vaše zdravie musí byť prvoradé.

Ruky udržujte čisté. Dôkladné a časté umývanie rúk v období chrípok je veľmi významným prostriedkom ako predísť nákaze. Inkubačná doba vírusu od vniknutia do organizmu a objaveniu sa prvých príznakov je 18 až 72 hodín

Očkovanie u diabetika, ale aj členov rodiny a u blízkych, ako prevencia je dôležitou súčasťou prevencie. Dôležité je aj predchádzať vyčerpaniu z prepracovania, preto v období chrípok si doprajte dostatočný oddych a dlhý spánok.

 

Kedy konzultovať lekára

Bežné nachladnutie, chrípku dokáže chorý zvládnuť väčšinou sám. Diabetik by mal konzultovať svojho diabetológa, keď

  • si nameria vyššie hladiny krvného cukru,
  • má prítomné ketolátky v moči alebo krvi,
  • sa príznaky ochorenia sa nezmierňujú,
  • ochorenie trvá dlhšie ako je obvyklé,
  • symptómy a ťažkosti sa zhoršujú namiesto ich zlepšovania,
  • sú vysoké teploty,
  • bolesti prínosových dutín, uší, bolestí zubov,
  • potrebuje skonzultovať lieky, ktoré užíva.

 

  

Meranie hladiny cukru a ketolátok

Každé infekčné ochorenie môže spôsobiť zmeny v hladinách krvného cukru. Preto počas choroby je potrebné si častejšie merať glykémiu glukomerom ako obyčajne.  Frekvenciu merania je vhodné prispôsobiť  závažnosti ochorenia dýchacích ciest – či už je to chrípka, nádcha, zápal priedušiek alebo až pľúc – čím je diabetik viac schvátený infekciou, tým častejšie – obyčajne trikrát za deň, pri vážnejších stavoch a komplikovanej liečbe, až každé 3 až 4 hodiny.

 

 

Pri významných zmenách oproti bežným hodnotám, je potrebné konzultovať svojho diabetológa.  Možno bude potrebné upraviť dávku inzulínu, alebo tabliet. Každý diabetik ale by mal vedieť, ako si upraviť dávku inzulínu, k sa sám dobre pozná a vie aj správne vyhodnotiť namerané glykémie, kľudne možno titrovať o 2-8 jednotiek inzulínu smerom nahor, ale aj nadol.

U diabetikov 1. typu je vhodné skontrolovať aj  ketolátky v moči alebo krvi, lebo pri vysokých hladinách ketolátok je riziko diabetickej ketoacidózy. Prítomnosť ketolátok je ďalším častým dôvodom zavolať svojho lekára.

 

Hladina cukru a úprava liečby

Nie je možné predvídať, či počas infekčného ochorenia bude mať diabetik vysokú alebo nízku hladinu. Takmer s istotou môžeme povedať, že infekčné ochorenie hladinu krvného cukru rozkolíše, nebude taká, aká býva obvykle.

Pri ochorení má diabetik obyčajne nechutenstvo, prirodzene menej je.

A preto aj pri nezmenenej dávke liekov či inzulínu, alebo pri užívaní niektorých antibiotík, môže sa niekedy objaviť nižšia hladina krvného cukru – hypoglykémie. Ale nebýva to často.

Obyčajne pozorujeme zvýšenie hladiny glykémie. Prebiehajúce infekčné ochorenie je stresom pre organizmus. A vtedy sa vylučujú látky - stresové hormóny, ktoré na jednej strane obraňujú organizmus, na druhej ale pôsobia proti účinku inzulínu, oslabujú jeho vplyv a hladina krvného cukru sa tak zvyšuje.

Pečeň uvoľňuje cukor zo svojich zásob, zvyšuje sa inzulínová rezistencia – odolnosť tkanív voči inzulínu.

Preto je pravdepodobné, že počas infekčného ochorenia je potrebné na prechodnú dobu zvýšiť dávku inzulínu či užívaných antidiabetických tabliet. Je to dôležité v situácii, keď hladina krvného cukru je vyššia ako 10-14 mmol/l viac ako 24 hodín.

Ketolátky je potrebné merať, ak je hladina krvého cukru vyššia ako 17 mmol/l, hlavne u diabetikov 1. typu. O zmene liečby sa poraďte s diabetológom.

 

 

Aké lieky užívať

V ľahších prípadoch môžete užívať bežne dostupné lieky na zmiernenie príznakov – na uvoľnenie slizníc nosa a prínosových dutín, proti kašľu, na vykašliavanie, proti teplote, proti zápalu.  Ale uistite sa na obale alebo príbalovom letáku, že neobsahujú veľké množstvo cukru, vyberte si také, ktoré sú bez obsahu cukru, poraďte sa v lekárni.

Pozor na sirupy proti kašľu

Pozor treba dávať na rôzne sirupy proti kašľu a cmúľavé cukríky proti bolesti hrdla – veľmi často obsahujú veľa cukru. Ešte rada navyše -  je vhodné už pred chrípkovým obdobím mať zistené, ktoré lieky neobsahujú cukor, aby ste už mohli siahnuť po osvedčených, lebo v kulminujúcom štádiu ochorenia je človek slabý a schvátený a nemá síl navyše zisťovať v lekárni alebo niekoho žiadať, aby mu zistil vhodné lieky.

Bežné lieky bývajú dostatočné na zvládnutie vírusovej infekcie, na ťažšie formy alebo na bakteriálnu infekciu sú vhodné virostatiká alebo antibiotiká.

 

Vplyv liekov na glykémiu

Aspirín môže znížiť hladinu krvného cukru. Podobne aj niektoré antibiotiká znižujú hladinu cukru u ľudí, ktorí užívajú niektoré tablety na liečbu cukrovky. Lieky na uvoľnenie dýchacích ciest môžu zvyšovať hladinu krvného cukru.

Preto každú zmenu terapie a úpravu liečby je vhodné konzultovať s diabetológom.

Ak užívate metformín (napr. prípravky Glucophage, Siofor, Metfogamma, Metformin, Stadamet, Metformin) na liečbu cukrovky , počas infekčného ochorenia sa obyčajne prerušuje jeho užívanie.

 

  

Čo jesť

V úvodných fázach ochorenia býva v popredí nechutenstvo. Treba počúvať svoje telo. Ale aj napriek tomu je potrebné pravidelne v menších porciách jesť.  

Vhodné sú ľahké jedlá. Samozrejme diabetické.

Pripravte si silný zeleninový alebo zeleninovo-mäsový vývar a pravidelne ho teplý popíjajte. Na doplnenie vitamínu C užívajte pravidelne sezónne ovocie, ovocné a zeleninové šťavy, alebo obľúbené „smoothies“. Ryža a zemiaky patria k ľahkým jedlám, neskôr možno pridať dusenú zeleninu alebo mäso so šťavou.

Štipľavé prísady – čili, paprika – spôsobujú prekrvenie slizníc, navodzujú pocit tepla , podporujú uvoľnenie dýchacích ciest. Cesnak, cibuľa a zázvor sú prírodné látky, ktorých použitie pri ochoreniach dýchacích ciest sú overené praxou. Môžu byť zaliate vodou ako čaj či macerát, alebo súčasťou jedál. Nepite kávu a alkohol.

 

Príjem tekutín

Infekcie dýchacích ciest sú často spojené so zvýšenou teplotou alebo horúčkou, pi ktorej sa človek potí, stráca tekutiny. Niekedy býva aj nevoľnosť alebo až vracanie a hnačky. Vtedy organizmus stráca tekutiny, ktoré je ale potrebné dopĺňať.

Zvoľte si nápoje bez cukru  - najlepšie teplý  čaj alebo vodu. Aby ste sa ubezpečili, že máte dostatočný prísun tekutín počas horúčkovitých stavov, vypite 1 šálku tekutiny každú hodinu.

 

Med a cukrovka

Med obsahuje 50% fruktózy a 50% glukózy, v 100 gramoch vyše 80 g cukru a energiu 1225 kJ, vitamíny a minerálne látky, antioxidanty, vodu. Glykemický index je 58. Pre porovnanie cukor v 100g obsahuje takmer 100g jednoduchého cukru, energiu vyše 1600 kJ, glykemický index 60.

Med samozrejme zvyšuje hladinu krvného cukru. Vzhľadom na svoje zloženie, o niečo menej ako samotnú cukor, obsahuje aj cenné látky. Bežne si môžu dovoliť med diabetici, ktorí majú dobré hladiny krvného cukru, alebo tí, ktorí vedia si upraviť podľa dávky medu dávku inzulínu, tabliet, alebo spracovať dodaný cukor výdajom pri cvičení.

Počas chrípky sa žiada teplý čaj s medom a citrónom. Kľudne, ale treba si zmerať glykémiu a podľa hodnôt upraviť liečbu.

 

Prevencia komplikácií – oddych

Dôležité je chrípku „neprechádzať“. Umožnite si oddych v posteli minimálne 24-48 hodín, najlepšie je však „preležať“ ochorenie až do odoznenia príznakov. Je dôležité vedieť, že užívané lieky zlepšujú priebeh ochorenia, zlepšujú ťažkosti a uľavujú od symptómov, človek sa cíti lepšie, ale nie je menej infekčný pre okolie, alebo nie je menšie riziko komplikácií pre seba samotného. U diabetika aj pomerne jednoduché prechladnutie môže vyústiť do komplikácií.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 07:17