Problémy s videním, ako je dvojité videnie, rozmazanosť alebo strata zraku v jednom oku, môže byť príkladom príznakov mozgovej príhody, ale mnohí za to vinia starnutie alebo únavu. "Vidieť dvojmo je veľmi nezvyčajné, len preto že ste unavení alebo čítaje príliš veľa," hovorí lekárka Carolyn Brockingtonová. Zablokovaná cieva môže znížiť množstvo kyslíka, ktoré sa dostáva do oka, čo spôsobuje problémy s videním, ktoré nemusia byť sprevádzané žiadnymi inými príznakmi mŕtvice.pxhere.com
StoryEditor

O zelenom zákale treba hovoriť. Hrozí aj vám?

13.03.2020, 07:00
Autor:
TASRTASR
Zakernému očnému ochoreniu, ktoré vás môže pomaly okradnúť o zrak, sa dá vyhnúť — včasnou prevenciou.

Žije s ním neuveriteľných 60 miliónov ľudí na celom svete, až polovica z nich ani nevie, že toto ochorenie vôbec má. Zelený zákal, odborne nazývaný glaukóm, je pritom zákerné očné ochorenie, ktoré vplyvom zvýšeného vnútroočného tlaku spôsobuje nenávratné poškodenie zrakového nervu.

Prichádza nenápadne a ak sa včas neodhalí a nelieči, môže mať fatálne následky.

Počet ľudí, ktorí v dôsledku neliečeného zeleného zákalu prišli o svoj zrak, je viac ako 8,5 milióna. Práve preto odborníci prízvukujú, že ľudia z rizikových skupín by mali o tomto ochorení vedieť, a odporúčajú pravidelné vyšetrenia.

Koho sa zelený zákal týka?


„Predovšetkým ľudí, ktorí prekročili 40. rok života, no môže sa vyskytovať aj u mladších. Vo zvýšenej miere postihuje ľudí s cukrovkou, vysokým krvným tlakom či srdcovými ochoreniami a tiež ľudí, ktorí majú toto ochorenie v rodinnej anamnéze,” hovorí MUDr. Pavol Veselý, špecialista z kliniky VESELY Očná Klinika, ktorá patrí medzi špičkové neštátne oftalmologické pracoviská na Slovensku.

MUDr. Veselý zdôrazňuje, že nebezpečenstvo tohto ochorenia spočíva v jeho nenápadnom a bezbolestnom nástupe. „Sprvu sa môže prejavovať zúžením zorného poľa z vonku smerom dnu, zvýšenou svetloplachosťou a vnímaním farebných kruhov okolo svetla,” vysvetľuje lekár..

Pri niektorých formách zeleného zákalu podľa neho dochádza ku strate zrakovej ostrosti a kontrastu.

U niektorých ľudí sa prejavuje aj náhlou a dočasnou stratou zraku, takzvaným glaukómovým infarktom. "Symptómy tohto ochorenia však vznikajú postupne, takže mnohí ľudia si ich najprv vôbec neuvedomujú. Až postupom času sa zhoršujú, neraz je však už neskoro," dodáva. 

Najrizikovejšími faktormi pre vznik zeleného zákalu sú vek a genetická predispozícia, preto je dôležitá prevencia a včasná diagnostika tohto ochorenia.

„Zelený zákal pomáha odhaliť meranie vnútroočného tlaku, odporúčame ho vykonávať počas preventívnych prehliadok od 40. roku života,” hovorí MUDr. Pavol Veselý.

Ak sa zelený zákal vďaka preventívnym prehliadkam odhalí včas, možno ho liečiť. Dokonca úšpešne. „Cieľom liečby je ochrániť zrakový nerv a zachovať zrakové pole nepoškodené. Najväčším rizikovým faktorom pri vzniku a progrese zeleného zákalu je zvýšený vnútroočný tlak, preto je základným krokom pri liečbe jeho znižovanie,” vysvetľuje MUDr. Veselý. Typ liečby závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie nachádza.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 23:16