Pixabay
StoryEditor

Zarastajúce nechty sú problém. Ako si poradiť?

09.02.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Zarastajúce nechty sa vyskytujú najčastejšie na palcoch nôh. Majú ich prevažne ženy. Príčinou môže byť okrem zlého zastrihávania nechtov aj nosenie nevhodnej obuvi.

Diabetikom sa ťažšie hoja akékoľvek zápaly či rany. Zarastajúci necht môže preto znamenať veľký problém. Prečo je to tak a ako si pomôcť, odpovedá chirurg s dvadsaťročnou praxou MUDr. Július Muranský, MPH, z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

Čo je príčinou zarastajúcich nechtov?

Problém zarastajúcich nechtov vzniká v dôsledku neprimerane hlbokého zastrihávania nechtov, resp. zastrihávania nechtov do oblúka. Pacient si nedokáže dostrihnúť necht do konca, a preto v koži zostávajú jeho kusy.

Tie postupne zarastajú do pôvodného tkaniva kože a v dôsledku toho vzniká zápal, ktorý vyvoláva tvorbu náhradného tkaniva, tzv. granulácií. Sú zvyčajne spojené s hnisaním, zápachom, bolestivosťou či začervenaním a môžu mať priemer až do jedného centimetra.

Zarastajúce nechty sa vyskytujú najčastejšie na palcoch nôh. Majú ich prevažne ženy. Príčinou môže byť okrem zlého zastrihávania nechtov aj nosenie nevhodnej obuvi, príliš úzkej v prednej časti.

Môže si pacient preliečiť zarastajúci necht sám, alebo je nutné vyhľadať vždy lekára?

Samoliečbu v domácom prostredí by som rozhodne neodporúčal. Pacienti totiž robia často to najhoršie – zarastajúci necht opakovane zastrihávajú. Namiesto toho, aby sa postihnutý necht, resp. nechty preliečili, dochádza k zhoršeniu. Prevažne ide o bakteriálne a mykotické infekcie, ktoré sa začnú šíriť pod nechtom a následne sú ťažko liečiteľné. Jediné, čo môže pacient robiť doma, je namočiť vatičku do benzinalkoholu a potierať ňou necht. Vhodné je aj nadvihovanie postihnutého nechta.

Radšej by som však odporučil vyhľadať odborníka, ideálne lekára. V počiatočných štádiách môžu pomôcť aj skúsené pedikérky.

Ako sa dajú liečiť zarastajúce nechty?

Možností je viac, záleží, samozrejme, na štádiu zarastania. Pri liečbe zarastajúcich nechtov sa najprv snažíme využiť konzervatívnu metódu, ktorá spočíva v uvoľnení nechta a jeho podložení špeciálnymi materiálmi z nanostriebra. Fungujú ako lokálne antibiotikum. Keď necht rastie, „šmýka“ sa po nanostriebre a nezarastá dovnútra do kože. Tieto materiály veľmi účinne znižujú zápalovú reakciu, nadvihujú necht, takže nie je nutné použiť pri liečbe skalpel.

Touto metódou vieme pomôcť približne 90 % pacientov. Zápal ustúpi za 1 – 3 týždne v závislosti od pôvodného stavu nechta.

Pacienti túto metódu veľmi nepoznajú a myslia si, že jedinou metódou liečby je chirurgický zákrok. Toho sa, samozrejme, boja, a preto nejdú k lekárovi. Snažia sa preliečiť si zarastený necht sami, čo môže mať niekedy úplne opačný efekt a vedie k zhoršeniu stavu.

Čo ak konzervatívna liečba nepomôže? Musí ísť pacient pod skalpel?

V prípade, že konzervatívna liečba neprinesie želaný efekt alebo sa problém zarastajúcich nechtov objavuje u pacienta opakovane, pristupujeme k chirurgickému zákroku. Existuje niekoľko druhov. Začal by som novinkou na Slovensku, ktorá k nám prišla zo zahraničia. Ide o tzv. Vandenbosovu metódu. V celosvetovom meradle ide o jednu z najúčinnejších metód s nulovou recidívou. Princípom metódy je zmenšenie okolitého tkaniva, ktoré tlačí a deformuje necht. Výhodou je, že postihnutý necht si zachová svoj pôvodný tvar a veľkosť.

Čo ešte môže pomôcť?

Okrem Vandenbosovej metódy sa pri liečbe zarastajúcich nechtov môže robiť aj plastika nechtového lôžka. Jej výsledkom je však zúženie nechta a mierna zmena jeho výzoru. Bez ohľadu na to, ktorý postup sa zvolí, zákrok nevyžaduje narkózu a robí sa len v lokálnej anestézii. Celé ošetrenie zarastajúceho nechta trvá približne 20 – 30 minút. Pacient je prepustený do domácej starostlivosti hneď po zákroku, keďže ide len o menší výkon jednodňovej chirurgie. Následne sa necht hojí a približne o 2 – 3 mesiace dorastie. Pacienti, ktorí podstúpili chirurgický zákrok, by mali byť v budúcnosti veľmi dôslední pri zastrihávaní nechtov a výbere vhodnej obuvi (dostatočne širokej v oblasti nechtov).

A čo babské recepty? Môžu pomôcť pri liečbe zarastajúcich nechtov?

Áno, na chvíľu môžu utlmiť zápal, nejde však o trvalé riešenie, keďže príčina problému sa neodstraňuje, ale tlmia sa len symptómy. Vhodný je napríklad repíkový obklad, obklad z dubovej kôry, paradajkového pretlaku či vareného zemiaka. Ako som však povedal v úvode, samotnú príčinu, teda zarastanie nechta, neriešia.

Ako by sme si mali správne zastrihávať nechty na nohách?

Ak sa chceme vyhnúť zarastajúcim nechtom, správne zastrihávanie nechtov je jednoznačne kľúčové. Nechty sa majú strihať rovno, tak aby konce presahovali za kožu. Takisto by sme mali dbať na nosenie vhodnej obuvi, a to hlavne ženy. Rizikové sú špicaté lodičky, ale aj príliš úzke balerínky. Pri zastrihávaní nechtov by mali byť obzvlášť opatrní pacienti s diagnózou cukrovky.

Prečo práve cukrovkári patria medzi rizikových pacientov?

Diabetes znamená poškodenie tkanív so znížením prekrvenia danej oblasti. Ide o poruchy mikrociev a makrociev, v dôsledku čoho je prekrvenie oveľa nižšie a hojenie je oveľa pomalšie. Keďže je hojenie pomalšie, vytvára veľmi dobré prostredie na vypestovanie mykóz (húb, plesní, kvasiniek atď.). Tie sa liečia ťažšie ako u zdravého človeka, a to v dôsledku stále pretrvávajúceho zníženého prekrvenia.

Aj keď sa podávajú lieky, ich prenikanie do tkanív je ťažšie, pretože tie nie sú dostatočne zásobené. Z tohto dôvodu je hojenie komplikovanejšie ako u zdravého človeka. Okrem zníženého prekrvenia sú ďalšími priťažujúcimi faktormi zmenené tkanivá v zmysle hypotrofie (znížené množstvo podkožia) a zápalové zmeny na šľachách či kostiach. To všetko vytvára predpoklad na horšie hojenie.

Ako sa liečia zarastajúce nechty u cukrovkárov?

Vo všeobecnosti je na začiatku liečby potrebné zistiť, do akej miery je tkanivo prekrvené. Vhodné je dávať lieky na to, aby sa tkanivo prekrvilo čo najviac. Okrem toho sa odporúčajú lieky proti zrážaniu krvi v závislosti od toho, či sa bude robiť chirurgický alebo nechirurgický zákrok. Pre cukrovkárov môže byť vhodnejší laserový zákrok, ktorý spáli plesne. Nie vždy je však úspešný. Laser by mal zlepšiť aj problematické prekrvenie. Pri liečbe plesne sa často využíva aj medikamentózna liečba (tabletky) – tzv. antimykotiká. Ich nevýhodou je to, že sú toxické pre pečeň. Ďalšou možnosťou sú lokálne mastičky alebo kúpele nôh. U každého pacienta – cukrovkára je postup liečby veľmi individuálny.

Čo sa týka zákrokov pri liečbe zarastajúcich nechtov, robia sa tie isté druhy ako u pacientov necukrovkárov: liečba nanostriebrom, Vandenbosova metódu či ablácia nechta. U diabetikov sa však čas liečby predlžuje. Dĺžka hojenia môže byť dlhšia až 3-násobne.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 11:58