TASR/AP
StoryEditor

Aj v budúcnosti budú vznikať epidémie, ktoré prinesú nové vírusy

05.02.2020, 17:35
Autor:
(dia)(dia)
Približne každých desať rokov môže vzniknúť nový vírus, ktorý prinesie epidémie. Myslí si to MUDr. Ľubica Piesecká, PhD., prednostka Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre.

Máme sa obávať nového koranvírusu 2019-nCoV, ktorý sa rozširuje z Číny?

Inkubačný čas je pravdepodobne 2 až 14 dní. Podľa doterajších informácií sa zdá, že vírus nie je mimoriadne smrtiaci. Smrtnosť sa t. č. pohybuje okolo 2 %. Navyše, množstvo ľahších prípadov je zrejme neodhalených, čiže letalita vírusu môže byť aj nižšia. Významnú úlohu zohráva starostlivosť poskytnutá chorým už v úvodoch ochorenia.

 

Príznaky nového koronavírusu sú podobné chrípke?

Medzi klinické príznaky patrí opäť horúčka, slabosť, suchý kašeľ, sťažené dýchanie, zápal pľúc, ale aj zlyhávanie obličiek. V prípade komplikácií môže končiť úmrtím.

 

Ako prebieha liečba? Pomáhajú napríklad lieky proti chrípke?

Je pravdepodobné, že thajskí lekári dosiahli významný pokrok pri liečbe nákazy smrteľným koronavírusom. Zdá sa, že na nový typ vírusu zaberá kombinácia liekov používaných pri  klasickej chrípke a pri liečbe HIV. Nie je to zatiaľ bežná odporúčaná liečba, tá pozostáva t. č. v symptomatickej liečbe podľa príznakov ochorenia.

 

Sú účinné aj antibiotika?

Antibiotiká sa podávajú pri sekundárnych, pridružených bakteriálnych ochoreniach.

 

Existuje aj prevencia voči ochoreniu koronavírusom?

Významnú úlohu v prevencii ochorenia zohrávajú základné hygienické opatrenia, ako umývanie rúk mydlom, používanie jednorazových papierových vreckoviek, používanie rúška pri prejavoch respiračného ochorenia alebo pri kontakte s osobami s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Dôležité je  zabezpečiť izoláciu chorých s klinickými príznakmi koronavírusovej infekcie.

 

 

Nemôže sa stať, že koronavírus na balíku z Číny predsa len prežije cestu na Slovensko?

Obavy ľudí z možného nainfikovania sa z balíkov prichádzajúcich z Číny nie sú opodstatnené, nakoľko vírus bez hostiteľa nemá dlhé prežívanie.

 

Sme na nový koronavírus na Slovensku pripravení?

Na Slovensku zatiaľ nebolo zaznamenané ochorenie spôsobené novým koronavírusom. Napriek tomu sa pripravujú opatrenia, ak by k ochoreniu prišlo. Bolo vydané usmernenie hlavného hygienika SR týkajúce sa akútneho respiračného syndrómu spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV.

 

Môže vzniknúť ešte ďalší nový koronavírus, ktorý prinesie epidémie?

Áno, môže, ale väčšinou to býva v cca tých 10 ročných intervaloch alebo aj menej. V prípade nového kornavírusu prišiel 7 -8 rokov po MERS.

Tieto vírusy majú veľkú plasticitu, čiže môžu meniť svoju štruktúru,  príde k mutácii vírusu a vznikne opäť nový vírus.

 

V skratke:

  •  koronavírus bol prvýkrát izolovaný v roku 1937 z kuraťa
  • najznámejšie sú SARS a MERS 

SARS

  • koranavírus SARS sa v roku 2003 rozšíril z Číny do 30 krajín
  • ochorelo približne 8-tisíc ľudí, pričom úmrtnosť bola cca 10 percent
  • bol detekovaný zo stolice zvierat predávaných na tržniciach, bol dokázaný u himalájskch cibetiek a mývalov, ktoré sú medzihostiteľmi
  • primárny zvierací hostiteľ bol netopier

 

MERS

  • cca o 10 rokov, v rokoch 2012 až 2015 vznikla nová epidémia, MERS (middle east respiratory syndrome)
  • ochorenie sa rozšírilo z arabského poloostrova a bolo zaznamenané v 27 štátoch
  • postihnutých bolo asi 2500 ľudí, ale smrtnosť bola podstatne vyššia ako pri SARS, a to 34%
  • primárnym hostiteľom bol opäť netopier, medzihostiteľom ťavy
  • inkubačná doba bola 2až 15 dní

 

 

Čím je koronavírus 2019-nCoV odlišný od SARS a MERS?

Nový koronavírus 2019-nCoV je geneticky odlišný od koronavírusov SARS-CoV a MERS-CoV. Primárnym hostiteľom je opäť netopier a medzihostiteľmi sú zvieratá na miestnych trhoch s predajom rýb a iných zvierat, najmä hydiny. Prenos sa uskutočňuje aerosolom alebo kontaminovanými predmetmi.



WHO vyhlásila pre nový koronavírus 2019-nCoV stav globálnej zdravotnej núdze


Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil vo štvrtok 30. 1. 2020 v súvislosti s ochorením spôsobeným novým koronavírusom 2019-nCoV šíriacim sa z Číny stav globálnej zdravotnej núdze.

Za stav globálnej zdravotnej núdze označuje WHO situácie či nákazy, ktoré sa môžu šíriť aj do iných krajín, tento typ udalosti si vyžaduje koordinovanú medzinárodnú spoluprácu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 06:03