Dreamstime
StoryEditor

Epidémia koronavírusu v Číne sa šíri ďalej. Úrad hlavného hygienika monitoruje epidemiologickú situáciu

24.01.2020, 09:39
Autor:
(dia)(dia)
Nový koronavírus 2019-nCOV, ktorý spôsobuje zápal pľúc, bol prvýkrát zaznamenaný koncom roka 2019 v čínskom meste Wuhan.

Predpokladá sa, že chorí sa nakazili kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch s predajom rýb a iných živých zvierat, najmä hydiny. Ochorenie sa rozšírilo aj do iných oblastí Číny. Prípady ochorení hlásili aj Thajsko, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan a  USA.

 Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že Čínske medicínske autority potvrdili prenos koronavírusu 2019-nCoV z človeka na človeka, túto informáciu uvádza aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb na svojej oficiálnej webovej stránke. Na vyhodnotenie tohto spôsobu prenosu sú však potrebné ďalšie informácie.

 

Európske krajiny monitorujú epidemiologickú situáciu. Priame letecké spojenie s mestom Wuhan v Číne majú tri európske mestá – Paríž, Londýn a Rím.

 

K 22. 01 2020 je 448 laboratórne potvrdených prípadov a 9 úmrtí.

 

Prejavy ochorenia (klinické príznaky)

Nový koronavírus 2019-nCOV spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Je geneticky odlišný od koronavírusov SARS-CoV a MERS-CoV. Ochorenie sa prejavuje najmä horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas ochorenia je 14 dní.

  

Situácia v Slovenskej republike

Ochorenia u ľudí na nový koronavírus (2019-nCoV) neboli v Slovenskej republike doteraz hlásené.

 

Hlavný hygienik SR Ján Mikas prijal v súvislosti s novým koronavírusom 2019-nCoV nasledovné kroky:

  • Úrad verejného zdravotníctva SR informoval o vzniknutej situácii kľúčové rezorty a regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR
  • ÚVZ SR kontinuálne monitoruje epidemiologickú situáciu prostredníctvom Systému rýchleho varovania (EWRS)
  • Hlavný hygienik SR vydal usmernenie týkajúce sa ťažkého respiračného syndrómu vyvolaného novým koronavírusom 2019-nCoV určené všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva v SR a príslušným rezortom, a to na zabezpečenie informovania zdravotníckych zariadení o manažmente pacienta v prípade podozrenia na toto ochorenie

 

Odporúčania pre osoby, ktoré sa nachádzajú, resp. sa vrátili z vyššie uvádzaných zasiahnutých oblastí:

  • vyhýbať sa miestnym trhom s predajom rýb a živých zvierat a preplneným miestam
  • dodržiavať prísnu osobnú hygienu, najmä dôkladné umývanie rúk a hygienu potravín
  • 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť)
  • v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze

 

 

Postup pri podozrení

Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV, pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby.

O vzniknutej situácii bude informovaný aj príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Laboratórna diagnostika ochorenia bude zabezpečená v Národnom referenčnom centre pre chrípku zriadenom pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave.

 

Aktuálne informácie aj s uvedením postihnutej oblasti sú uvedené na webovej stránke www.ecdc.europa.eu. Priebežné aktuálne informácie uverejňuje na svojom webe aj Úrad verejného zdravotníctva SR na oficiálnej stránke www.uvzsr.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 19:19