starosltivosť o nohy, diabetikDreamstime.com
StoryEditor

U diabetikov je najdôležitejšia denná starostlivosť o nohy

05.09.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Starostlivosť a denná kontrola nôh je pre diabetika veľmi dôležitá a preto je nutné tieto činnosti zaradiť do denných povinností. Rovnako ako zabezpečiť správny stravovací režim a režim pohybu.


Kontrola nôh je nevyhnutná

Denne si skontrolujte svoje chodidlá. Z hornej strany chodidla i zo spodnej strany. Ak si neviete ohnúť nohu tak, aby ste videli chodidlo zo spodu, použite na to zrkadlo. Dnes už je v predaji špeciálne zrkadlo, ktoré má teleskopickú rúčku, umožní vám komfortne sa pozrieť na chodidlá zo spodu.

Ak vám nevyhovuje tento spôsob, položte si na zem bežné menšie zrkadlo. Rovnako je dôležité kontrolovať chodidlá medzi prstami. Či vám tam nepraská koža alebo tam nemáte špinu, ktorá je možným pôvodcom ďalších komplikácií.

Umývanie nôh

Žiaľ mnoho diabetikov si neuvedomuje, že kúpele nôh trvajúce viac ako 5 – 10 minút, sú pre končatiny nevhodné. Pokožka v týchto miestach totiž natiahne do seba vodu. Hovoríme tomu, že pokožka ,,nabobtná“. Pri tomto dochádza k otvoreniu integrity pokožky.

To je dej, kedy sa pokožka otvorí a dovolí napr. škodlivým látkam (patogénom) vniknúť ľahšie do vnútra organizmu. Rovnako, ak do kúpeľa na nohy pridáte soľ, je toto nesprávne. Soľ má dezinfekčné účinky, to je nepopierateľné. Avšak rovnako veľmi vysušuje a pokožka nôh diabetika má málo mazových žliaz už z podstaty tohto ochorenia.

Nabobtnanie a následné vysúšanie v dôsledku soľného kúpeľa, prináša komplikácie na pokožke v zmysle tvorby mikrotrhlín. Keď sa následne nohy zaťažia, tj. začnete chodiť, mnohé mikrotrhliny sa premenia na väčšie trhliny v koži. Často praskajúce až do krvi. Preto je vhodné, aby ste si nohy umývali denne.

Nohy však nemydlite, ale riadne vodou poumývajte a hlavne medzi prstami. Mydlo nepoužívajte, to opäť vysušuje pokožku a ničí mikrobiotu. Mikrobiota je prirodzený obal nášho tela veľmi tenkej vrsty, ktorý je tvorený „priateľskými mikróbmi“. Umývaním mydlom sa tento obal poruší a pokožka sa potom nemôže účinne brániť proti „nepriateľským mikróbom“ z vonkajšieho prostredia. Po umytí si nohy riadne vysušte. Ak nájdete medzi prstami nejakú trhlinku, alebo zvláštne začervenanie pokožky nôh, čím skôr navštívte dermatológa – kožného lekára. Ide o prejavy mykózy, teda plesne, čo je dôležité liečiť čím skôr. Diabetikovi nestačí prísť len do lekárne, po „nejakú“ mastičku.

Utieranie nôh

Veľmi často zabúdame nohy dokonale poutierať, väčšinou len tak ledabolo. Potom sa však v priestore medzi prstami udržiava veľa vlhkosti, čo vedie k mykózam. Preto je veľmi dôležité nohy dokonale vysušiť aj medzi prstami a pod prstami.

Odstraňovanie zhrubnutej kože a strihanie nechtov


Priame ošetrenie nôh je vhodné nechať na profesionálov. Určite nemôžeme strihať zhrubnutú kožu nožničkami, alebo ju orezávať žiletkou či nožíkom. Používanie pílingu na nohy, nemusí byť vždy bezpečné. Ak však máte pocit, že je to nutné, používajte len jemné pílingy maximálne 2 – 3 krát v týždni. V praxi podológa sa stretávame veľmi často s tým, že pacienti prídu s extrémne ružovými chodidlami, lebo odstránili veľa kože z ich povrchu. Toto je nebezpečné, lebo nohy nemajú žiadnu ochranu a môžu ľahko popraskať do krvi.


Nechty sú často vystrihnuté do guľata a až do „mäsa“. Správne ich striháme čo možno najviac do rovna. Ak vás nechty tlačia, prípadne ich máte zdeformované a možno aj vrastené, starostlivosť o ne by už mala byť v rukách profesionálov – zdravotných pedikérov, podológov. To isté platí, ak máte nechty veľmi hrubé a už sa ťažko strihajú. Ak vidíte na nechtoch nejaké zmeny farby alebo tvaru, rovnako je dôležité riešiť to na podológií. Ak zvládate ošetrenie chodidiel a nechtov doma, aspoň prísť aspoň raz za 3 mesiace treba absolvovať zdravotnú pedikúru či návštevu podológa.

Krémovanie nôh

Krémovanie nôh by malo byť pre diabetika základnou časťou starostlivosti. Pozor, nekrémujte si však priestory medzi prstami. Toto robíme len špecializovanými krémami, určenými na liečbu mykóz. Iné by mohli spôsobiť v medziprstí nadmerné trenie a vytvorenie pľuzgierov, ktoré sa veľmi ťažko hoja. Vráťme sa ku krémovaniu ako takému. Na začiatku ochorenia, je v podstate jedno aký druh krému používate na nohy. S postupujúcim ochorením však potrebujete stále špecializovanejší krém.

Základnou zásadou je nepoužívať svojvoľne krémy obsahujúce ureu, kyselinu salicylovú alebo kyselinu mliečnu. Teraz sú moderné, a dokonca niekedy veľmi prospešné. Používanie krémov s týmito zložkami je však nutné konzultovať na špecializovaných zdravotných pedikúrach – podologických strediskách. Ani v lekárni nepoznajú pokožku vašich chodidiel a preto odporúčanie správneho prípravku domácej starostlivosti nie je možné správne odkonzultovať za pultom v lekárni.

Malá gymnastika nôh


S nohami si každý večer pocvičte. Rozhýbte si prsty, roztiahnite ich ako „žabka“, postavte nohy na špičky, na päty, na vonkajší a vnútorný okraj. Naťahujte si nohy dopredu a následne ich ohnite. Opakujte cvičenia aspoň 10-krát.


Ing. Milada Nádašiová, prezident Slovenskej podologickej spoločnosti, školiteľ Centra pedikúry

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 15:58