Zatiaľ čo vám paprička jalapeño alebo dve navyše zázračne nezhodia kilá, jedna štúdia naznačuje, že kapsaicín v čili paprikách môže pomôcť pri chudnutí podporou termogenézy, produkcie tepla v tele, a to môže podporiť spaľovanie tukov. Ďalší výskumníci zistili, že kajenské korenie môže potlačiť chuť do jedla, pomôcť vám cítiť sa najedene a znížiť vašu túžbu po mastných, sladkých a slaných jedlách, čo znižuje pravdepodobnosť prejedania.Pixabay
StoryEditor

Žiaden zázračný produkt na chudnutie neexistuje, hovorí odborníčka

08.08.2019, 14:00
Autor:
TASRTASR
Neexistuje žiaden zázračný produkt, ktorý by spaľoval tuky a mal výrazný redukčný efekt. Tvrdí to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová. Pripomína však, že niektoré potraviny a koreniny obsahujú látky, ktoré proces trávenia môžu zlepšiť.

"Nevyhnutná je pohybová aktivita a disciplína v stravovaní. Základom optimálneho metabolizmu je pestrá strava, dostatok psychickej a fyzickej aktivity, primeraný príjem kaloriferných ochranných živín a vlákniny," zdôraznila odborníčka.

Koreniny - ako spaľovače tukov

Uviedla, že niektoré potraviny a koreniny obsahujú látky, ktoré zlepšujú proces trávenia, urýchľujú metabolizmus, hlavne tukov, a preto sa označujú ako spaľovače tukov. Takéto účinky majú podľa jej slov napríklad koreniny a látky prítomné v ovocí a zelenine.

,,Veľmi účinný je kapsaicín prítomný v štipľavej paprike, najvýraznejšie v čili papričkách. Okrem stimulácie metabolizmu podporuje krvný obeh, chráni pred infekciami, upravuje hladinu cukru a najnovšie je potvrdené, že dokáže zabíjať rakovinové bunky," priblížila Béderová.

Zázvor, cesnak, cibuľa či citrón

Odporúča tiež konzumovať zázvor, ktorý obsahuje éterické oleje, cesnak a cibuľu pre alicín, citrón pre kyselinu citrónovú a grep pre horčiny či ananás pre obsah enzýmu bromelín. "Tieto látky okrem iných významných pozitív stimulujú metabolizmus tukov a znižujú ich hladinu," vysvetlila.

Brokolica, huby, ustrice, krevety zasa obsahujú chróm, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi, a tak tlmí chuť na sladké.

V neposlednom rade odporúča pridať do jedálnička jablčný ocot, ktorý podporuje metabolizmus a imunitný systém.

„Losos je zasa bohatý na jód, potrebný na tvorbu hormónov štítnej žľazy a zrýchľuje metabolické pochody. Zelený čaj má antioxidačné účinky a tiež urýchľuje metabolizmus,“ uzatvorila.

(teraz.sk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 08:52