Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Zubní technici odporúčajú Slovákom, aby si zubné náhrady dali vyrábať u odborníkov

02.08.2019, 16:42
Autor:
(dia)(dia)
Zubné náhrady sú zdravotnícke pomôcky zhotovené výhradne na mieru pre konkrétneho pacienta. Môžu nahradiť poškodenú časť zuba, celý zub, viacej zubov až po náhrady všetkých zubov a stratených častí čeľusti a sánky, tak aby boli funkčné a zároveň estetické.  

  

Zubné náhrady podľa návrhu a zhotovenia môžu byť natrvalo upevnené do úst, alebo si ich pacient môže vyberať a čistiť mimo ústnej dutiny. „Slovákom vcelku záleží na tom, aby mali pekný úsmev, ale aj tu vidieť súčasný civilizačný vplyv. Pozitívne je to, že Slováci v aktívnom veku, najmä tí, ktorých práca zahŕňa kontakt s ľuďmi si už nevedia predstaviť to, že by nemali svoj chrup kompletný,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory zubných technikov Mgr. Hana Dohálová.

 Aj ľuďom v dôchodkovom veku podľa nej záleží na tom, aby mali aspoň nahradené zuby, keď už im veľa vlastných nezostalo.

 

Na Slovensku sa zhotovujú všetky typy zubných náhrad, ktoré sú pre pacienta bezpečné a umožňujú mu prinavrátenie žuvacej funkcie, ktorá je potrebná pre celkový zdravotný stav.

 Prevažujú fixné zubné náhrady

Typy zubných náhrad sa výrazne líšia v závislosti od veku a sociálneho postavenia pacientov. Ako ďalej povedala prezidentka Dohálová, u mladších ľudí a ľudí s vyšším vzdelaním prevažujú fixné zubné náhrady ako napríklad korunky a mostíky upevnené na vlastné zuby či korunky a mostíky upevnené na implantáty.

 

Stále sa však využívajú aj snímateľné náhrady, ktoré sú upevnené na zvyškovom chrupe, alebo na sliznici svojou priľnavosťou.

 

Drahšou alternatívou snímateľných náhrad je ich ukotvenie na implantátoch. Snímateľné zubné náhrady v tom prípade dobre držia a pacient si ich vyberá len na vyčistenie, čo však musí urobiť minimálne raz za deň.

 

 

Menia sa aj trendy v zubných náhradách

 

Zubná korunka nahrádza časť zuba nachádzajúceho sa nad sliznicou. Väčšina staršie narodených Slovákov si ešte dnes pamätá korunky vyrobené zo zlata, ktoré boli podľa odborníkov najtrvanlivejšie zubné náhrady. No s rastom cien zlata a zvyšujúcou sa ponukou estetických alternatív sa prakticky zlato spracováva len výnimočne.

 Náhradným kovom za zlato sa stala zliatina chrómu a kobaltu. Vzhľadom na častý výskyt alergií na nikel, sa už o týchto materiálov upustilo. Titán sa využíva pri implantátoch.

 Dohálová tvrdí, že momentálne odbor zubná technika zažíva materiálový boom, predávajú sa stále vylepšené druhy keramických materiálov, ale aj vysokokvalitné plasty a hybridné keramiky.

 Najnovším hitom v zubnej technike sú moderné frézované korunky, ktoré vyrába počítačom riadený stroj a 3D tlačiarne.

 Správne zhotovená korunka má dlhú životnosť

Treba si však uvedomiť, že digitálne technológie v žiadnom prípade nenahrádzajú odborníka! ,,Zubné náhrady sa zhotovujú na mieru pre každého pacienta,“ uviedla prezidentka

Funkčne a esteticky vyhovujúca zubná náhrada, musí byť zhotovená precízne pri dodržaní všetkých správnych technologických postupov výlučne zubným technikom s absolvovaným vzdelaním.

 Správne navrhnutá korunka, zvolenie vhodného materiálu a presné začlenenie do zuboradia a do priestoru jeho kontaktných susediacich zubov aj v záhryze, má dlhú životnosť.

 

A na čo by mal myslieť každý Slovák predtým, než zvažuje akúkoľvek zubnú náhradu?

Dohálová tvrdí, že zubná náhrada je tak ako každý iný zdravotnícky zákrok, zásah do ľudského organizmu. ,,Na Slovensku máme možnosť voľného výberu ošetrujúceho zubného lekára, ten má možnosť výberu zubného technika, ktorý zubnú náhradu zhotoví. Základ je v dobrej komunikácii a dôvere. Nikde na internete nedostanete také relevantné informácie, ako keď navštívte odborníka, ktorému dôverujete," prizvukuje prezidentka.

Než sa podľa nej rozhodnete, dobre si riešenie premyslite, nedajte sa rýchlo nalákať na žiadnu akčnú ponuku. Zubná náhrada je zdravotnícka pomôcka zhotovená výlučne na mieru. ,,Vy sa máte na základe informácií od odborníkov rozhodnúť aké riešenie zvolíte. Len dbajte na to, aby ste mali k rozhodovaniu všetky potrebné informácie,“ dodala prezidentka Dohálová.

Ak majú občania otázky materiálov a možnosti technického prevedenia zubných náhrad, môžu sa obrátiť aj na Slovenskú komoru zubnej techniky.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:52