Extrémna chronická únava, ktorá pretrváva aj po dôkladnom odpočinku a dostatočnom počte prespaných hodín, môže naznačovať niečo vážnejšie. Prakticky všetky druhy rakoviny sa prejavujú nadmernou únavou, ale často sa vyskytuje pri leukémii, alebo pri rakovine hrubého čreva, ktorá spôsobuje stratu krvi. Dlhodobá a pretrvávajúca bolesť hlavy môže zase niekedy prezrádzať rastúci nádor na mozgu. Opäť platí, že ak tieto príznaky trvajú dlhší čas, je čas na dôkladnú lekársku prehliadku.Pixabay
StoryEditor

Ľudia trpiaci schizofréniou ťažko rozpoznávajú emócie

29.05.2019, 08:00
Autor:
TASRTASR
Schizofrénia je závažná psychická porucha, ktorá sa spája najmä s prítomnosťou halucinácií. Postihuje jedno percento populácie, teda na Slovensku asi 50-tisíc ľudí.

Ľudia - schizofrenici majú často ťažkosti s rozpoznávaním emócií a porozumením zámerov iných ľudí. Upozorňuje na to klinický psychológ Michal Hajdúk z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorý sa venuje výskumu schizofrénie a svoje nedávne výsledky publikoval vo viacerých vedeckých časopisoch. 

Schizofrénia je závažná psychická porucha

Postihuje jedno percento populácie, teda na Slovensku asi 50-tisíc ľudí. Veľká časť pacientov má zároveň ťažkosti aj s každodenným fungovaním v medziľudských vzťahoch, práci a voľnočasových aktivitách.

Hajdúk z Katedry psychológie Filozofickej fakulty UK a Psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava skúma sociálnu kogníciu, teda súbor schopností, prostredníctvom ktorých ľudia vnímajú a spracovávajú sociálne podnety, ako napríklad výrazy tváre, zámery, presvedčenia a pod.

,,V spolupráci s kolegami z USA sme zistili, že u nich skoro 75 percent pacientov so schizofréniou má mierne až závažné ťažkosti s čítaním emočných výrazov a usudzovaním, čo si iní ľudia myslia. To číslo je pomerne vysoké, ale hneď, keď budeme vedieť týchto ľudí spoľahlivo identifikovať, môžeme im poskytnúť terapiu, napríklad vo forme tréningu sociálno-kognitívnych zručností," poznamenal Hajdúk.

Narušenie v oblasti sociálnej kognície patrí medzi základné prejavy schizofrénie. Tréningy sociálnej kognície sa ukazujú byť vhodným doplnkom k štandardnej terapii, keďže vytvárajú priestor na osvojenie a precvičovanie sociálnych spôsobilostí, čím pozitívne ovplyvňujú samotnú funkčnosť pacienta.

,,Aj výsledky z dát, ktoré sme zbierali u nás, ukázali, že práve sociálna kognícia je kľúčová schopnosť, na ktorú by mali klinickí psychológovia u pacientov so schizofréniou zamerať svoje intervencie. Niektoré z psychologických postupov na rozvíjanie týchto schopností už uplatňujeme aj na našej klinike," dodal Hajdúk.

Vedci skúmajú podobnosť s Parkinsonovou chorobou

V súčasnosti sa Hajdúk s kolegami z II. neurologickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Katedry logopédie Pedagogickej fakulty UK zaoberá tým, či majú podobné ťažkosti aj pacienti s Parkinsonovou chorobou. Prvotné výsledky ich projektu naznačujú určité podobnosti medzi týmito poruchami.

,,Verím, že výsledky týchto výskumov a aj ďalšie nadväzujúce projekty budú významným príspevkom k lepšiemu porozumeniu fungovania psychických funkcií u pacientov s týmito ťažkými zdravotnými komplikáciami," uviedol rektor UK Marek Števček. Ako doplnil, teší ho, že odborníci z univerzity dokážu spolupracovať aj naprieč viacerými fakultami so spoločným cieľom zlepšiť životy ich pacientov.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 12:19