Informácia o tom, že alkohol poškodzuje mozog, vás najskôr nijako neprekvapí. Napriek tomu je vhodné znova pripomenúť, akým spôsobom môže aj mierna konzumácia alkoholu ovplyvňovať funkcie mozgu. V štúdii zverejnenej v britskom lekárskom časopise výskumníci z Oxfordskej univerzity a University College v Londýne skúmali vplyv miernej konzumácie alkoholu na kognitívne schopnosti mozgu u viac ako 500 dospelých osôb po dobu 30 rokov. Výsledky neboli nijako povzbudivé. Pijani alkoholu boli až trikrát častejšie postihnutí poškodením v oblasti mozgu, ktorá sa zaoberá pamäťou a priestorovou navigáciou. Alkohol navyše dokáže poškodiť mozgové bunky človeka oveľa rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo, podľa vedcov z heidelberskej univerzity sa tak deje už za niekoľko minút po konzumácii. Nadmerné užívanie alkoholu môže navyše viesť k trvalému poškodeniu mozgu. Americkí vedci zistili, že alkoholici, ktorí pili viac ako štrnásť alkoholických drinkov týždenne, mali o 1,6 percenta menší mozog ako abstinenti.Pixabay
StoryEditor

Ako ovplyvňuje alkohol naše telo?

13.12.2018, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Dlhodobé popíjanie alkoholu poškodzuje viaceré orgány, napríklad pankreas, pečeň či srdce, čo môže viesť k viacerým zdravotným problémom.

Pankreas

Konzumácia vyššej dávky alkoholu môže spôsobiť nadprodukciu tráviacich enzýmov pankreasu. Čo môže viesť k jeho zápalu, ktorý sa nazýva pankreatitída. Pri dlhotrvajúcom (chronickom stave) sa postupne nahrádza tkanivo pankreasu väzivom, pričom dochádza k jeho nedostatočnej funkcii. To môže viesť postupne k zníženej produkcii inzulínu a vzniku cukrovky.

  

Pečeň

Slúži ako centrum spracovania živín získaných z potravy. Má metabolickú a detoxikačnú funkciu. Tiež vylučuje žlč, ktorá sa podieľa na trávení. Dlhodobé pitie alkoholu narúša túto čistiacu  funkciu pečene. To vedie  k vzniku zápalového ochorenia pečene. Výsledkom dlhodobého chronického zápalu je cirhóza. Ide o nezvratné ochorenie, ktoré končí zlyhaním alebo aj rakovinou pečene. Čím viac sa stav pečene zhoršuje, tým viac sa zhoršuje aj jej detoxikačná funkcia. To vedie k hromadeniu toxínov a odpadov v tele.

 

Žalúdok

Alkohol zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, než je obvyklé. To môže viesť prekysľovaniu organizmus (pálenie záhy), ako aj k zápalu žalúdka. Podráždenie a zápal môže viesť k vzniku vredov a krvácaniu. Bolesť žalúdka po pití alkoholu môže byť tiež známkou chronickej cholecystitídy (zápal žlčníka).

 

 

Srdce

Dlhodobé a nadmerné užívanie alkoholu môže viesť k poškodeniu srdca. Pri konzumácii alkoholu sa menia  hladiny tlaku a tukov, čím sa zvyšuje riziko infarktu, vysokého krvného tlaku a mŕtvice.

 

Centrálny nervový systém

Alkohol narušuje komunikačné cesty v mozgu a tým ovplyvňuje jeho funkciu. Toto narušenie môže spôsobiť zmenu nálady, chovania a sťažuje jasné myslenie i koordináciu. Spomaľuje reflexy, spôsobuje zlý úsudok, poruchu pamäte a mnoho ďalších. Pri nadmernou požití alkoholu môže dôjsť k poškodeniu buniek v centrálnej nervovej sústave, čo vedie k stavu známeho ako neuropatia (patrí k dlhodobým komplikáciám cukrovky).

 

ocukrovce.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 10:53