Pixabay
StoryEditor

Fajčenie neničí len pľúca

13.01.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Je vedecky dokázané, že fajčenie výrazne zvyšuje náchylnosť na respiračné, srdcovo-cievne, onkologické, zápalové a iné ochorenia. Nefajčiari priemerne žijú dlhšie a v lepšom zdraví.

Najsilnejšou motiváciou pre skoncovanie s fajčením je podľa Úradu verejného zdravotníctva uvedomenie si závažných negatívnych vplyvov pôsobenia tabakových výrobkov na vlastné zdravie.

„V kontexte súčasnej koronavírusovej pandémie už možno vyhodnotiť, že tabakový dym má imunosupresívny účinok, vďaka čomu sú fajčiari náchylnejší na infekciu. Predpokladá sa, že cigaretový dym spôsobuje oxidačný stres a reakcie zápalu, čo vedie k väčšej náchylnosti na vírusové a bakteriálne infekcie,“ uviedla Timea Záluszká z Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva. Častý a opakovaný kontakt fajčiarov (cesta z ruky do úst) predstavuje možný prenos infekcie.

Ako prestať fajčiť

Fajčiari majú obavy skončiť so svojím zlozvykom zo dňa na deň: obávajú sa šoku, ktorý zasiahne ich telo. V skutočnosti je jedno, či to urobia postupne alebo naraz. Najdôležitejšie je psychické nastavenie. Lekár alebo iný odborník stanoví plán odvykania, ktorý človeka ochráni aj v prípade recidívy.

Tu sú hlavné body, ktoré musíte dodržať:
– Určite si presný deň, odkedy prestanete fajčiť.
– Prehodnoťte všetky svoje neúspešné pokusy. Zhodnoťte, v akých situáciách ste zlyhali a čo bolo pre vás najproblematickejšie. Len tak sa dokážete vyhnúť starým chybám.
– Vytvorte si podrobný plán, ako prestanete fajčiť. Napíšte si na papier všetky pomôcky a spôsoby, ktoré uplatníte pri odvykaní.
– Celý zoznam si ešte raz prečítajte a podčiarknite, čo vám bude pravdepodobne spôsobovať problémy. Zároveň si premyslite, ako sa slabším chvíľam vyhnúť.
– Nie je hanbou požiadať o pomoc svojich blízkych. Určite vás budú všetci radi podporovať, najmä v kritických momentoch.

Hygienici odporúčajú robiť si záznamy o tom, kedy čelíte nutkaniu zapáliť si cigaretu, prípadne kedy abstinujúci takémuto momentu takmer neodolá. „Vďaka záznamom si tieto momenty môže neskôr prejsť s odborníkom. Presné záznamy využije odborník na podporu v krízových situáciách, aby mal fajčiar svoje nutkanie pod kontrolou,“ odporučila Katarína Blažová z Poradne na odvykanie od fajčenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Najčastejšie abstinenčné príznaky

Počas prvých 4 týždňov od ukončenia fajčenia sa môžu vyskytnúť abstinenčné príznaky, ktoré súvisia s tým, že sa telo postupne zbavuje zvyškového nikotínu. Patria sem:

Neodolateľná chuť na nikotín – človek túži po cigaretách ešte viac, ako keď pravidelne fajčil.
Zvýšený apetít – po skončení fajčenia sa zníži obsah cukru v krvi a dostaví sa väčší pocit hladu. Prevažuje najmä chuť na sladké a nezdravé jedlá.
Poruchy spánku – náhle prichádza pocit silnej únavy, napriek tomu sa v noci nedokážete dobre vyspať.
Pretrvávajúci kašeľ – v úvode abstinencie sa môže zdať, že sa zdravotný stav zhoršuje. Pľúca sa čistia, preto sa kašeľ zosilní, čo istý čas pretrváva.
Symptómy chrípky – telo reaguje na nedostatok nikotínu zvýšenou teplotou, zimnicou a malátnosťou. Tieto príznaky môžu pripomínať chrípku alebo prechladnutie.
Zmeny nálad – stres z abstinovania a nedostatok nikotínu majú silný vplyv na psychiku. V začiatkoch je bývalý fajčiar veľmi nervózny a podlieha náladám.
Zápcha – po zastavení fajčenia sa výrazne spomalí trávenie. Preto sa u niektorých ľudí dostavia problémy s vyprázdňovaním. Zápchu vyrieši správne zloženie jedálnička a dostatočné množstvo tekutín.

Čo robiť?

Ak vás náhle prepadne nutkanie zapáliť si, skúste pocity ovládnuť pomocou rýchlych trikov odporúčaných WHO:

Odďaľovanie: Pokúste sa vydržať tak dlho, ako môžete, pred tým, než sa poddáte svojmu nutkaniu.
Hlboké dýchanie: Spravte 10 hlbokých nádychov, aby ste sa uvoľnili zvnútra, kým neprejde nutkanie.
Pite vodu: Pitná voda je zdravou alternatívou k priloženiu cigarety k perám.
Urobte niečo iné, aby ste sa rozptýlili: Osprchujte sa, čítajte, choďte na prechádzku, počúvajte hudbu.

Pomôcky a lieky pri odvykaní od tabaku

Nefarmakologická liečba spočíva v posilňovaní pevnej vôle. Dôležitá je psychologická podpora. Môže ju poskytovať blízky človek alebo aj odborník. Ak je fajčenie spojené aj s inými osobnými psychologickými problémami, je vhodné obrátiť sa na psychologickú pomoc.

  • Žuvačky proti fajčeniu

Medzi často používané farmakologické pomôcky patria žuvačky proti fajčeniu. Obsahujú nižšiu dávku nikotínu, a tým čiastočne potláčajú abstinenčné príznaky. Zo začiatku sa odporúča žuvanie raz za 1 až 2 hodiny, potom sa dávka postupne znižuje. Na obdobnom princípe fungujú nikotínové inhalátory.

  • Nikotínové náplasti

Ďalšou častou pomôckou sú aj nikotínové náplasti. V tomto prípade sa nikotín uvoľňuje počas celého dňa, preto má liečba nikotínovými náplasťami predpoklad na vyššiu úspešnosť. Aplikujú sa hneď po zobudení. V ojedinelých prípadoch sa môže objaviť riziko kožnej alergie.

Pomôcka sa nalepí na končatinu na mieste, kde sa koža nekrčí. Počas nasledujúcich týždňov sa postupne znižuje hodnota nikotínu v náplastiach.
V oboch prípadoch je potrebné riadiť sa pokynmi na príbalových letákoch.

  • Lieky

Pokiaľ ide o farmakologickú liečbu, na trhu je dostupných niekoľko druhov liekov. Správne dávkovanie liekov musí určiť lekár, postupy je nevyhnutné s ním konzultovať.

Pomôžu poradne zdravia

Odborní pracovníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva radia záujemcom, ako sa možno zbaviť závislosti od tabaku. Ľudia, ktorí majú záujem prestať fajčiť, sa môžu obrátiť na Linku pomoci na odvykanie od fajčenia – 0908 222 722. Je k dispozícii každý pracovný deň od 8.00 h do 15.00 hod.

„Aktívnu akútnu pomoc celoročne ponúkajú aj odborníci z vybraných regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR cez Poradne na odvykanie od fajčenia – podchytávajú ľudí vo fáze rozhodovania sa, aj tým, ktorí zažívajú abstinenčnú krízu. Ponúkajú individuálne i skupinové poradenstvo, ako prestať fajčiť pomocou metód a psychologických techník, uskutočňujú tiež vybrané vyšetrenia,“ uviedla Záluszká.


Fajčenie poškodzuje srdce a cievy

Fajčenie je podľa Slovenskej nadácie srdca tiež hlavnou príčinou srdcovocievnych ochorení a mozgovej porážky. „Ľudia, ktorí vyfajčia balíček cigariet denne, sú dvojnásobne ohrození infarktom ako ľudia, ktorí nikdy nefajčili. Fajčiari, ktorí dostali infarkt, majú nižšie šance prežiť ako nefajčiari,“ varuje Slovenská nadácia srdca. A ľudia, ktorí ani po infarkte neprestali fajčiť, zvyšujú svoje šance, že ich druhý srdcový infarkt bude ich posledný.

Nikotín v dyme dočasne zvyšuje tlak krvi, zrýchľuje srdcovú činnosť, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom a prietok krvi cez srdcové artérie. To tiež spôsobuje zúženie tepien v dolných aj horných končatinách. Fajčenie urýchľuje a podporuje tvorbu krvných zrazenín, zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 22:02