Jednou z vecí, na ktorú sa zameriavajú lekári pri diagnostikovaní PAD, je zmena farby pokožky nôh. Keď nohy zdvihnete a máte nebezpečne vysoký cholesterol, pokožka na nich môže byť biela, pretože prietok krvi je obmedzený. Keď sú končatiny vo zvislej polohe, môžu zase zmeniť farbu na červenkastú alebo dokonca až na bordovo-fialovú, pretože telo nútene rozširuje cievy, aby sa zvýšil prietok krvi v nohách. U niektorých ľudí s PAD môžu mať v sede chodidlá nôh až svetlomodrý odtieň.Flickr
StoryEditor

Kožné problémy spôsobené cukrovkou

02.01.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Infekcie kože a rôzne ďalšie problémy sú pri diabete pomerné časté. Spôsobujú pacientom veľa komplikácii. Ich liečba býva zvyčajne náročná a veľmi dlhodobá.

So zle kompenzovaným diabetom priamo súvisí viacero kožných ochorení. Okrem to sú ďalšie kožné problémy, ktorých liečbu diabetes komplikuje.

Včasné rozpoznanie kožných problémov u pacientov s cukrovkou môže byť prevenciou ťažších komplikácií. Kožné prejavy neraz dopredu upozorňujú na možný nediagnostikovaný diabetes.

„Kožné prejavy sú následkom abnormalít ciev a nervov, ktorá je u chronického diabetika veľmi častá,“ vysvetľuje pre časopis Diabetik dermatologička MUDr. Andrea Kozárová, PhD.

  • Suchosť kože sprevádzaná svrbením

Je spôsobená zníženou činnosťou mazových a potných žliaz v dôsledku diabetickej neuropatie. Okrem toho pacienti udávajú pocity pálenia, mravčenia, bolestivosti, najmä nôh. Suchá svrbivá koža vedie pacienta k škriabaniu, dochádza k porušeniu kožnej bariéry a následne k vzniku drobných trhliniek – ragád na koži, ktoré sú vstupnou bránou infekcie.

Koža je tenšia, pre nedostatočnú výživu vplyvom mikroangiopatie je redukovaný rast ochlpenia, u mnohých nadobúda voskovitý charakter. Prevenciou je používanie emoliencí – olejov do kúpeľov, premasťujúcich prípravkov, vyhýbanie sa vysušovaniu kože pomocou prípravkov obsahujúcich alkohol.

  • Zvýšené riziko vzniku mozoľov

Ide o lokalizované zhrubnutia kože na chodidlách, ktoré vzniká pri dlhodobom opakovane pôsobiacom tlaku na kožu. V dôsledku motorickej neuropatie dochádza k atrofii svalstva v danej oblasti, k poklesu klenby nohy, vzniku vbočených palcov – Hallux valgus, k redukcii podkožného tuku v danej oblasti.

Všetky tieto procesy postupne vedú k vzniku najskôr mozoľov, neskôr otlakov (clavus), ktoré sa najčastejšie formujú nad kĺbmi deformovaných prstov a v medziprstí nôh pri nosení nevhodnej obuvi.

Otlak môže praskať a formovať sa do defektu, ktorý sa hojí veľmi pomaly a je chronickou vstupnou bránou bakteriálnej a mykotickej infekcie. Prevenciou je nosenie ortopedických vložiek do topánok na udržiavanie klenby nohy, starostlivosť o zhrubnutú kožu na chodidlách – opatrné mechanické odstraňovanie kože a používanie zmäkčujúcich prípravkov s obsahom urey či kyseliny mliečnej.

  • Diabetická noha

Rozumieme infekciu, vred alebo poškodenie hlbokých tkanív nižšie od členka, teda chodidla. Všetky tieto zmeny sú v dôsledku postihnutia nervových vlákien a ciev, čo vedie k nedostatočnému krvnému zásobeniu končatín, ku kostnému a kĺbovému postihnutiu a k následnej infekcii tkanív a kosti.

  • Ružové sfarbenie tváre

Rubeosis diabeticorum – ružové sfarbenie tváre vzniká v dôsledku mikroangiopatie a zníženého tonusu ciev – pretrvávanie rozšírených cievok na tvári. Na dlaniach, stupajach a nechtoch, najmä na palcoch nôh býva žlté sfarbenie, ktoré je dôsledkom akumulácie konečného metabolitu kolagénu.

  • Acanthosis nigricans

Ide o typický kožný prejav diabetu, ktorý sa spája hlavne s hyperinzulinémiou. Prejavuje sa v axilách (pazuchách), v slabinách a na krku v kožných ryhách ako čierne lokalizované zhrubnutia kože so zamatovým povrchom. Okrem hyperinzulinémie je typická aj u obéznych pacientov. Stav sa zväčša upraví po redukcii hmotnosti, úprave inzulinémie a lokálnej liečbe pomocou keratolytických prípravkov.

  • Žlté vyrážky

Takzvané eruptívne xantómy. Ide o náhly výsev žltých vyrážok do 4 mm, mäkkých lokalizovaných na kolenách, lakťoch, chrbte alebo menších na dolných mihalniciach v okolí očí. Ich výskyt býva asociovaný so zvýšenou hladinou triacylglycerolov, ale aj s nedostatočne kontrolovaným diabetom, obezitou, ochoreniami obličiek alebo pankreasu. Po kompenzácii cukrovky, znížení hladiny triacylglycerolov alebo liečbe iných príčin sa zvyčajne do 6 až 8 týždňov vstrebávajú.

„Diabetes znižuje schopnosť imunitného systému bojovať s infekciou, navyše zvýšená hladina glykémie podporuje pretrvávanie zápalu, priebeh infekčných ochorení je u diabetikov obyčajne ťažší ako u zdravej populácie,“ uvádza dermatologička MUDr. Andrea Kozárová, PhD.


  • Mykotické infekcie

Ide o najčastejšie infekcie u diabetikov. Kandidózy vyvolané kvasinkami Candida albicans postihujú kožu, sliznice, nechty a vnútorné orgány. U diabetikov vzhľadom na zvýšenú hladinu glukózy je vhodné prostredie pre premnoženie kvasiniek, zároveň podávanie antibiotickej liečby, cytostatík alebo kortikosteroidov zvyšuje riziko ich vzniku obzvlášť u diabetikov.

U pacientov s DM sa najčastejšie stretávame s Candidosis intertriginosa. Infekcia vzniká v kožných zhyboch – pod prsníkmi, na bruchu u obéznych pacientov v miestach trenia kože o kožu, v slabinách, pazuchách. Prejavuje sa ako živočervený erytém ostro ohraničený, môžu byť prítomné aj biele pľuzgieriky a belavý povlak.

Rovnaké prejavy v dôsledku kvasinkovej infekcie bývajú často prítomné medzi prstami dolných končatín, čo sa prejavuje svrbením a pálením.

  • Zápal nechtového valu

Po zatlačení vyteká biely sekrét, postihnutý býva aj necht – zhrubnutý, rozpadávajúci sa.

  • Infekčné kútiky na ústach

Sú bolestivé, s belavým povlakom a trhlinami, často súčasne prebieha kvasinková infekcia na jazyku, podnebí a slizniciach v dutine ústnej – prítomný belavý stierateľný povlak.

  • Zápaly pohlavných orgánov

Vulvovaginitída (zápal rodidiel a pošvy) a balanitída (zápal penisu) sú veľmi časté u diabetikov. V liečbe sa používajú antimykotické prípravky vo forme roztokov, krémov a mastí. V ťažších prípadoch je potrebná systémová liečba antimykotikami. Dôležitá je dostatočná hygiena, pri užívaní antibiotík používanie probiotík, a to aj z dlhodobého hľadiska.

  • Hubové ochorenia kože

Najčastejšie sú postihnuté dolné končatiny. Infekcia sa začína postihnutím medziprstia nôh, veľmi často medzi štvrtým a piatym prstom. Typický nález je ošupovanie medzi prstami, prípadne ošupovanie na chodidlách. Vznikajú trhlinky, ktoré sú vstupnou bránou potenciálnej infekcie. Prejavy môžu byť aj vo forme pľuzgierov na chodidlách a bočných stranách chodidiel, prípade výrazným hrubnutím kože najmä na pätách. Pacienti pociťujú najmä svrbenie, iné ťažkosti neudávajú.

  • Zápaly vlasového folikulu

Folikulitídy – zápaly vlasového folikulu sú veľmi časté u diabetikov, a to na rôznych miestach na koži, okrem dlaní a chodidiel. Najčastejším vyvolávateľom je baktéria Staphylococcus aureus.

  • Hnisavý zápal kožných žliaz

Furunkul je zapálený uzol v dôsledku šírenia sa infekcie do hĺbky vlasového folikulu. Najčastejšie je lokalizovaný na chrbte, na stehnách, na krku. Je veľmi bolestivý, zápal sa šíri do hĺbky, praská a po uvoľnení obsahu sa hojí jazvou. Pri opakovanom výskyte furunkulov hovoríme o furunkulóze, ktorá môže poukazovať na nedostatočne kompenzovaný diabetes.

  • Eryzipel – ľudovo nazývaná ruža

Ide o akútne infekčné ochorenie kože a podkožia. Vyvoláva ho najčastejšie baktéria Streptococcus pyogenes.

Je sprevádzané horúčkou, triaškou, následne vznikom začervenania najčastejšie na predkolení alebo stehne. Koža v danom mieste je horúca, môže byť opuchnutá, vznikajú pľuzgiere a zväčšuje sa spádová uzlina.

Daný stav musí byť preliečený antibiotikami, veľakrát si vyžaduje aj hospitalizáciu a intravenóznu liečbu. Zároveň je potrebná liečba defektov alebo trhliniek na koži. Komplikácie opakujúcich sa eryzipelov môžu byť ochorenia obličiek, srdca, pľúc.

  • Hlboký zápal podkožia (Ektyma)

Vyvoláva ho tiež baktéria Streptococcus pyogenes. Stav zhoršuje znížená hygiena. Pacient nemusí mať väčšie ťažkosti. Ochorenie sa zvykne často vracať.

Ako sa správne starať o pokožku?

  • Je vhodné používať pH neutrálne mydlá, ktoré pokožku nedráždia a nevysušujú.
  • Po umývaní je dôležité kožu vždy starostlivo osušiť. Zvýšenú pozornosť je nutné venovať najmä oblastiam kožných záhybov.
  • Dôležité je premasťovanie kože. Zabraňuje sa jej vysúšaniu. Existujú špeciálne masti pre diabetikov. Vyhýbajte sa prípravkom s obsahom alkoholu.
  • Dezinfekcia kože je potrebná v miestach recidivujúcich problémov. Dodržiavajte rady lekára alebo lekárnika, pretože prípravky s obsahom jódu, peroxidu alebo alkoholu môžu podráždiť kožu a vysušovať ju.
  • V prípade, ak dôjde k poraneniu, je nutné ranu umyť čistou vodou a prekryť nepriľnavým obväzom.
  • Ak nepomáha lokálna liečba, konzultujte problémy s lekárom, pri chronických ranách je potrebná chirurgická liečba.
  • Pravidelne si sledujte všetky zmeny, ktoré sa vyskytnú na koži. Pokiaľ zbadáte zmenu farby kože, olupovanie, pľuzgiere či praskliny, je nutné bez meškania navštíviť lekára. S spočiatku aj malé zranenie môže viesť k závažným komplikáciám.
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 10:43