Jednou z vecí, na ktorú sa zameriavajú lekári pri diagnostikovaní PAD, je zmena farby pokožky nôh. Keď nohy zdvihnete a máte nebezpečne vysoký cholesterol, pokožka na nich môže byť biela, pretože prietok krvi je obmedzený. Keď sú končatiny vo zvislej polohe, môžu zase zmeniť farbu na červenkastú alebo dokonca až na bordovo-fialovú, pretože telo nútene rozširuje cievy, aby sa zvýšil prietok krvi v nohách. U niektorých ľudí s PAD môžu mať v sede chodidlá nôh až svetlomodrý odtieň.Flickr
StoryEditor

DIAGNOSTIKA chodidiel je u cukrovkárov mimoriadne dôležitá

15.12.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Denná kontrola chodidiel, ale aj obuvi je nesmierne dôležitá. Pomôže predísť vážnym komplikáciám, takzvanej diabetickej nohe.

Ak v nohách cítite mravenčenie, bolesti, pálenie a máte suchú, tvrdú pokožku s prasklinami, okamžite na to upozornite svojho diabetológa. Môže ísť o počiatky diabetickej neuropatie, ľudovo nazývanej diabetická noha. Touto diagnózou je ohrozený každý, komu zistia cukrovku.


Je to vážna komplikácia


Syndróm diabetickej nohy je jednou z najzávažnejších komplikácií diabetu, ktorá môže postihnúť dolné končatiny. Ak liečbu zanedbáte, môže vyústiť až do amputácie. Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií sú pre Slovákov veľmi nepriaznivé. O nohu pre cukrovku prišlo už viac než štyritisíc pacientov.

Odborníci pritom upozorňujú, že v 85 percentách by sa amputáciám dalo predísť, a to včasnou diagnostikou. Je preto nesmierne dôležité, aby každý diabetik podstúpil diagnostiku rizika vzniku diabetickej nohy u svojho diabetológa, neurológa a angiológa.


Najdôležitejším prvkom pri predchádzaní rán a neskoršiemu rozvoju diabetickej nohy je udržiavať hladiny cukru v normálnych hodnotách. To znamená, treba sa starať o seba, dodržiavať zdravý životný štýl, pravidelne si kontrolovať cukor v krvi.


Vyberte si vložky na mieru


Všetci nosíme nejakú obuv, ktorá je vyrobená na základe priemeru všeobecných parametrov ľudských chodidiel. Takáto obuv nám môže sedieť veľkosťou, avšak každý máme individuálne tvarované chodidlo, a preto našou obuvou sa stane topánka alebo športová obuv až po vytvarovaní vložky na mieru v topánke.


Na Slovensku je možná výroba vložiek do obuvi na mieru. Stačí sa obrátiť na firmu, ktorá sa tým zaoberá. Najskôr prebehne diagnóza, o aký typ problému s chodidlom ide, zistí sa klenba na špeciálnom prístroji a potom na počkanie vyrobia na mieru vložky do topánok alebo tenisiek.


Prečo sú dôležité vložky do topánok?


Vzhľadom na to, že chodíme po nohách a neplazíme sa ako hady, tak celá naša hmotnosť sa prenáša na chodidlá, ktoré nás nosia celý život. Z toho vyplýva, že akýkoľvek problém v oblasti chodidiel má vplyv na celý náš pohybový aparát. Laicky povedané – tento problém sa prenáša po osi: členok – koleno – bedrový kĺb – chrbtica.

Syndróm diabetickej nohy je jednou z najzávažnejších komplikácií diabetu.


Pri nesprávnom zaťažovaní dolných končatín následkom problémov s klenbou chodidiel dochádza postupne k nadmernému a predčasnému opotrebovaniu chrupaviek kĺbov (členky, kolená, bedrové kĺby) a to vedie k bolestiam a obmedzeniu hybnosti v týchto kĺboch.

Môže to viesť až operáciám, prípadne umelým náhradám kĺbov alebo operáciám chrbtice. Často to má za následok predčasnú invalidizáciu pacienta a hlavne zhoršenie zdravia následkom bolestí a obmedzením výkonnosti. Keďže mnohokrát o probléme s chodidlami ani nevieme, tak si ani neuvedomujeme, že s tým súvisia naše problémy s chrbticou alebo s kĺbmi.

Pýtajte sa lekára v ambulancii

  • Ako sa mám starať o nohy, aby som sa vyhol syndrómu diabetickej nohy?
  • Existujú lieky na výživu nervov a ciev ako prevencia?
  • Ako sa mám stravovať, aký pohyb je pre mňa vhodný?

Preventívne opatrenia, ako mať nohy v poriadku
  • Denne si skontrolujte chodidlá a pozrite sa, či sa na nich nenachádzajú opuchy, pľuzgiere, rôzne ranky, ale aj začervenané miesta. Ak si nevidíte na spodok chodidiel, použite zrkadlo alebo zverte nohy na kontrolu odborníkom.
  • Denne dodržiavajte hygienu nôh. Chodidlá si dôsledne umývajte, následne ich dôkladne osušte, predovšetkým medzi prstami.
  • Noste pohodlné topánky, ktoré dobre sedia, pretože takto ochránia vaše chodidlá.
  • Nikdy nechoďte naboso.
  • Nohy si krémujte. Krém nanášajte v tenkej vrstve a vyhýbajte sa oblasti medzi prstami (tie by mali byť suché).
  • O vhodnej obuvi sa poraďte
    s diabetológom, mala by byť v správnej veľkosti a mala by správne sedieť – znížite tým riziko vzniku komplikácií.
  • Ešte pred tým, ako si obujete topánky, nezabudnite skontrolovať ich vnútornú časť (!). Dôležité je, aby podšívka bola hladká a nenachádzali sa tam žiadne predmety, napríklad zabudnutý kamienok.
  • Aspoň dvakrát ročne navštívte špecialistu na starostlivosť o nohy alebo podológa.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:44