Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Ochorenie obličiek. Chlieb a bielkoviny

06.10.2021, 11:00
Autor:
(dia)(dia)
Pri ochorení obličiek je vhodné pripomenúť aj chleboviny a obsah bielkovín a sacharidových jednotiek v nich.

 

Z uvedených informácií vyplýva, že pri nefropatii podľa rozsahu komplikácie je vhodné evidovať aj škroboviny ako zdroj bielkovín a započítať ich do počtu SJ v jedle.

Pri chlebovinách, ktoré bývajú často súčasťou raňajok, viac bielkovín obsahujú celozrnné výrobky. Chlieb celozrnný za 6 SJ zodpovedá 10 g bielkovín a 6 SJ konzumného chleba cca 8 g bielkovín. Rovnako je to aj pri prílohách. Čím je väčšie množstvo prílohy na 10 g bielkovín, tým je potravina pre diabetika vhodnejšia. Striedame prílohu pri obede a večeri.

Dobré rady

Aj keď sú celozrnné cestoviny pre glykémiu prínosom pre nižší glykemický index (GI) a predpokladá sa pomalšia odpoveď na glykémiu, pri začínajúcej diabetickej nefropatii a nefropatii vôbec sú vhodnejšie nevaječné cestoviny. Tri SJ celozrnných cestovín zabezpečia 6,3 g B a nevaječné menej ako 4 g B. Keď sa budeme snažiť cestoviny nerozvariť a následne po uvarení dôkladne prepláchnuť studenou vodou, potom glykémia po jedle môže byť lepšia.

Keď pred varením zemiaky namočíme do studenej vody na cca 1 h a vodu potom zlejeme, zbavíme ich časti škrobu a glykémia bude lepšia. Keď pri varení zemiakov dáme do vody trochu octu, nerozvaria sa a glykémia bude zas lepšia. Aby sme výberom potravín neohrozili pestrosť stravy, preto môžeme počítať na prílohu v priemere 4 g bielkovín na 3 SJ.

 

 

Mária ŠTEFÁKOVÁ, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:57