Pixabay
StoryEditor

Ktoré bielkovinové potraviny zvoliť, ak ma trápia obličky?

05.10.2021, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Niektoré potraviny je možné zamieňať za nízkobielkooblvinové alebo bezlepkové, napr. namiesto múky použiť zemiakový alebo kukuričný škrob.

Zahustia rovnako a chuť jedla sa nezmení. Prečo zvoliť túto zámenu? Lepok (glutén) je zmes rastlinných bielkovín. Pri začínajúcej nefropatii mnohokrát postačí obmedziť hlavne živočíšne bielkovinové potraviny, keď boli konzumované vo vyššej miere do času diagnostikovania poškodenia obličiek. O tom nás presvedčia výsledky stravovacej anamnézy.

Rozhodujúce sú laboratórne výsledky

Pri výbere potravín je nutné prihliadať na hodnoty laboratórnych výsledkov, napr. minerály ako fosfor, draslík, sodík atď. Pri hypertenzii, ktorá je sprievodnou komplikáciou pri chorobe obličiek, je potrebné okrem bielkovín obmedziť aj príjem kuchynskej soli, ktorej súčasťou je sodík. Ten pôsobí negatívne na krvný tlak, keďže viaže v tele vodu.

Dospelému človeku stačí prijať počas dňa 2 – 4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity. Na základe zistení jej príjem je vyšší a pohybuje sa od 10 do 15 g soli denne. Na prevenciu a liečbu vysokého krvného tlaku sa celosvetovo stanovila maximálna hodnota 6 g pre dospelých a pre deti vo veku 3 – 6 rokov 3 g soli na deň.

 

Pri začínajúcej diabetickej nefropatii je limit soli 4 g na deň. Preto je potrebné zamerať pozornosť nielen na dochucovanie soľou pri varení, ale aj zvoliť také potraviny, v ktorých je prítomnosť soli čo najnižšia. Pri výbere vhodných druhov zeleniny jesť ju čerstvú alebo zamrazenú a obmedziť sterilizovanú. Podobne je to aj pri ostatných konzervovaných potravinách a rybách.

Obmedzte konzumáciu mäsa

Ako pri každom ochorení diabetika má byť jedálny lístok pre neho prispôsobený individuálne, aby bol obsah živín vyrovnaný a bez väčších výkyvov. Ide teda skôr o vyvážený systém životosprávy. Zo začiatku sú bielkoviny obmedzené na 0,8 g na kg hmotnosti, čo je často o polovicu menej ako ich diabetik prijímal doposiaľ. Každá potravina v uvedenom množstve zodpovedá 10 g bielkovín.

Mäso: (0 SJ)

  • hovädzie surové 47 g
  • hovädzie varené alebo dusené cca 40 g
  • bravčové surové 65 g
  • bravčové pečené 40 g
  • kuracie prsia surové 35 g
  • hydina 55 g
  • mäso morčacie, jahňacie – surové 45 – 50 g
  • ryby, rybie filé – surové 62 g

 

Mäsové výrobky v priemere cca 50 g

 

Porcia mäsa môže príjem bielkovín ovplyvniť

Uvedené bielkovinové potraviny sa nepočítajú do počtu SJ v jedle. Keď konzumujeme mäso a pri technologickej úprave bola šťava zahustená škrobovinou, tak sa mierne zvýši nielen počet SJ (0,5 – 1 SJ na porciu), ale aj obsah bielkovín. Porcia mäsa sa odporúča s hmotnosťou 80 g, čomu zodpovedá 13 – 17 g bielkovín.

Porcia kurčaťa, ktorá býva na porciu 100 g v surovom stave, obsah bielkovín je cca 18 – 28 g. 100 g porcia ryby je cca 16 g bielkovín. Aj keď je rozdiel v jednotlivých druhoch mäsa zanedbateľný, porcia mäsa môže príjem bielkovín ovplyvniť. Preto je potrebné upraviť porciu tak, aby bola menšia, ako bola jej konzumácia doposiaľ.

Vajcia sa nepočítajú do počtu SJ v jedle. Sú tiež bielkovinovou potravinou a 1,5 kusa zodpovedá 10 g bielkovín. Bielkoviny sú zastúpené nielen vo vaječnom bielku, ale aj v žĺtku. 1 bielok s váhou 33 g zodpovedá 3,7 g bielkovín a 1 žĺtok s váhou 17 g zodpovedá 2,8 g bielkovín.

Jedálny rozpis pre diabetika

Prijať má za deň napr. 18 SJ a obmedziť bielkoviny na 60 – 65 g, čo je 0,8 g na kg jeho hmotnosti (80 kg) a má ľahkú fyzickú prácu. Pri bežnej diabetickej diéte pre diabetika pri váhe 80 kg sa odporúča 1 g bielkovín na kg váhy, čo je v tomto príklade 80 g bielkovín na deň. To predstavuje 15 % z denného energetického príjmu (cca 2 100 kcal).

Pri obmedzení bielkovín na 0,8 g na kg váhy pre toho istého diabetika to bude obmedzenie na 65 g bielkovín pri 18 SJ na deň.

Je mnoho vhodných bezmäsitých jedál, ktoré sa môžu použiť do jedálneho plánu diabetika pri začínajúcej nefropatii a množstvo prispôsobiť do jeho počtu SJ.

 

Napríklad plnená paprika so zeleninou v paradajkovej omáčke s chlebom alebo zemiakmi, palacinky plnené zeleninou, pirohy so zemiakovou plnkou s kôprom a opraženou cibuľkou, cestoviny s opraženou krupicou a maslom, falošný kotlíkový guláš (tentoraz bez mäsa) a chlieb do počtu SJ, tekvicový prívarok s vareným vajcom so zemiakmi, zapečená cestovina so zeleninou,....

To bol len príklad, ako sa to dá zvládnuť. Je len na nás, či sa naučíme už teraz žiť tak, aby to nebola práve choroba, ktorá nám pripomenie cenu nášho zdravia.

 

 

Mária ŠTEFÁKOVÁ, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 22:01