Malé guľaté ovocie rambután pripomína tvarom gaštan alebo vlašský orech. Pod jeho červenou šupkou s mäkkými žltými až neónovo zelenými fúzikmi sa ukrýva veľké semeno obalené priesvitnou rôsolovitou dužinou. Pre našinca ovocie exotické, no pre ľudí z Malajzie, Thajska, Filipín či Vietnamu bežné rovnako ako u nás jablko.
Červené je zrelé
Ak zatúžite spoznať chuť tohto tropického ovocia, zoženiete ho už aj u nás na Slovensku. Keď ho budete kupovať, vyberajte len to červené, prípadne žlté a oranžové. Zelený rambután je totiž nezrelý a, naopak, ak je okolo celého plodu veľa čiernych chlpov, znamená to, že prezretý.
Sladké a šťavnaté
Jedlé biele semeno uprostred rambutánu chutí sladko až kyslo, je šťavnaté s krémovou konzistenciou. Môžete ho zjesť surové alebo ho pokrájať do ovocného šalátu, pripraviť chladený nápoj, uvariť džem a vraj je vynikajúce a lahodné po upražení.
Liečivé účinky
upravuje hladinu glykémie
znižuje vysoký krvný tlak
lieči horúčku
pomáha pri nadúvaní a hnačke
hasí smäd
bojuje proti rakovine
pomáha pri chudnutí
ako obklad z listov na spánky účinkuje proti bolesti hlavy
Nutričné hodnoty na 100 jedlej časti:
Voda – 78,04 g
Energia – 82 kcal
Bielkoviny – 0,65 g
Tuky – 0,21 g
Sacharidy – 20,87 g
Vláknina – 0,9 g
Vápnik – 22 mg
Draslík – 42 mg
Fosfor – 9 mg
Železo – 0,35 mg
Vitamín C – 4,9 mg
Kyselina listová – 8 µg
Osviežujúci nápoj
4 – 5 rambutánov (cca 100 – 125 g)
1 citrón
1 PL strúhaného zázvoru
neenergetické sladidlo podľa potreby
2 – 3 šálky vody
Rozmixujte a podávajte chladené. Na ozdobenie môžete pridať lístky mäty.
Energetická hodnota celej dávky: 130 kcal/543 kJ, 1,4 g B, 0,7 g T, 3 – 3,5 SJ
Na dobrú glykémiu
Orestujte 5 semien, roztlačte ich, pridajte do vody a pite dvakrát denne.