StoryEditor

Zelenina z mora

22.05.2012, 23:07
Autor:
(dia)(dia)
Pri spojení „morské riasy“ si väčšina ľudí predstaví nepríjemné klzké rastliny, ktoré sa omotávajú okolo nôh a znepríjemňujú plávanie v mori. Málokto v našich končinách vie, že riasy sú aj výborným doplnkom zdravej kuchyne a v tradičnej čínskej medicíne sú považované dokonca za liek.

Pri spojení „morské riasy“ si väčšina ľudí predstaví nepríjemné klzké rastliny, ktoré sa omotávajú okolo nôh a znepríjemňujú plávanie v mori. Málokto v našich končinách vie, že riasy sú aj výborným doplnkom zdravej kuchyne a v tradičnej čínskej medicíne sú považované dokonca za liek.

O pozitívnych účinkoch konzumovania morských rias sa hovorí čoraz častejšie. A nie je to len módny výstrelok. Riasy sa objavovali na tanieri človeka už po celé stáročia. Vo veľkom sa využívajú najmä vo Východnej Ázii, predovšetkým v Japonsku, Číne a Kórei. Práve tradičné kuchyne týchto krajín patria k najzdravším na svete a nie náhodou sa Japonci dožívajú takého vysokého veku. Dnes sa morské riasy stávajú súčasťou aj európskej kuchyne, pretože sa ukázalo, že sú vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Prečo jesť morské riasy:

• napomáhajú telu pri vylučovaní toxických, jedovatých látok

• pôsobia blahodárne na pokožku ľudského tela

• pohlcujú cholesterol zo zažívacieho traktu a pečene

• sú výborným zdrojom minerálov a vitamínov, napríklad jódu, horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej a vitamínov A,D, C a E

• upravujú vysoký krvný tlak

Nabité vitamínmi a minerálmi

Keďže morské riasy absorbujú minerály z mora, obsahujú množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Hoci sa riasy zvyknú nazývať aj zeleninou z mora, oproti klasickej zelenine obsahujú omnoho viac vitamínov a minerálov. „V porovnaní s bežnou zeleninou sú v riasach množstvá vitamínov a minerálnych látok omnoho koncentrovanejšie,“ vysvetľuje odborník na racionálnu výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay. Napríklad 8-gramová porcia sušeného kombu dodá oveľa viac vápnika ako pohár mlieka a porcia dulse obsahuje viac železa ako 100 g hovädzieho mäsa, hoci jeho vstrebateľnosť je v prípade riasy nižšia.

Rastlinný zdroj vitamínu B 12

Morské riasy obsahujú veľmi málo tuku a niektoré druhy sú bohaté aj na bielkoviny. V mnohých riasach je toľko esenciálnych aminokyselín ako v strukovinách a vajciach. Obsahujú aj vitamíny A, D, C a E. „Morské riasy patria dokonca k zriedkavým rastlinným zdrojom vitamínu B 12, čo znamená, že by mohli byť vhodné pre vegetariánov a vegánov. O využiteľnosti vitamínu B 12 v tejto forme sa však diskutuje,“ ozrejmuje MUDr. Ruttkay. A koľko by sme ich mali zjesť? Podľa odborníka sú ideálnou dennou dávkou rias pre dospelého človeka asi 1-2 polievkové lyžice. Opatrní by mali byť ľudia, ktorí už užívajú nejaké multivitamínové prípravky, alebo trpia zvýšenou funkciou štítnej žľazy.

Riasy a štítna žľaza

Morské riasy sú bohaté aj na jód, ktorý je veľmi dôležitý pre fungovanie štítnej žľazy. „Pre osoby trpiace nedostatkom jódu alebo zníženou funkciou štítnej žľazy, môžu byť práve morské riasy zaujímavým zdrojom tejto látky. Naopak, ľudia, ktorí majú zvýšenú funkciu štítnej žľazy alebo majú nejaké nádorové ochorenie na štítnej žľaze by si mali na prílišnú konzumáciu morských rias dávať pozor,“ upozorňuje odborník.

Čistia črevo

Riasy obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá je dobrá pre udržiavanie čistoty v tenkom a hrubom čreve. Nerozpustná vláknina na seba nadväzuje rôzne toxické látky a naviazané ich vylučuje z organizmu. Okrem toho obsahujú riasy aj tzv. solubilnú, teda rozpustnú vlákninu, najmä riasy Wakame a Kombu. Prejavuje sa to tým, že keď ich namočíme, nabobtnajú. Solubilná vláknina v týchto riasach je zodpovedná za úpravu nadmernej hladiny cholesterolu. Vláknina v riasach má využitie aj v potravinárskom priemysle. Extrakty z nej dodávajú niektorým potravinárskym výrobkom potrebnú textúru a stabilitu. Príkladom môže byť extrakt z rozpustnej vlákniny morských rias, tzv. karagéna, ktorá sa využíva pri výrobe niektorých mäsitých produktov. Nájdete ho v informácii o zložení niektorých párkov alebo mäsových konzerv. Samotný extrakt vlákniny však pozitívne účinky morských rias neprináša, no ani neškodí.

Viete, že...

prvé písomné zmienky o využití rias v ľudskej strave pochádzajú z Číny už 850 rokov pred naším letopočtom? Na svoje cesty morské riasy vozili aj Kelti a Vikingovia a používali ich aj Polynézania, Japonci, obyvatelia Havaja i Nového Zélandu. V Japonsku sú po stáročia používané rovnako bežne ako záhradná zelenina.

Ťažké kovy

V dnešnej dobe sú moria veľmi znečistené. Rádioaktívne látky a ťažké kovy, ktoré sú v nich obsiahnuté sa do nášho organizmu dostávajú prostredníctvom konzumácie rýb, ale aj morských rias. Najbezpečnejšie sú z tohto pohľadu riasy zelené, pretože obyčajne rastú na miestach, kde more nie je príliš znečistené. „Keby aj obsahovali rádioaktívne látky, boli by naviazané na nerozpustnú vlákninu, ktorú človek nie je schopný spracovať,“ tvrdí odborník. Horšie je to v prípade hnedých rias, ktoré sú schopné kumulovať aj ťažké kovy, napríklad arzén.

 

Viete, že...

riasy alebo morská zelenina obsahujú asi o 10-20 % viac minerálnych látok ako pozemská zelenina?

Rozmanitosť morských rias

Hoci si morské riasy väčšina ľudí spája skôr s exotickou kuchyňou, mnohé riasy už dostanete kúpiť aj na Slovensku. Pozrime sa bližšie na jednotlivé druhy a možnosti ich využitia.

Nori

Nori riasa patrí k najpopulárnejším a najznámejším riasam u nás. Vo forme plátov na suši ju dostanete aj v bežných supermarketoch. Vďaka svojej jemnej aróme a nenápadnej chuti je pre ľudí, ktorí s riasami nemajú skúsenosti, najvhodnejším vstupom do kulinárskeho sveta rias. Nori riasy pomáhajú pri znižovaní hladiny cholesterolu a efektívne zlepšujú trávenie ťažkých jedál. Okrem plátov na suši sa v špecializovaných obchodoch dajú kúpiť aj tzv. nori vločky, ktoré sa vhodné ako korenina do polievok či šalátov alebo všade tam, kde by ste použili petržlenovú vňať, ktorej vzhľad aj pripomínajú.

Wakame

Riasa wakame je známa svojim vysokým obsahom vápnika, ktorý je niekoľkonásobne vyšší ako v mlieku. Okrem toho je bohatá aj na železo. Wakame je potrebné na niekoľko minút namočiť, aby zmäkla. Potom ju nakrájajte na kúsky a krátko, napríklad v polievke, povarte. Ak ju chcete použiť na studenú kuchyňu, je potrebné ju namočiť aspoň na 30 minút.

Kombu

Riasa kombu je zaujímavá hlavne svojim vysokým obsahom jódu. Preto sa táto riasa v čínskej medicíne už po stáročia používala pri problémoch so štítnou žľazou. Kombu je aj výborný prostriedok na detoxikáciu, pretože pomáha čistiť črevo a odvádza z tela toxické látky. Túto riasu je potrebné variť dlhšie, preto je ideálna pri varení strukovín alebo ryže natural. Okrem toho, že zjemňuje ich chuť, uľahčuje aj trávenie.

Agar-agar

Agar-Agar je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Vytvára hutnejšie želé než komerčná želatína a neobsahuje žiadne kalórie. Táto riasa je zároveň veľmi výživná, pretože obsahuje množstvo minerálov. Môže byť použitá na dezerty ako želé alebo aj na prípravu korenených zeleninových aspikov. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny. Agar-agar sa dá ľahko a rýchlo pripraviť, keďže vyžaduje len veľmi krátke varenie. Želé pripravíte z 1 šálky vločiek agar-agaru, ktorý zakúpite v potravinách so zdravou výživou a 5 šálok vody.

Arame

Vďaka vyváženému obsahu minerálov pôsobí riasa arame proti vysokému krvnému tlaku. V ľudovej medicíne bola tradične používaná pri liečení chorôb ženských reprodukčných orgánov. Podobne ako iné hnedé riasy aj arame je zvlášť bohatá na jód a vápnik. Pred varením ju treba na niekoľko minút namočiť, čím sa jej objem zdvojnásobí. Výborne chutí s tofu a zeleninou.

Hijiki

Obsahuje najviac vápnika zo všetkých rias. Okrem toho je bohatá aj na železo, horčík a vlákninu. Čierne husté a lesklé vlasy Japoncov sa pripisujú pravidelnej konzumácii malého množstva týchto rias. Hijiki sa používajú aj na podporu imunitného systému. Keďže namáčaním podstatne zväčšia svoj objem, je dobré začínať s menším množstvom. Výborné sú osmažené s cibuľkou a koreňovou zeleninou.

Rizoto s morskými riasami

Suroviny:

• Riasy Nori (4-5 plátkov)

• Miska uvarenej ryže (200-250 g)

• 1 ČL sezamových semien

• 1 PL sezamového oleja

• Soľ a čierne korenie

Postup:

Vložte plátky morských rias do plastového vrecúška a rozdrvte ich na malé kúsky. Zmiešajte s ryžou, pridajte olej, semienka a dobre premiešajte.

(tot)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 12:03