StoryEditor

Diéty s ručením obmedzeným

27.02.2012, 22:38
Autor:
(dia)(dia)
Amerika je skutočne krajina neobmedzených možností. Nikde na svete nenájdete krajinu, v ktorej by takmer denne nevychádzali desiatky brožúr a článkov o zaručene najlepšej diéte alebo potravinových doplnkoch, ktoré zaistia jednoduchú, podľa možnosti čo najmenej namáhavú ochranu proti obezite aj cukrovke.

Amerika je skutočne krajina neobmedzených možností. Nikde na svete nenájdete krajinu, v ktorej by takmer denne nevychádzali desiatky brožúr a článkov o zaručene najlepšej diéte alebo potravinových doplnkoch, ktoré zaistia jednoduchú, podľa možnosti čo najmenej namáhavú ochranu proti obezite aj cukrovke. Súčasne však málokde na zemeguli nájdete také množstvo super-obéznych detí ohrozených diabetom ako v USA.

Američania, milujúci návody na dlhý život, by svoje taniere mohli pokojne zaplniť knihami o tej jedinej správnej, zaručenej a účinnej diéte. Zúfalí medicínsky orientovaní odborníci používajú pre túto situáciu termín „food faddism“, pre ktorý by bol v preklade asi najvhodnejší český názov „potravinové snílkovství“ alebo ostrejší výraz „potravinový fanatizmus“.

Diétny guru

V pozadí tohto javu je buď iracionálne presvedčenie o tom, že autor prináša úplne nové posolstvo, ktoré zachráni spoluobčanov pred ničivými stravovacími zvykmi, alebo ide iba o výnosný kšeft. Pri zrode novej diéty stojí obyčajne guru, podľa možnosti nie nutricionista, ktorý vydal desiatky brožúrok, založil firmu na propagovanie a distribúciu jedine správnych potravín a vytvoril okolo seba kult štíhlej línie a zdravia.

Odborník, ktorý strávil celý život bádaním nad veľmi úzkym nutričným problémom a má teraz čas namáhavo sa predierať stovkami brožúr o jedinej správnej diéte príde k záveru, že ide často o humorné čítanie.

Stravovacie bludy

Tu sú v skratke súčasné návody na zdravý život, ktoré vznikli hlavne v bohatých anglosaských krajinách, najmä v USA na základe iracionálnych „zdravotných pocitov“ alebo „najnovších vedeckých poznatkov“ prípadne aj náboženstva. Tu sú základné smernice, vyberte si sami:

● základom zdravia sú živočíšne tuky a bielkoviny

● zelenina a ovocie škodí

● obilniny sú hlavnou príčinou ochorení

● cukor je biely jed

● iba surová strava je zdravá

● jesť treba iba to, čo sa urodí u nás, dovážané potraviny škodia

● zachráni nás iba čisto rastlinná potrava, živočíšne produkty vrátane mlieka sú škodlivé

● dokonalosť dosiahneme konzumom výlučne iba ryže

● stravovať sa musíme podľa vlastnej krvnej skupiny

● denne konzumujme prinajmenšom 20 000 miligramov vitamínu C

● vitamín C nie je dôležitý, ak ho nebudete mať v potrave, začne si ho telo vyrábať samo

● jedine správna je diéta založená na teórii piatich elementov (drevo, oheň, zem, kov a voda)

● najlepšie je nejesť vôbec nič.

Namiesto potravy slnko

Ako vidno, zoznam odporúčaní je skutočne bohatý. Začína čisto živočíšnou stravou, odmietajúcou glycidy, prechádza na čisto rastlinnú stravu, odmietajúcu aj mlieko a končí odmietaním potravy vôbec. Nežartujem. Existuje smer hinduistického pôvodu, nazvaný breatharianizmus, ktorý tvrdí, že každá potrava a možno aj voda nie je pre život nutná. Ľudí udržuje pri živote prana (= životná sila) alebo energia dodávaná slnkom. Je pozoruhodné, že v USA existuje Breatharian Institute of America, propagujúci ezoterické praktiky a askézu.

Podľa predkov

Zero carb diet (diéta absolútne bez glycidov) považuje vegetariánov za ignorantov, ktorí nevedia, ako sa stravovali naši dávni predkovia. Táto diéta dôsledne vylučuje všetky potraviny rastlinného pôvodu a údajne lieči mnohé ochorenia ako cukrovku a dokonca aj epilepsiu.

 

Body podľa kalórií

Bodová diéta je postavená na rátaní bodov, ktoré sú priradené ku každému jedlu. Bodový počet vychádza z množstva kalórií obsiahnutých v jedle. Môžte jesť v podstate všetko na čo máte chuť, ale musíte sa udržať pod stanovou bodovou hranicou, ktorá je na deň presne určená.

Bez tepelnej úpravy

Koncepcia surovej potravy tvrdí, že varenie ničí výživnú hodnotu potravy, lebo enzýmy v „živej potrave“ sa tepelnou úpravou znehodnocujú (zabúda sa, že takisto enzýmy zažívacieho traktu rozkladajú bielkoviny a tým ničia aj enzýmy surovej stravy). Surová strava vraj umožňuje jednoduchšie potravu stráviť (objav ohňa pri príprave jedál bol teda zbytočný?).

Donáška do domu

Zónová diéta rozdeluje potraviny na tri skupiny: glycidy (40%), tuky (30%) a bielkoviny (30%). V New Yorku, kde je diéta veľmi obľúbená, existujú špeciálne donáškové služby, vďaka ktorým si svoju diétnu stravu nemusíte sami chystať. Za 30 dolárov dostanete tri hotové hlavné jedlá, ako aj desiatu a olovrant. Konkurenčný NutriSystem vám pošle plán stravovania a diétu do domu dokonca iba za 10 dolárov.

Spaľovanie tukov

Hollywoodska (grapefruitová) diéta údajne obsahuje špecifické rastlinné látky urýchľujúce spalovanie tukov a znižujúce hladinu inzulínu s následným poklesom telesnej hmotnosti. Rad ďalších diét je nekonečný a preto sa budeme venovať iba tým najvýznamnejším, ktoré môžu mať určitý význam aj pre zdravie diabetika.

Návrat k paleolitu

Paleolitická diéta (výživa lovcov a zberačov, nazývaná tiež prehistorická diéta) vychádza z faktu, že pračlovek sa asi dva milióny rokov stravoval tým, čo našiel alebo čo ulovil. Prakticky asi všetkým jedlým. Toto obdobie skončilo „iba“ pred 10 000 rokmi agrárnou revolúciou. Prírodná selekcia, ktorá trvala dva milióny rokov, viedla ku genetickej adaptácii ľudí na paleolitickú výživu. Obdobie desať tisíc rokov po zavedení poľnohospodárstva je príliš krátke na to, aby sa človek geneticky prispôsobil na nové zloženie výživy, v ktorej prevládajú glycidy, hlavne škrob. Podľa prívržencov paleolitickej výživy toto vyvolalo vznik mnohých civilizačných ochorení. Prívrženci paleolickej diéty preto navrhujú, aby sa človek vrátil k svojej pôvodnej výžive a aby vylúčil z potravy všetko, čo mu poskytlo poľnohospodárstvo: obilniny, strukoviny, mlieko a mliečne produkty, zemiaky, sóju, soľ, rafinované cukry a tuky, ako aj alkohol. Naopak mal by preferovať chudé mäso (voľne žijúce zvieratá boli „štíhle“), vnútornosti, ryby, vajíčka, bobuľoviny, koreňovú zeleninu (nie však zemiaky) a oriešky (nie však burské).

Len pre mladých?

Odborníci však namietajú, že tento spôsob výživy by mohol byť užitočný pre ľudí v reprodukčnom veku, ale nie pre staršie osoby. Je nepravdepodobné, že naši predkovia v paleolite žili tak dlho, že by ich ohrozovali kardiovaskulárne ochorenia, rakovina, diabetes, osteoporóza či artritída. Dokonca i pomerne nedávno, pred 2 000 rokmi stredná dĺžka života oscilovala okolo hranice 22 rokov. Nepoznáme ani skladbu paleolitickej výživy, ktorá určite závisela aj od toho, v ktorej časti našej Zeme praľudia žili. Je dosť ťažké určiť presné zloženie výživy našich súčasníkov, tým viac ľudí, ktorí žili pred sto tisíc rokmi. Ďalej si treba uvedomiť, že telesná aktivita lovcov a zberačov bola oveľa vyššia ako aktivita súčasných ľudí. Agrárna revolúcia spôsobila podstatné zvýšenie počtu obyvateľov Zeme. Je nepredstaviteľné, že by sa v 21. storočí, v dobe, keď na zemeguli žije viac ako 6 miliárd ľudí, zamedzil konzum chleba, ryže, strukovín či mlieka a naopak podstatne stúpol konzum mäsa.

„Všežraví“ Inuiti

Zaujímavé sú však správy kanadských etnológov, že potravu Inuitov (pôvodných obyvateľov polárnych oblastí Grónska, Aljašky a Kanady) tvorilo z 90% mäso rýb a morských cicavcov a že často po dobu 6-9 mesiacov v roku žili iba na tejto strave bez stopy glycidov z obilnín, zeleniny či ovocia. Táto potrava obsahovala minimálne 50% tuku. Treba však zdôrazniť, že aj ich telesná aktivita pri love a spracovaní morských živočíchov bola oveľa vyššia ako väčšiny obyvateľov zemegule. Inuiti, podobne ako Eskimáci, konzumovali všetky časti tela ulovených živočíchov, teda aj mozog, pečeň, kostnú dreň a iné vnútornosti (mimochodom, pečeň a mozog má podobnú koncentráciu vitamínu C ako pomaranče). Zdravotný stav Inuitov bol výborný a až civilizačné zásahy, dodávky pre nás obvyklých potravín, ho zhoršili.

Vegetariánstvo a príbuzné diéty

Na opačnom póle diét zdôrazňujúcich výlučne konzum živočíšnych produktov stoja vegetariáni, ktorí, naopak, konzum živočíšnych potravín odmietajú. Vegetariáni tvoria nehomogénnu skupinu s rozdielnym zameraním. Prísni vegetariáni-vegáni odmietajú absolútne všetky potraviny živočíšneho pôvodu. Väčšina vegetariánov konzumuje aj mliečne výrobky a vajíčka. Túto lakto-ovo vegetariánsku diétu však ešte tromfla pescetariánska diéta, ktorá pripúšťa aj konzum rýb.

Koncentráky pre hydinu

Motivácia vegetariánov odmietať mäso nie je len zdravotná, často býva podmienená aj dôvodmi etickými a environmentálnymi. Citliví ľudia chápu aj odmietanie industrializovanej veľkovýroby vajíčok či hydiny, pripomínajúcej koncentráky. Pohľad na tulenie mláďa vysvetľuje mnohé pocity odporcov zabíjania zvierat. Pretože vegetariáni odmietajú aj fajčenie a alkohol, ich zdravotný stav býva lepší ako zdravie priemernej populácie. Proti umiernenej vegetariánskej diéte nemožno mať zásadné zdravotné námietky. Prívrženci úplne surovej rastlinnej diéty však narážajú na námietky hygienikov.

Diabetici pozor! Extrémne diéty môžu byť škodlivé.

Netolerantní dietetickí fanatici, agresívne propagujúci úplne protichodné koncepcie od čisto živočíšnej až po čisto rastlinnú potravu zabúdajú na to, že ľudský organizmus je nesmierne prispôsobivý. To mu umožňuje úspešne prežívať aj v extrémnych podmienkach, pri konzumácii čisto živočíšnej potravy (Inuiti, Eskimáci) až po čisto rastlinnú stravu, na ktorú je odkázaná časť obyvateľov veľmi chudobných krajín, ako je napr. Bangladéš. Našou úlohou je však odpovedať na otázku, aká diéta je nebezpečná pre chorých ľudí, ktorých telo stratilo schopnosť normálne regulovať hladinu krvného cukru a ktorých ohrozuje smrť spôsobená zlyhaním obehového systému. Ako príklad ukážeme dve úplne protichodné, ale údajne „moderné a revolučné“ koncepcie.

Atkinsova diéta

Dr. Robert Atkins, tvorca tejto diéty bol presvedčený, že hlavnou príčinou obezity a diabetu sú prečistené glycidy, hlavne sacharóza a biela múka a že úloha živočíšnych tukov pri vzniku obezity a kardiovaskulárnych ochorení sa preceňuje. Odmietol dnes už klasickú výživovú pyramídu a na jej nový základ položil namiesto cereálií mäso. Atkinsova diéta sa stala v USA hitom, čo viedlo americké vedecké spoločnosti k vyhláseniu, že tento smer nie je ani nový, ani revolučný a nezasluhuje si podporu verejnosti ani vedy. Nikdy nebolo dokázané, že osoby so sedavým spôsobom života schudnú, ak budú kozumovať denne 5 000 kilokalórií vo forme tuku a bielkovín. Na niektorých ľudí má táto diéta krátkodobý účinok, ale z dlhodobého hľadiska nemá dostatok mnohých vitamínov, minerálií a vlákniny. Dlhodobý efekt tejto diéty nie je známy, ale doterajšie údaje dokazujú, že je riziková najmä pre osoby s hypertenziou, diabetom a koronárnym ochorením. Navyše zvyšuje riziko chorobných zmien aj na obličkách. Mimochodom, Dr. Atkins trpel na sklonku života klinickou obezitou a ochorením srdca. Prekonal infarkt a mal trvalé problémy s vysokým krvným tlakom. Zomrel vlani vo veku 72 rokov.

Makrobiotická diéta

Vychádza z mystickej staročínskej duálnej koncepcie sveta riadeného prasilami jin a jang. Táto koncepcia a knihy pravoverných makrobiotikov presahujú moju predstavivosť. Zábavné je čítanie istej českej odborníčky na makrobiotickú výživu: „Jin a jang sú dva póly vo svete javov. Vznikajú, keď konečná expanzia nekonečného vesmíru dosiahne geometrický bod, ktorý ju polarizuje“. Pretože ako návod na správne stravovanie je to trochu abstraktné, ponúkam ďalší citát: „Pozitívne pôsobenie na ľudský organizmus majú celozrnné obilniny, zelenina, strukoviny, morské riasy a niektoré semená. Všetky ostatné potraviny spôsobujú disharmóniu a sú základom niektorej choroby či poruchy, ktorá príde skôr či neskôr“.

Fanatikom vzali deti

Japonec G. Oshawa rozdelil makrobiotickú diétu do 10 stupňov označovaných od minus 3 do plus 7. Čím vyšší stupeň, tým menej mäsa, mlieka, vajíčok, syrov, strukovín, orechov, ovocia a zeleniny a tým viac obilnín, najmä ryže. Toto je údajne „spoľahlivý liečebný postup na všetky druhy chorôb vrátane zhubných nádorov. Zužovanie spektra potravín je nebezpečné pre diabetikov a najmä pre deti. V Anglicku viacerým fanatickým makrobiotikom museli súdnou cestou deti odobrať z opatery. I keď makrobiotika má znamenať dlhý život, jej teoretik G. Oshawa sa dožil na japonské pomery krátkeho veku - 73 rokov. Treba však povedať, že krátkodobá makrobiotická diéta, podobne ako hladovka, môže pôsobiť priaznivo pre znižovanie telesnej hmotnosti a pre celkové prečistenie tela.

Dia poučka

Stravovanie diabetikov nemusí byť až príliš zložité. Znamená to konzumovať veľmi pestrú potravu bez jednoduchých cukrov v umiernenom množstve a v správny čas. Prednosť treba dávať potrave s vysokým podielom celozrnných produktov, zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, mlieka, mliečnych výrobkov a rýb. Milovníci mäsa si môžu dopriať najmä hydinu. Strava má byť bohatá na biologicky cenné látky a chudobná na živočíšne tuky, bielkoviny a energiu. Najdôležitejšia je vysoká telesná aktivita, ktorá je v rovnováhe s množstvom energie prijatej potravou a ktorá nepripustí hromadenie tuku v tele diabetika. Diabetikom 2. typu vyhovuje každá diéta, ktorá kontroluje hmotnosť, prípadne ju znižuje.

RNDr. Emil Ginter, DrSc.

DIABETICI NA DIÉTE

Mnohí z vás už niekedy vyskúšali diétu, alebo o nej aspoň uvažovali. Niekto pre krásu, iný pre zdravie, jeden úspešne, ďalší bez efektu. Výnimkou nie sú ani diabetici, preto vám prinášame ich skúsenosti.

Pri diéte mám strach z hypo

Vyskúšala som jednu diétu z časopisu, mám s ňou skôr negatívne skúsenosti. Vydržala som 4 týždne, ale zhoršili sa mi glykémie a schudnúť sa mi nepodarilo. Snažím sa konzumovať surovú zeleninu, ovocie a prednosť dávam diétnym druhom mäsa. Posledné mesiace mám nevyrovnané glykémie, bolesti hlavy a stavy úzkosti. Ale to súvisí snáď aj s inými faktormi, psychika hrá veľmi veľkú rolu. Veľmi rada by som si upravila hmotnosť, som presvedčená, že diéta vždy pomôže. Pri diétnom programe som v strese, mám obavy, či sa nedostanem do hypoglykémie. Tak isto byť na diéte samostatne, nie je veľmi dobré, skoro sa vytratí nadšenie. Viac sa mi darilo v skupine. Možno sa vám zdá, že som super jedák, ale nie je to pravda. Hovorí sa, že obézni ľudia nechcú pripustiť, že konzumujú viac ako potrebujú, lenže tu je aj druhá strana mince - človek, ktorý má zdravotný problém, je menej pohyblivý a tu už rovnica príjem = výdaj neplatí. Okrem toho, je tu aj dedičnosť (cukrovka v rodine). Rada by som sa zbavila svojho problému s obezitou, len neviem ako. V poslednej dobe som depresívna, mám obavy vstúpiť do ambulancií lekárov, lebo všade mi hovoria, že problémom môjho stavu je obezita.

Marta Ivanko-Macejová, 53, Sabinov

Diétovanie nie je pre mňa

Diétu som doposiaľ nikdy neskúšal a ani ma to nelákalo. V každom časopise v podstate popisujú to isté. Jednoducho, ide o sledovanie kalorickej hodnoty, zloženia potravín a, samozrejme, o odporúčané raňajky, obedy a večere. Iné je to, keď človek športuje, iné, keď pasívne sedí v práci. Podľa toho by mal prispôsobiť aj svoj jedálniček. Ale pravda je taká, že človek v práci na „kontrolovaný jedálniček“ často zabudne a zje, čo má poruke. Keď mám ja poruke viacero alternatív, vyberiem si tú zdravšiu, respektíve menej škodlivú. Som zástancom zdravého stravovania. Aj keď sám to párkrát poruším, snažím sa nejesť to, o čom viem, že je nezdravé.

Ján, 25, Košice

Vydržala som krátko

S diétou nemám skúsenosti, ale pokúšala som sa zhodiť nejaké kilá, pretože som pribrala 5 kíl. Len som sa snažila menej jesť a začala som viac športovať. Vydržala som však krátko, pretože sa mi rozkolísala hladina cukru a aj napriek tomu, že som znižovala dávky inzulínu, takmer každý deň som mala hypoglykémie a zhodiť sa mi nepodarilo ani gram. Vo svojej strave uprednostňujem zeleninu, ovocie, mäso s prílohou a niekedy siahnem aj po sladkostiach.

Mgr. Zuzana Machalíková, 25 r., Horná Kraľova

Už nikdy delená strava

Prvý diétu som vyskúšala ako 18-ročná. Dala som sa na delenú stravu, ale zistila som, že nie je vhodná pre diabetika. Nemôžem jesť len bielkoviny, niekedy si musím dať aj sacharidy, aby sa mi neznížil cukor. Pri delenej strave som sa častejšie dostávala do hypoglykémie, tak som usúdila, že to nie je pre mňa to najlepšie. Ako skúsenosť to bolo dobré, ale už by som sa do toho nepúšťala. Pre diabetikov nie sú vhodné radikálne diéty, skôr plánované, dlhodobé. Ja dodržiavam klasický scenár – ryby, mäso, cestoviny, celozrnné výrobky, zelenina a ovocie. Celkovo si o diétach myslím, že nemajú zmysel, ak sa nedodržiavajú dlhodobo. Inak človek síce schudne, ale rýchlo naberie späť, lebo telo si najskôr zvykne na nízky obsah sacharidov a návrat k „normálnej“ strave je šok.

Karin Tóthová, 23 rokov, Bratislava

 

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 05:15