StoryEditor

Ivan Rebroff

07.08.2012, 23:01
Autor:
(dia)(dia)
Jeho charakteristickým znakom bola veľká kožušinová čiapka, brada a výrazný hlas. Hoci svojím menom budil zdanie, že je Rus, v skutočnosti prišiel Ivan Rebroff na svet ako Hans-Rolf Rippert 31. júla 1931 v Berlíne. Detstvo a mladosť strávil v meste Belzig a Halle.

Jeho charakteristickým znakom bola veľká kožušinová čiapka, brada a výrazný hlas. Hoci svojím menom budil zdanie, že je Rus, v skutočnosti prišiel Ivan Rebroff na svet ako Hans-Rolf Rippert 31. júla 1931 v Berlíne. Detstvo a mladosť strávil v meste Belzig a Halle. Začiatkom 50-tych rokov sa so svojou rodinou presťahoval do Hamburgu.

Pôsobivý hlas

Hudba bola vždy Rippertova vášeň a získané štipendium mu umožnilo študovať na hamburskej vysokej škole hudobný odbor. Počas štúdií sa jeho finančný rozpočet stenčoval a Rippert po čase býval v prenájme v prepočte za 4 eurá v prestavanej práčovni. Jeho basbarytónový hlas bol už v týchto časoch pôsobivý. Rippertov hlasový rozsah obsiahol štyri a pol oktávy. V roku 1958 vyhral mladý spevák prvé miesto na vysokoškolskej speváckej súťaži. Po štúdiách spieval v rôznych chóroch, okrem iného aj s Donskými kozákmi a čiernomorskými kozákmi. V tomto čase v sebe objavil vášeň pre kresťansko-folklórne skladby z ortodoxného Ruska.

Zmena mena

Rippert chcel ako sólo spevák svoju kariéru zacieliť na operu a zmenil svoje rodné meno na Ivan Rebroff. Nasledovali rôzne divadelné angažmán v Európe, ale na skutočne veľký úspech si tento spevák ešte musel počkať. Rebroffova medzinárodná kariéra začala prostredníctvom jednej bolestivej náhody. Počas predstavenia Orfeus z podsvetia od Jacquesa Offenbacha si umelec na pódiu zlomil achilovku. Pôsobenie v divadle musel preto predčasne ukončiť a voľný čas využil na väčšiu propagáciu svojej prvej LP platne.

Rozruch v rádiu

Krátko po vyjdení platne uviedla jedna francúzska rozhlasové stanica Rebroffovu pieseň s názvom Legenda o dvanástich zbojníkoch. Účinok skladby bol naozaj pozoruhodný. Stovky poslucháčov volali vysielateľovi a chceli informácie o dovtedy neznámom spevákovi s pôsobivým hlasom. Na druhý deň napísala francúzska tlač o Rebroffovi, že základný kameň jeho medzinárodnej kariéry bol položený. V priebehu niekoľkých dní sa začala rásť jeho sláva do obrovských rozmerov a Rebroff dostal veľké množstvo ponúk na spoluprácu. Rozhodol sa prijať angažmán v parížskej opere a stvárnením hlavných postáv v známych dielach dosiahol veľký úspech. Vystúpil vo viac ako 500 vypredaných predstaveniach, ku ktorým okrem iných patril Fidlikant na streche, Barbier zo Sevilly, Cigánsky barón a mnoho ďalších.

Svetové turné

Od svojho veľkého debutu bol Ivan Rebroff so svojím programom, zameraným na ruské piesne neustále na turné po celom svete. Absolvovať 300 vystúpení ročne nebolo pre tohto speváka nič výnimočné. Jeho repertoár bol rôznorodý, počas svojich vystúpení predniesol liturgické spevy ruskej ortodoxnej cirkvi a popri tom aj známe ruské ľudové piesne. Rebroff spojil nástroje východnej hudby so západnou muzikou a videl vo svojej práci prínos pre vzájomné porozumenie národov. V roku 1985 získal za svoje nasadenie za porozumenie medzi národmi východu a západu štátne vyznamenanie. O štyri roky neskôr pozval speváka Michail Gorbačov do Ruska. Dovtedy boli Rebroffove pisne v niekdajšom Sovietskom zväze zakázané. Jeho vystúpenia prijalo tamojšie publikum s nadšením. Hudobné dielo Ivana Rebroffa získalo viac ako 50 zlatých platní, okrem iného v Južnej Afrike, Austrálii, USA a takmer vo všetkých európskych štátoch.

Neposlušné zdravie

V otázke zdravia mal Rebroff menej šťastia ako v speve. Zdravotné problémy mu pomáhal zdolávať pozitívny pohľad na život a záľuba v spievaní. Celoživotná nadváha uňho spôsobila nástup diabetu 2. typu a náročná operácia poškodených platničiek ho na dlhý čas pripútala na invalidný vozík. Rebroff žil dlhé obdobie na ostrove Skopelos v Grécku, kde na svoje 60. narodeniny získal čestné občianstvo. V dôchodkovom veku obmedzil obľúbený spevák svoje pracovné nasadenie len minimálne, ročne zvládal 200 vystúpení. Naposledy sa publiku predstavil v decembri 2007 vo Viedni. Turné plánované na leto 2008 už neuskutočnil. Zomrel 27. februára 2008 vo veku 76 rokov na zlyhanie orgánov. Jeho popol rozptýlili podľa jeho poslednej vôle v Egejskom mori. Rebroff bol celý život starým mládencom a nezostali apo ňom žiadny potomkovia.

(jk)

zdroj: www.diabetes-world.net

foto: internet

menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:59