StoryEditor

Bobby Valentin

28.04.2014, 23:02
Autor:
(dia)(dia)
Bobby Valentin, diabetik 1. typu, má za sebou pestrú minulosť plnú hudby a hlavne salsy. Do dnešného dňa si užíva živé vystúpenia.

Bobby Valentin, ktorého možno poznáte tiež pod menom El Rey del Bajo, má za sebou pestrú minulosť plnú hudby a hlavne salsy. S diabetom 1. typu do dnešného dňa zvláda živé vystúpenia so svojou kapelou, nahrávanie a vydávanie nových albumov. Svoju obratnosť preukázal v hre na trúbku, gitaru a trombón.

 



Bobby prišiel na svet 9. júna 1941 v Orocovis v Puerto Rico. Hudbe sa venoval od detstva, podporoval ho v tom otec, ktorý ho učil hrať na gitaru. Bobby mal len šesť rokov, keď mu zomrela matka. Odvtedy žil v meste Coamo so svojou staršou sestrou, ktorá sa o neho starala ako predtým jeho matka. V Coamo získal Bobby základné vzdelanie a pustil sa do štúdia hudby. V jedenástich rokoch uspel v miestnej talentovej súťaži, na ktorú sa prihlásil aj so svojimi dvoma priateľmi, s ktorými tvoril trio. On hral na gitare a spieval a zrejme vďaka tomu trio získalo prvé miesto. Jeden z Bobbyho učiteľov, pán Suarez, mu navrhol, aby pokračoval v štúdiu hudby na akadémii. „Cítil, že mám talent,“ povedal Bobby v istom rozhovore pre médiá. „Spomínam si, že mi pridelil saxofón, na čo som mu povedal, že tento hudobný nástroj nemám rád. Chcel som hrať na trúbku, ale nakoniec som to musel skúsiť. Po šiestich či siedmich mesiacoch mi na trúbku predsa len dovolil hrať.“

Štúdium hudby
V roku 1956 sa Bobby presťahoval aj so svojou rodinou do New Yorku, kde pokračoval v štúdiu na strednej škole a, samozrejme, naďalej drel lavice v hudobnej škole. „Mal som skvelých učiteľov, dokonca som bral súkromné hodiny,“ povedal Bobby. O dva roky na to začal spolupracovať s hudobníkom Joeom Quijanom, ktorý výrazne prispel k rozvoju latinskej hudby v New Yorku. Spolu s ďalším umelcom Chu Hernandezom založili miestnu kapelu s názvom Los Satelites. Nešlo však o profesionálnu prácu, tú rozbehol v roku 1958 s Quijanom a s Williem Rosariom, priateľom z rodného mesta.

Hudobná kariéra
Bobbyho hudobná kariéra sa naplno rozbehla najmä po roku 1963, keď začal spolupracovať so spevákom a kapelníkom Titom Rodriguezom a spolu s jeho orchestrom odišiel hrať do Venezuely. Bobby Valetin pre Tita robil hudobné aranžmány, upravoval melódie jeho skladieb a túto prácu robil aj pre iných umelcov, napríklad pre slávneho kapelníka a hudobného riaditeľa salsa hudby Charlieho Palmiera, Joea Quijana, Willieho Rosaria, či pre jazzového muzikanta Rayho Baretta.
„Pamätám si na úplne prvé aranžmán, ktoré som písal pre Willieho Boboa. Bolo to niekedy medzi rokmi 1960 - 1961. Napísal som texty a upravil hudbu pre gitaru, klavír a kontrabas. Zaplatil mi za to 175-tisíc dolárov. Keď som videl šek s touto sumou, nemohol som uveriť. Myslel som si, že som v prvej lige, pretože v tej dobe som dostával za prácu zaplatené od 20 do 25 dolárov.“

Vlastná kapela a prvý koncert
Bobby sa už dlhší čas zaoberal myšlienkami vytvoriť vlastnú kapelu. Po tom, ako oslávil 24. narodeniny, sa mu to podarilo a svojich priaznivcov onedlho potešil úžasnými skladbami. V tomto období sa po prvýkrát naživo predstavil na svojom prvom koncerte v rodnom Puerte Rico. Po tom, ako tu koncertoval po tretíkrát, sa rozhodol na rodný ostrov opäť presťahovať.

Opäť s gitarou
So sťahovaním súhlasili aj členovia kapely, no vydržali spolu len sedem mesiacov. Bobby musel za nich hľadať náhradu medzi miestnymi muzikantmi. Nebol to pre neho žiadny problém, basgitaristu nahradil on sám, no musel nájsť niekoho, kto zastúpi jeho hru na trúbku. Príležitostne hrával aj pre kapely Willieho Rosaria, Raphyho Leavitta a Vicentica Valdésa.
Spolupracoval tiež s americko-talianskym právnikom Jerrym Masuccim a skladateľom Johnnym Pachecom, ktorí v roku 1964 založili nahrávaciu spoločnosť Fania Records. „S Fania som podpísal zmluvu v roku 1965. V tomto roku som so svojou skupinou nahral dva albumy. El Mensajero pre spoločnosť Fonseca Records a Young Man With a Horn pre Fania Records,“ povedal Bobby.

Vlastná spoločnosť
Bobby po úspešných rokoch s Fania Records založil v roku 1975 vlastnú značku, Bronco Records. Aj napriek tomu s Fania neprerušil vzťahy a so skupinou Fania All Stars, ktorú s Jerrym Pachecom založili, koncertuje po dnes. Zakaždým, keď nahrávali, odišiel na dva až tri mesiace do New Yorku a na projekte tvrdo pracovali. „Som veľmi hrdý na to, že naša hudba sa dnes stále hrá, pretože som bol súčasťou toho všetkého. Bol som aranžér a muzikant všetkých skladieb. Zakaždým, keď počujem jednu z nich, nemôžem uveriť, že som to ja,“ vyznal sa Bobby.

Úspešný do dnes
Talentovaný hudobník sa pustil do nahrávania aj s Martinom Santiagom. Spolu vydali úspešný hit Soy Boricua, ktorý sa stal vlasteneckou piesňou pre nezávislosť ostrova Puerto Rico. V roku 1978 sa spojil so salsa spevákom Canom Estremerom, s ktorým zase nahral populárne piesne La boda de ella a Manuel García.
Bobby Valentin sa v nasledujúcich rokoch nevenoval ničomu inému, len hudbe. V roku 2004 vyšla jeho pieseň En Vivo Desde Bellas Artes na DVD. O dva roky na to zaznela jeho pieseň El Caiman vo videohre Scarface. Jeho posledný album s názvom Evolución vyšiel v roku 2008.

(ivk)
Zdroj: internet

 

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci aj o rok s Kanadou
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:48