StoryEditor

Vanessa Williams

27.11.2011, 22:02
Autor:
(dia)(dia)
Pomysleli ste niekedy na to, čo by ste mohli dokázať, keby ste nemali cukrovku? Na chorobu sa však dá pozerať aj ako na príležitosť ísť vpred navzdory prekážkam. Môžu vás k tomu inšpirovať aj slávni diabetici, ktorí dokázali viac než väčšina zdravých ľudí bez ohľadu na zdravotné komplikácie.

Pomysleli ste niekedy na to, čo by ste mohli dokázať, keby ste nemali cukrovku? Na chorobu sa však dá pozerať aj ako na príležitosť ísť vpred navzdory prekážkam. Môžu vás k tomu inšpirovať aj slávni diabetici, ktorí dokázali viac než väčšina zdravých ľudí bez ohľadu na zdravotné komplikácie. Patrí medzi nich aj Vanessa Williams, ktorej cukrovka 1. typu nestála v ceste pred závratnou kariérou herečky, modelky a speváčky. Prvú Miss s afroamerickým pôvodom v Amerike poznáte iste vďaka jej nestarnúcim hitom, ale aj vďaka postave Wilhelminy v populárnom seriály Škaredá Betty, či zlomyselnej manželky René zo Zúfalých manželiek.

Od dôb, keď sa Vanessa Williams stala prvou černošskou Miss America, už stihla vystupovať na Broadwayi, vydať niekoľko na Grammy nominovaných albumov a účinkovať vo filmoch s obrovským i nízkym rozpočtom. V roku 2007 získala 2 331. hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Aj napriek tomu, že v televíznom seriáli Škaredá Betty hrá podlú vydavateľku časopisu, ľudia z jej okolia ju považujú za pôvabnú a milú osobu. „Vanessa je príkladom toho, že ak máte veľké sny a veríte v seba, dokážete prekonať všetky zdanlivé prekážky a vďaka tvrdej práci a vytrvalosti vás nikto nemôže odradiť od toho, čím v skutočnosti ste," povedal o nej na ceremónií odhaľovania hviezdy jej mladší brat Chris Williams.

Zdravá diabetička

Vanesse už v mladosti diagnostikovali cukrovku 1. typu. Odvtedy sa spolu so svojou rodinou aktívne zúčastňuje rôznych charitatívnych akcií na podporu liečby diabetu. Dnes má Vanessa 48 rokov a diabetes sa jej darí držať pod kontrolou. Jej očarujúci vzhľad a výbornú kondíciu nepoznačili štyri tehotenstvá ani zdravotné ťažkosti, ktoré vždy držala v tajnosti.

Večná študentka

Vanessa Lynn Williams sa narodila 18. marca 1963 v neworské štvrti Millwood ako dcéra učiteľov hudby Helen a Miltona Williamsových. Vanessa a jej mladší brat Chris, ktorý se stal tiež hercom, vyrastali v prevažne belošskom stredostavovskom prostredí. V období dospievania sa Vanessa učila hrať na klavír a lesný roh, ale od začiatku ju priťahoval najmä spev a písanie piesní. Už od malička mala rada pódium a dokázala predvádzať svoje schopnosti s nenútenou ľahkosťou. Po strednej škole získala štipendium na univerzite v Syrakuzách, kde v rokoch 1981 – 1983 študovala divadelné herectvo. Hoci svoje štúdium po druhom ročníku prerušila, po 25 rokoch sa vrátila do školských lavíc a úspešne získala čestný vysokoškolský titul.

Kráľovná krásy bez korunky

„Tu ju máme, Miss Ameriky!“ znel nápis na oznámení o narodení malej Vanessy, ktorý jej rodičia posielali rodine a priateľom. Vtedy ešte netušili, že ich dcéra tento titul jedného dňa skutočne získa. Už počas štúdia sa Vanessa začala zúčastňovať miestnych súťaží krásy. A úspechy na seba nenechali dlho čakať. V roku 1983 sa stala Miss New York a odišla na celoštátnu súťaž Miss America do Atlantic City. 17. septembra sa jej splnil jej veľký sen a stala sa prvou Afroameričankou, ktorá získala titul Miss America.

Svoje kraľovanie si však užívala len niekoľko mesiacov. V lete v roku 1984 vypukol škandál po tom, ako sa v médiách objavila informácia, že Vanessa nafotila pred dvoma rokmi niekoľko aktov. Ich autor Tom Chiapel ich ponúkol časopisu Playboy, ktorý ich však s ohľadom na Vanessinu účasť na Miss, neuverejnil. Nakoniec sa však fotografie bez súhlasu mladej modelky dostali do časopisu Penthouse. Vanessa na to zareagovala rezignáciou na titul Miss America a rozhodla sa vrátiť korunku kráľovnej krásy len desať mesiacov po jej získaní. Prevzala ju po nej prvá vicemiss Suzette Charles, ktorá mala zhodou okolností tiež afroamerický pôvod. Vanessinu kariéru modelky však tento neúspech výrazne nepoznačil. Už začiatkom deväťdesiatych rokov sa ako prvá Afroameričanka stala jednou z tvári kampane kozmetiky L'Oreal.

Za botox sa nehanbí

Vanessa je známa svojou bezprostrednosťou a narozdel od mnohých herečiek nerobí okolo vylepšovania svojho vzhľadu tajnosti. V talk-šou Barbary Waltersovej sa otvorene priznala k používaniu botolutoxínových injekcií. „Samozrejme, že používam botox," odpovedala na nečakanú otázku a dodala, že tento spôsob starostlivosti považuje za ideálny. Okrem pravidelných „botoxových" sedení sa o svoju vizáž stará aj vyhladzujúcim krémom a výživným pleťovým olejom.

Prvé hity

Sklamanie z fiaska na Miss doviedlo Vanessu k ponoreniu sa do sveta hudby. A urobila dobre. Jej spevácka kariéra začala naberať rýchle obrátky. V roku 1988 vydala svoj debutový album The Right Stuff, ktorý okamžite zaznamenal úspech najmä v rebríčkoch R&B. Za jeho predaj získala zlatú platňu a priniesol jej aj tri nominácie na cenu Grammy. Najväčší úspech v hudobnej brandži však dosiahla až svojim druhým albumom The Comfort Zone, ktorý bol nominovaný na cenu Grammy päť krát. Najväčším hitom tohto albumu a pravdepodobne aj celej Vanessinej hudobnej kariéry sa stala pieseň „Save the best for last“, teda „To najlepšie si šetri na neskôr“. Vanessine piesne boli na cenu Grammy nominované zatiaľ dohromady 16 krát. Len jediný krát sa jej podarilo zvíťaziť a získať toto prestížne ocenenie. Svoju trofej si odniesla domov v roku 1996 za album Colors of Wind (Farby vetra).

Z divadla na filmové plátno

Vanessa neostala len pri úspechoch na speváckej scéne a čoskoro sa rozbehla aj jej herecká dráha. V roku 1994 sa po prvý krát objavila na doskách divadla Broadway v hre Kiss of the Spider Woman (Bozk pavúčej ženy). Vanessa sa na divadelnom pódiu cítila ako doma a čoskoro sa v Broadwayi presadila. Vanessa však neostala len pri divadle. Onedlho prišli aj televízne a filmové role. V roku 1991 si zahrala v kultovom filme Harley Davidson a Marlboro Man. V roku 2007 si získala pozornosť médií rolou zápornej postavy Wilhelminy Slaterovej v komediálnom televíznom seriály Škaredá Betty. Za túto postavu si vyslúžila nomináciu na cenu cenu Emmy. Ešte v tom istom roku sa vrátila aj na filmové plátno a to vo filme My Brother (Môj brat). Priniesol jej cenu najlepšej herečky na filmovom festivale v Harleme. Druhým filmom, ktorý sa natáčal takmer súčasne bol And then came the love (A potom prišla láska). V roku 2009 sa objavila po boku vychádzajúcej tínedžerskej hviezdičky Miley Cyrus vo filme Hanah Montana: Movie.

Dve manželstvá a štyri deti

Vanessa bola vydatá zatiaľ dva krát. Jej prvým manželom bol jej manažér Ramon Hervey II. Ich manželstvo trvalo od roku 1987 do roku 1997 a za týchto 10 rokov splodili tri deti: dcéry Melániu a Jillian a syna Devina. Vanessiným druhým manželom sa stal bývalý basketbalista NBA Rick Fox. S Rickom sa vzali v septembri 1999 a majú spolu dcéru Sashu Gabriellu. Aj toto manželstvo však skončilo rozvodom v roku 2004, len pár mesiacov potom, ako médiá zverejnili fotografiu, na ktorej sa Rick bozkáva s inou ženou. V súčasnosti žije Vanessa v New Yorku a s Rickom ostali v priateľskom vzťahu. Stretli sa aj v Škaredej Betty, kde si Rick zahral Wilhelminho bodyguarda.

Dve Vanessy

Vanessa Wiliams má vo svete šoubiznisu menovkyňu, Vanessu A. Wiliams, s ktorou býva často zamieňaná. Ide o herečku s afroamerickým pôvodom, ktorá je len o dva mesiace mladšia. Môžete ju poznať napríklad zo seriálu Melrose Place. Zaujímavé je, že Vanessina menovkyňa je známa svojim zdravým životným štýlom a obľubou alternatívnej medicíny. Ona, aj jej malý syn sú vegetariáni a Vanessa A. Williams sa stravuje podľa zásad racionálnej výživy.

(tot)

Foto: internet

menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 01:56