StoryEditor

Thomas Alva Edison

10.07.2009, 08:21
Autor:
(dia)(dia)
Bez jeho vynálezov si len ťažko môžeme predstaviť, ako by to na svete asi vyzeralo a význam jeho objavov si uvedomíme najmä vtedy, ak počas búrky náhodou vypadne prúd. Vtedy zrazu zistíme, ako nám svetlo žiarovky, bežne dostupné jediným šťuknutím spínača, chýba. Jeden z najznámejších vynálezcov všetkých čias – Thomas Alva Edison, ktorý má na konte vyše 1000 patentov, bol tiež diabetikom.

Bez jeho vynálezov si len ťažko môžeme predstaviť, ako by to na svete asi vyzeralo a význam jeho objavov si uvedomíme najmä vtedy, ak počas búrky náhodou vypadne prúd. Vtedy zrazu zistíme, ako nám svetlo žiarovky, bežne dostupné jediným šťuknutím spínača, chýba. Jeden z najznámejších vynálezcov všetkých čias – Thomas Alva Edison, ktorý má na konte vyše 1000 patentov, bol tiež diabetikom.

„Na vynájdenie niečoho potrebujete dobrú predstavivosť a kopu odpadkov.“

Thomas Alva Edison Edison sa narodil v meste Milan, v americkom štáte Ohio, 11. februára 1847, ako posledné zo siedmych detí. Kvôli otcovmu zamestnaniu (bol obchodník s drevom) sa rodina musela presťahovať do Port Huronu, v štáte Michigan. Thomas mal lepší vzťah k mame ako k despotickému otcovi. O svojej matke raz povedal: „Moja mama si bola mnou taká istá a ja som cítil, že mám prečo žiť a mám niekoho, koho nemôžem sklamať.“ Bola to práve milovaná matka, bývalá kanadská učiteľka, ktorá svojho syna doučovala doma, keď ho v škole po troch mesiacoch výučby označili za hlúpeho.

Prvé laboratórium

Mladý Edison bol však v určitých veciach až priveľmi nadaný a neskutočne ho bavilo čítať si. V obľube mal najmä Charlesa Dickensa a Williama Shakespeara, no najviac času trávil nad knihami o vede. V deviatich rokoch sa púšťal do chemických pokusov, o ktorých sa dočítal v prírodovedeckých knihách. Tak si vlastne budúci vynálezca postavil prvé laboratórium. Edison mal už od mladosti problémy so sluchom (ako jedna z príčin sa uvádzajú kiahne) a neskôr o svojom hendikepe povedal: „Nedoslýchavosť mi pomáha lepšie sa sústrediť.“

Vlastné noviny

Na svoje hobby si musel mladík zarobiť sám. Prevážal sa v železničnom nákladnom vagóne v meste, v ktorom býval, a predával cestujúcim občerstvenie a časopisy. Takto si za rok dokázal zarobiť až 600 dolárov a tie poslúžili nielen na kúpu chemikálií a kníh, ale aj na podporu rodiny. Onedlho si v jednom z nákladných vagónov zriadil laboratórium a keď zbadal v Detroite lacný starší tlačiarenský lis, rozhodol sa, že začne tlačiť vlastné noviny – The Weekly Herald. Tie mali čoskoro 300 čitateľov, ich produkciu však zastavila nešťastná náhoda. Raz sa Edisonovi prevrhla fľaša s fosforom a celý nákladný vagón sa vznietil.

Prvý zlepšovák

Po čase sa však na Thomasa usmialo šťastie. Železničná spoločnosť Grand-Trunk ho zamestnala ako telegrafistu a tu urobil svoj prvý zlepšovák. Pre kontrolu prítomnosti musel každú polhodinu signalizovať morzeovkou znak „6“ a mladíkovi sa podarilo skonštruovať prístroj, ktorý to robil automaticky. Jedného dňa ho tak šéf našiel počas služby spať a vyhodil ho.

Z nesmelého chlapca podnikateľ

Edisonovým prvým objavom bol prístroj zaznamenávajúci hlas, ale nenašiel naňho kupcov, a tak sa takmer bez peňazí presťahoval do New Yorku. Tu sa naňho znovu usmialo šťastie. Na burze sa pokazilo zaznamenávajúce zariadenie a Edison ho v priebehu dvoch hodín dokázal opraviť. Od toho momentu sa zameral na zdokonalenie zariadenia a onedlho vynašiel univerzálny tlačidlový telegraf a spoločnosť Gold and Stock Telegraph mu za tento patent zaplatila 40 000 dolárov. Vzápätí dostal objednávku na 1200 takýchto zariadení a mohol začať podnikať. V roku 1876 si nechal v Menlo Parku, na kopci juhozápadne od New Yorku, postaviť veľkolepé laboratórium vybavené tými najpresnejšími prístrojmi. V tom čase mal iba 29 rokov a vyslúžil si prezývku Kúzelník z Menlo Parku. Sľúbil, že každých desať dní sa mu podarí malý objav a v spoločnosti šesťdesiatich kolegov pracoval na 40 projektoch súčasne. Za rok vtedy dokázal podať až 400 žiadostí o patent.

Edison a ženy

Edison sa prvýkrát oženil v roku 1871 a vzal si vtedy len šestnásťročnú Mary Stilwell, s ktorou sa poznal necelé dva mesiace. Ich manželstvo bolo pomerne šťastné a Thomas sa stal za krátky čas otcom – ako prvá sa narodila dcérka Marion a po nej nasledovali dvaja synovia Thomas a William. V roku 1884 sa však stal Edison vdovcom – jeho milovaná manželka Mary zomrela po trinástich rokoch manželstva. V rodine s troma deťmi viditeľne chýbala ženská ruka a Edison sa oženil druhýkrát – s devätnásťročnou Minou Miller, ktorá mu porodila takisto tri deti – Madeleine, Charlesa a Theodora.

Elektrická žiarovka

V roku 1854 vynašiel nemecký hodinár Heinrich Goebel jednoduchú elektrickú žiarovku. Edison rýchlo pochopil jej princíp a podarilo sa mu zostrojiť všestranne použiteľnú elektrickú žiarovku. Po Edisonovom vylepšení sa nový objav prvýkrát rozsvietil 21. októbra 1879 a žiarovka horela celých 40(!) hodín. O propagáciu svojho nového vynálezu sa patrične postaral – a to veľkolepým osvetlením Menlo Parku 700 žiarovkami. Svedkami bolo vtedy viac ako 3000 ľudí. Vďaka Edisonovmu komplexne rozpracovanému systému elektrického vedenia mohla byť v New Yorku v roku 1882 uvedená do prevádzky prvá elektráreň.

Fonograf, kinematograf či dynamo

V roku 1877 sa Thomas začal zaoberať konštruovaním hovoriaceho stroja, fonografu. Trvalo však až desať rokov, kým svoj prístroj natoľko zdokonalil, že bol schopný reprodukovať aj hudbu. Keďže vynález dokázal zachytiť to, čo počulo ľudské ucho, začal sa Edison venovať opačnému objavu – vynašiel kinematograf, kameru na sériové snímanie, a kinematoskop – premietací prístroj v podobe skrinky s pozorovateľským okienkom. Medzi jeho ďalšie patenty patria aj uhlíkový mikrofón, elektrónka alebo dynamo na výrobu elektrického prúdu.

Otec stoviek objavov

Kúzelník z Menlo Parku a „otec“ niekoľkých stoviek objavov, ktorý na sklonku života trpel diabetom, je spoločne so svojou druhou manželkou pochovaný v Glenmote vo West Orange. Vynálezca bol pre svet takým fenoménom, že v deň jeho pohrebu boli v celých Spojených štátoch zhasnuté žiarovky.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 03 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 19:20