StoryEditor

Michail Sergejevič Gorbačov

21.03.2012, 22:28
Autor:
(dia)(dia)
Patrí medzi najvýznamnejšie politické osobnosti druhej polovice 20. storočia. Stál na čele ZSSR od roku 1985 až do jeho zániku v roku 1991. Pod jeho vedením sa začala reformná politika tzv. perestrojky a glasnosti. Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, ukončenie studenej vojny a rozpad sovietskeho bloku.

Patrí medzi najvýznamnejšie politické osobnosti druhej polovice 20. storočia. Stál na čele ZSSR od roku 1985 až do jeho zániku v roku 1991. Pod jeho vedením sa začala reformná politika tzv. perestrojky a glasnosti. Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, ukončenie studenej vojny a rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 získal Nobelovu cenu za mier. Michail Sergejevič Gorbačov. Rozporuplný politik a zároveň človek z mäsa a kostí, ktorého neobchádzajú ani choroby. Už roky žije s diagnózou diabetes, ktorú zvláda pomocou liekov.

Je 11. apríl 1987. Na Slovensko práve dorazil Michail Gorbačov spolu so svojou manželkou Raisou. Čakajú ho tu davy nadšených ľudí kývajúcich československými a sovietskymi vlajkami a vrelé privítanie vtedajšej politickej špičky na čele s československým prezidentom Gustávom Husákom. Návšteva prominentného páru z Kremľa znamenala pre Slovákov prísľub zmeny a uvoľnenia komunistického režimu. Vtedajší disidenti však ostali sklamaní. Gorbačov pre uvoľnenie atmosféry počas svojej návštevy u nás v skutočnosti nič neurobil. Zmena, ktorá prišla vo forme nežnej revolúcie o dva roky neskôr by však bez neho asi nebola možná.

Mladý komunista

Michail Gorbačov sa narodil v roľníckej rodine v dedine Privoľnoje blízko Stavropoľu 2. marca 1931. Študoval právo v Moskve a tam sa aj zoznámil so svojou budúcou manželkou Raisou. Do komunistickej strany vstúpil už ako 21-ročný a jeho kariéra sa veľmi rýchlo rozbiehala. V roku 1970 sa stal prvým námestníkom pre poľnohospodárstvo a o rok neskôr členom Ústredného výboru KSSZ. Vďaka tomu mohol cestovať do cudziny, čo ovplyvnilo jeho politické názory a ďalšie pôsobenie v politike.

Na vrchole

Po smrti Konstantina Ustinoviča Černenka bol Gorbačov 11.marca 1985 ako 54-ročný zvolený za generálneho tajomníka ÚV KSSZ. Stal sa tak najmocnejším mužom v štáte a zároveň prvým vedúcim predstaviteľom Sovietskeho zväzu, ktorý sa narodil po boľševickej októbrovej revolúcii v roku 1917. Už po niekoľkých týždňoch v úrade spustil Gorbačov lavínu zmien. Medzi najvýznamnejšie z nich patrí perestrojka, glasnosť a sloboda tlače. S demokratizáciou zašiel až po slobodné voľby a zrušenie ústavou zaručenej vedúcej úlohy komunistickej strany. Gorbačovovo zavedenie glasnosti dalo ľuďom väčšiu slobodu slova, čo bola zásadná zmena v režime, ktorý bol dovtedy založený na kontrole prejavu a cenzúre. Tlač získala oveľa viac slobody a bolo prepustených tisíce politických väzňov a disidentov.

Jediný sovietsky prezident

Ďalším krokom v Gorbačovej prestavbe spoločnosti bolo uskutočnenie prvých prezidentských volieb v ZSSR. 15 marca 1990 bol Michail Gorbačov zvolený za prvého prezidenta ZSSR. Stal sa tak jediným, prvým aj posledným, prezidentom Sovietskeho zväzu.

Pil Gorbačov vodku?

Hoci meno tohto politika asociuje značku tvrdého alkoholu, v skutočnosti bol Gorbačov aktívnym, hoci nie veľmi úspešným, bojovníkom proti alkoholizmu v Rusku. Prvá reforma, ktorú zaviedol po nástupe do svojho úradu sa týkala práve alkoholu. Zvýšil ceny vodky, vína a piva a obmedzil ich predaj. Ľudia prichytení v opitom stave v práci alebo na verejnosti boli súdne stíhaní. Dokonca nariadil vystrihnúť z filmov scény obsahujúce konzumáciu alkoholu. Napriek týmto opatreniam sa mu však nepodarilo výrazne ovplyvniť alkoholizmus v krajine a ukázalo sa, že reformy týkajúce sa alkoholu mali skôr negatívny efekt. Produkcia alkoholu sa presunula hlavne do čiernej ekonomiky a výpadok v štátnom rozpočte spôsobený týmito opatreniami bol obrovský.

Otvorený svetu

Gorbačov sa od začiatku snažil o zlepšenie vzťahov so Západným svetom. Stiahol vojská z Afganistanu a nadviazal dôverné vzťahy s vtedajšími významnými západnými politikmi – britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, západonemeckým kancelárom Helmutom Kohlom a s prezidentom USA Ronaldom Reaganom.

Nobelova cena za mier

Najviac je Gorbačov oceňovaný za to, že umožnil krajinám východnej a strednej Európy rozhodovať o svojich vlastných záležitostiach. To neskôr umožnilo Pád berlínskeho múru a následne celú sériu politických prevratov vo východnej a strednej Európe v priebehu roku 1989. Aj na Slovensku sa komunistický režim dostal do kolapsu a november 1989 znamenal jeho definitívny koniec. S výnimkou Rumunska, prebehli demokratické revolúcie v strednej a východnej Európe pokojne. Rozpad ZSSR znamenal koniec studenej vojny a bipolárneho delenia sveta. 15.októbra1990 bol za tento prínos Gorbačov ocenený Nobelovou cenou za mier.

Vzťah k Slovensku

Spomienka, ktorá Michaila Gorbačova viaže k Slovensku, nie je veľmi príjemná. "Prvé, čo mi napadne, keď sa povie Slovensko, je to, že môj otec bol cez vojnu v roku 1944 zranený pri Košiciach," zaspomínal si pred vyše rokom Gorbačov pre agentúru SITA. Možno aj táto spomienka spôsobila, že typickou črtou Gorbačovho politického pôsobenia bolo hlásanie nenásilia.

Uznávaný aj zaznávaný

Michail Gorbačov je vo všeobecnosti na západe uznávaný ako človek, ktorý sa pričinil o ukončenie studenej vojny. Vo svojej vlasti však jeho popularita nie je príliš vysoká. V roku 1996 sa pokúsil vrátiť do politického života a zúčastnil sa na prezidentských voľbách v Rusku. Získal však iba 1% hlasov. Gorbačov je vďaka svojej zmierlivej politike a demokratizačným snahám predovšetkým hrdinom západu. Doma je to inak. Mnohí Rusi mu dodnes nevedia prísť na meno. Roky jeho vlády sa im v spomienkach spájajú s dlhými radmi pred poloprázdnymi obchodmi a s rozpadom Sovietskeho impéria. Hoci ho historici, politológovia, ale aj samotní ruskí občania hodnotia rôzne, faktom ostáva, že jeho politika priniesla Sovietskemu zväzu a svetu veľmi významné zmeny.

Za zdravie mužov

Gorbačov sa aj naďalej angažuje v sociálnej oblasti, najmä v otázkach, ktoré sa týkajú zdravia mužov. „Nejde tu len o zdravie, ale aj o postavenie muža v spoločnosti a veľkú zodpovednosť, ktorú muž na seba v tejto súvislosti berie,“ povedal Michail Gorbačov, prezident Men's World Day, medzinárodnej iniciatívy mesta Viedeň. Sám trpí na diabetes, ale keďže na verejnosti vystupuje ako politik a nie ako súkromná osoba, nie sú podrobnosti o jeho diagnóze známe. Jediný moment, keď Gorbačov verejne prehovoril o svojich pocitoch, bol v roku 1999, keď stratil svoju manželku, ktorá zomrela na rakovinu. Vtedy povedal, že si život bez nej nevie predstaviť a že jej zákerná choroby prišla nečakane a prekvapivo ako „sneh v júli.“

 

Zdroj a foto: internet

(tot)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 02:36