StoryEditor

Diego Armando Maradona

10.07.2009, 08:04
Autor:
(dia)(dia)
Keď sa povie futbalista, mnohým sa okamžite vybaví  Maradona. Slovo šport zas evokuje zdravie a zdravý životný štýl. Nie však v prípade Maradonu. Závislosť na drogách a alkohole spolu s nezdravým prejedaním spravili zo svetoznámeho športovca svetoznámeho pacienta. Diabetes, nadváha, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, depresia. To je len časť zoznamu diagnóz, ktoré si tento kedysi hviezdny futbalista svojim spôsobom žitia vyslúžil.

Keď sa povie futbalista, mnohým sa okamžite vybaví meno Diego Armando Maradona. Slovo šport zas evokuje zdravie a zdravý životný štýl. Nie však v prípade Maradonu. Závislosť na drogách a alkohole spolu s nezdravým prejedaním spravili zo svetoznámeho športovca svetoznámeho pacienta. Diabetes, nadváha, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, depresia. To je len časť zoznamu diagnóz, ktoré si tento kedysi hviezdny futbalista svojim spôsobom žitia vyslúžil.

Diego Armando Maradona je dôkazom toho, že kto má skutočný talent, prerazí. Pre juhoamerický futbal to platí určite. Maradona, jeden z najväčších futbalistov sveta, začínal s futbalom v ošarpaných uliciach na periférii Buenos Aires. V tomto extrémne chudobnom prostredí mal chlapec ako Diego len dve možnosti: kradnúť alebo hrať futbal. Maradona si vybral tú druhú možnosť a urobil naozaj dobre. Svoju prvú futbalovú loptu dostal už ako trojročný. Neodkladal ju ani keď večer zaspával vo svojej posteli. Už ako deväťročný oslňoval svojim talentom v Argentínskej juniorskej lige. Od malička pre neho futbal znamenal cestu z chudoby ku slobode.

Cesta nahor

Už ako 17-ročný bol Diego považovaný za jedného z 25 najlepších futbalistov v Argentíne. V roku 1979 bol lídrom tímu, ktorý sa stal víťazom svetového šampionátu juniorov. Z juniorského tímu prešiel čoskoro do národnej ligy. V roku 1986 doviedol Argentínsky národný tím k víťazstvu Majstrovstiev sveta vo finálovom zápase proti Nemecku. Týmto víťazstvom sa definitívne zapísal do dejín futbalu. K pamätným zápasom však patrí aj víťazstvo nad Anglickom, počas ktorého sám bežal s loptou naprieč celým ihriskom obchádzajúc 10 protihráčov, aby ju napokon pred očami prekvapených divákov dostal rovno do brány.

Drogové škandály

Maradonova sláva čoskoro presiahla hranice rodnej krajiny. Niekoľko rokov hral za Španielsko a od roku 1984 už žal úspechy ako hráč Neapolského tímu. Že Maradona užíva drogy, vyšlo po prvý raz najavo v roku 1991, keď neprešiel dopingovým testom. Vylúčili ho z Neapolského týmu, a tak sa vrátil do Španielska a o niečo neskôr do rodnej Argentíny. Ďalší drogový škandál však na seba nenechal dlho čakať. Na svetovom pohári v roku 1994 mal pozitívny test na efedrín, v dôsledku čoho mu Svetová futbalová asociácia udelila ročný zákaz. Argentínsky tím, ktorého úspech závisel na jeho lídrovi, sa v súťaži ďaleko nedostal. Po nútenej ročnej prestávke sa k nemu Maradona opäť vrátil a zotrval až do roku 1997. V deň svojich 37. narodenín sa rozhodol definitívne ukončiť kariéru futbalistu a postupne presedlal na trénersku dráhu.

Podlomené zdravie

Svetový futbalový šampión sa po prvý krát ocitol na pokraji smrti v roku 2002 v Uruguaji. Vážne problémy so srdcom a závislosť na kokaíne ho v tom čase zložili natoľko, že sa rozhodol pre liečbu v špecializovanom rehabilitačnom centre pre drogovo závislých na Kube. Jeho zdravotný stav bol v tom čase naozaj žalostný. Napriek tomu, že býval vrcholovým športovcom, vážil 128 kíl a trpel ťažkou cukrovkou, hypertenziou, a dýchacími ťažkosťami. Trvalo tri roky, kým sa jeho stav zlepšil. V roku 2005 sa objavil na verejnosti a vyzeral ako kedysi. Bol štíhly a pôsobil zdravo. Nie však nadlho. Už v roku 2007 sa jeho problémy s alkoholom, drogami aj nadváhou opäť vrátili. Mnohí tvrdia, že dôvodom jeho závislostí sú hlboké depresie, ktorými údajne trpí. Taká je už daň za slávu.

V knihe, televízii aj vo filme

Počas svojej liečby z drogovej závislosti na Kube napísal svoju autobiografiu s názvom „Ja som Diego“. O niekoľko rokov neskôr dokonca založil vlastnú talkshow, do ktorej si pozýval hostí z radov domácich i zahraničných celebrít. Jeho kontroverzná osobnosť inšpirovala vynikajúceho srbského režiséra Emira Kusturicu, ktorý o ňom natočil životopisný dokument „Maradona od Kusturicu" (2008). Sám sebe tieňom Maradonov kontroverzný osobný život sa často stával obľúbeným sústom pre novinárov bulváru. Problémy s drogami pritom neboli jediným dôvodom. Maradonu spájali aj so zločineckým podsvetím. V roku 1989 sa oženil so svojou detskou láskou Claudiou Villafañe. Ich extravagantná svadba sa stala predmetom kritiky domácej tlače. Maradona mal však aj dve nemanželské deti. Keď sa k drogovej závislosti postupne pridával aj alkohol, denník New York Times o ňom 14. novembra 2001 napísal: „Maradona je už len tieňom toho, čím býval kedysi, no stále má silnú podporu svojich ľudí žijúcich v Argentíne.“ Tento výrok platí dodnes. Maradona je jednou z najväčších žijúcich argentínskych legiend a pre svojich krajanov ostane navždy športovou osobnosťou. Napriek všetkým škandálom a problémom, žiaden Argentínčan na tohto národného hrdinu nedá dopustiť.

(tot)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:55