StoryEditor

George Lucas

12.01.2012, 22:00
Autor:
(dia)(dia)
George Walton Lucas, americký filmový režisér, producent, scenárista, strihač a príležitostný herec patrí medzi najbohatších a najvplyvnejších filmárov na svete aj napriek tomu, že za svoj život natočil len niekoľko filmov. Svetovú slávu mu priniesla trilógia Hviezdne vojny.

George Walton Lucas, americký filmový režisér, producent, scenárista, strihač a príležitostný herec patrí medzi najbohatších a najvplyvnejších filmárov na svete aj napriek tomu, že za svoj život natočil len niekoľko filmov. Svetovú slávu mu priniesla trilógia Hviezdne vojny. Pozoruhodný úspech na to, že Lucas vždy túžil po niečom úplne inom – stať sa automobilovým pretekárom.

Lucas sa narodil 14. mája 1944 v kalifornskom meste Modesto majiteľom obchodu s kancelárskymi potrebami. V tichom mestečku vyrastal a venoval sa svojej jedinej vášni – autám. Túžbu stať sa automobilovým pretekárom mu v 18-tke prekazila ťažká nehoda pri ktorej takmer prišiel o život a niekoľko dní bol v kóme. Keď sa vystrábil, pozornosť zameral na úplne inú oblasť a bez váhania sa rozhodol študovať antropológiu, sociológiu a mytológiu. Začal sa venovať filmovej tvorbe, nadchla ho najmä kinematografia a kamerové triky. Za svoje krátke filmy získal množstvo ocenení.

Nadšený z filmovej techniky

Doslova magnetom pre mladého Lucasa a jeho kamaráta Johna Plummera bola práca experimentálneho filmára Brucea Baillieho. Avšak Lucasovým skutočným a prvým mentorom vo filmovom priemysle v oblasti techniky bol slávny kinematograf Haskell Wexler. Lucas odišiel študovať na filmovú fakultu na kalifornskú univerzitu. Počas štúdia sa o izbu delil s Randalom Kleiserom, v súčasnosti s filmovým riaditeľom a producentom (Biely tesák, Stroskotaná láska, Modrá lagúna, Pomáda). Tiež sa spriatelil so Stevenom Spielbergom, s ktorým neskôr spolupracoval pri tvorbe dobrodružnej trilógie Indiana Jones.

Po promócii na filmovej fakulte získal štipendium od spoločnosti Warner Brothers a zoznámil sa s režisérom Francisom Fordom Coppolom, ktorému asistoval pri natáčaní snímky Dažďoví ľudia.

 

Spolupráca s Coppolom

V roku 1969 s ním dokonca založil spoločnosť American Zoetrope, o dva roky na to z nej však vystúpil po tom, ako založil vlastnú spoločnosť Lucasfilm Ltd. (dnes premenovaná na LucasArt).

Jeho prvým celovečerným filmom, ktorý natočil v spolupráci s Coppolom v roku 1971, bol vedecko-fantastický film THX 1138, a práve vďaka Coppolovi sa Lucasov debut dostal až na strieborné plátno. O dva roky nato vytvoril príbeh o živote štyroch teenagerov pred začiatkom štúdia na univerzite s názvom American Graffiti. Film zožal obrovský úspech, ocenený bol Zlatým glóbusom a piatimi nomináciami na Oscara, pričom nominovaný bol aj samotný Lucas za scenár a réžiu. Najúspešnejší ol jeho sci-fi film Hviezdne vojny, ktorý sa radí medzi komerčne najziskovejšie filmy.

Mega úspech

Na scenári Hviezdnych vojen Lucas pracoval už od roku 1968, o 7 rokov neskôr ho ponúkol štúdiu Universal, ktoré ho však odmietlo kvôli vysokým finančným nákladom. Šancu mu dal až riaditeľ spoločnosti 20th Century Fox Alan Ladd, poskytol mu ale len obmedzený finančný rozpočet. Lucas si preto založil ďalšie spoločnosti, ktoré mali pre film vytvoriť vizuálne triky a zaistiť postprodukciu. Hviezdne vojny dokončil v roku 1977 a úspech na seba nenechal dlho čakať. Už v priebehu prvého týždňa premietania zarobil takmer sedem miliónov dolárov. Film navyše získal sedem Oscarov a svojim producentom prihral 800 miliónov dolárov.

Obchodný ťah

Lucas pri Hviezdnych vojnách využil marketigovú podporu, tzv. merchandising. Keďže štúdio nechcelo dať peniaze na reklamu, Lucas dal urobiť tričká a plagáty, na ktorých film spropagoval. Tento obchodný ťah mu priniesol miliardy dolárov. Ďalšie dve pokračovania úspešného filmu Impérium vracia úder a Návrat Jediho už nerežíroval, sústredil sa len na produkciu. V režírovaní ho nahradili Irvin Kerschner a Richard Marquand. V tejto dobe sa Lucas spolu s priateľom Spielbergom zameriaval na filmovú trilógiu Indiana Jones, postavu ktorého vynaliezavý filmár vytvoril podľa komiksových hrdinov. Všetky tri filmy s názvami Indiana Jones a dobyvatelia stratenej archy, Indiana Jones a chrám skazy a Indiana Jones a posledná krížová výprava zarobili spoločnosti Lucasfilm 1,6 miliardy dolárov.

Počítačové hry

Po rokoch vo filmovom priemysle objavil Lucas vášeň aj v počítačových hrách. Tá ho priviedla až k výstavbe obrovského ranča, ktorý pomenoval podľa hrdinu Hviezdnych vojen Skywalker. Tu počítačové hry vyvíja, produkuje a v technických budovách robí výskum nových technológií. Lucas sa aktívne realizuje aj v oblasti vzdelávania detí, vydáva knihy, vyrába filmy a historické dokumenty pre deti.

Návrat k režírovaniu

Od budovania spoločnosti, produkovania a písania scenárov k filmom a počítačovým hrám sa Lucas v 90. rokoch opäť vrátil k režírovaniu a natočil ďalšie tri kapitoly Hviezdnych vojen: Epizóda I – Skrytá hrozba, Epizóda II – Klony útočia a Epizóda III – Pomsta Sithov. Vo všetkých troch dieloch si dokonca zahrali jeho tri deti. Amandu si adoptoval ešte v čase manželstva s filmovou editorkou Marciou Lou Griffinovou. Ich vzťah po 14 rokoch stroskotal a skončil rozvodom. Lucas si neskôr osvojil ešte dievčatko Katie a chlapca Jetta, o ktoré sa stará sám. Od roku 2007 má však vzťah s prezidentkou spoločnosti Ariel Investmens, s ktorou sa ale zatiaľ neplánuje oženiť.

Utajená cukrovka

Lucas patrí k najdôležitejším tvorcom filmu 20. storočia. Jeho myšlienky plné fantázie a talent na špeciálne efekty dokonale pretavil do svojich filmových diel. Vyvinul nový filmový zvukový systém a tým vytvoril nové štandardy vo filmovej branži. Média pravidelne informujú aj o jeho zdravotnej stránke a nevyhýbajú sa správam o tom, že režisér patrí k diabetikom 2. typu. Na verejnosti však nie je veľa informácií o jeho ochorení a on sám sa tejto téme v rozhovoroch vyhýba.

Zdroj a foto: internet

(ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 08:31