StoryEditor

Patti LaBelle

10.07.2009, 08:05
Autor:
(dia)(dia)
Napriek tomu, že v našich končinách nie je všetkým až taká známa ako na rodnom americkom kontinente, môže sa soulová speváčka Patti LaBelle pýšiť dvoma cenami Grammy a niekoľkými miliónmi predaných albumov. Jednou zo zaujímavostí o tejto výnimočnej speváčke je aj skutočnosť, že už 13 rokov bojuje s diabetom.

Napriek tomu, že v našich končinách nie je všetkým až taká známa ako na rodnom americkom kontinente, môže sa soulová speváčka Patti LaBelle pýšiť dvoma cenami Grammy a niekoľkými miliónmi predaných albumov. Jednou zo zaujímavostí o tejto výnimočnej speváčke je aj skutočnosť, že už 13 rokov bojuje s diabetom.

Patti sa narodila v roku 1944 v západnej Philadelphii ako Patricia Louise Holt. Vyrastala spolu s troma sestrami a jedným bratom. V štrnástich rokoch začalo toto plaché dievča spievať v miestnom kostole. Jej spevácky talent si všimla aj triedna učiteľka, ktorá Patti odporučila založiť si dievčenskú skupinu. Tá jej radu poslúchla a v roku 1958 uzrela svetlo sveta formácia The Ordettes, zložená zo štyroch talentovaných mladých speváčok.

Prvé turné

Patsy, ako ju v tom čase volali známi a priatelia, aj s matkiným požehnaním opustila strednú školu a vydala sa na turné s The Ordettes. Po niekoľkých rokoch a mnohých vystúpeniach v nočných podnikoch sa skupine podarilo získať zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Blue Note Records. Avšak pod dvoma podmienkami: The Ordettes sa premenovali na Bluebelles a z tichej Patricie Holt sa stala hlavná speváčka Patti LaBelle.

Útok na hitparády

V roku 1962 sa formácia dostala do americkej hitparády so singlom I sold my heart to the Junkman. V šesťdesiatych rokoch sa tak postupne stali jednou z najznámejších soulových dievčenských skupín s piesňami ako Danny boy alebo Down the Aisle. Napriek tomu, že sa jedna zo speváčok rozhodla odísť ku konkurencii (a treba priznať, aj k známejšej formácii - The Supremes), Bluebelles pokračovali s koncertovaním po celom americkom kontinente.

Sólová dráha

V roku 1970 stretla skupina počas koncertovania v Londýne Vicki Wickham, bývalú manažérku Janis Joplin. Keď sa dievčatá po roku vrátili späť do Ameriky, mali nielen nový imidž a štýl hudby, ale aj meno – jednoducho Labelle. Po vyčerpávajúcich rokoch strávených koncertovaním a vystupovaním, a po nervovom zrútení jednej z členiek skupiny, sa Patti rozhodla v roku 1976 pre sólovú kariéru a vo vydavateľstve Epic nahrala okrem debutového ešte tri ďalšie albumy.

Kolaps na pódiu

Americkej soulovej dive, držiteľke mnohých hudobných ocenení, diagnostikovali diabetes pred trinástimi rokmi. Stalo sa tak počas vystúpenia a speváčka si spočiatku myslela, že ide o vyčerpanie a stres. „Myslela som si, že som odpadla kvôli vyčerpaniu organizmu“, zverila sa časopisu Diabetes Health. „Previezli ma do nemocnice a tam mi doktori diagnostikovali diabetes. Neviem, čo by sa stalo, ak by som vtedy na vystúpení neodpadla. Možno by som nikdy nezistila, že mám diabetes“. Novozistená cukrovka jej napriek tomu pomohla v lepšej kontrole a pokračovaní v kariére. Rodáčka z Philadelphie tiež hovorí, že sa vždy bála chodiť k doktorom. „My afro-američania nechodievame na lekárske kontroly pravidelne. Určite by sme mali doktorov navštevovať častejšie“.

S inzulínom na letisku

Napriek pravidelnému stravovaniu, cvičeniu a inzulínovým dávkam musí Patti podobne ako ostatní diabetici čeliť mnohým výzvam. „Najväčšou výzvou je pre mňa pravidelné pichanie inzulínu. Byť na letisku a nemôcť nájsť toaletu, kde by som si mohla vziať tabletky alebo inzulín skutočnosť, s ktorou sa musím často vyrovnávať“. Pred niekoľkými rokmi jej pri vystúpení v Miami jeden z doktorov dokonca neodporúčal kvôli nízkemu cukru koncertovať. Ako však tvrdí speváčka, zjedla určité množstvo sacharidov a koncert napokon odohrala.

Výzvy diabetikom

Ostatným diabetikom odporúča jediné – nezanedbávať svoje zdravie. „Kontrolujte si cukor v krvi čo najčastejšie. Ak je privysoký alebo prinízky, pokúste sa ho upraviť. Na toto nikdy nepozabúdajte.“ Patti LaBelle je hovorkyňou Americkej diabetickej asociácie (American diabetes association) a autorkou dvoch kuchárskych kníh pre diabetikov, ktoré obsahujú recepty na jedlá s nízkym obsahom tuku a sacharidov. V roku 2005 sa objavila aj v reklamách na glukometre.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2015-10-05 22:50:01 - Feat.: - Title: "Aj vďaka diabetu žijem pestrý život," hovorí Miriam Jarošová 02 - Modified: 2015-06-24 22:28:01 - Feat.: - Title: Cukrovka sa pri herectve veľmi ťažko zvláda, hovorí Katka Feldeková 03 - Modified: 2015-05-25 07:36:51 - Feat.: - Title: Odkedy mám pumpu, hodnoty glykémie sa mi zlepšili, hovorí Zuzana 04 - Modified: 2015-03-02 22:10:01 - Feat.: - Title: Charizmatická Mama Cass bola diabetička s veľkým srdcom 05 - Modified: 2015-02-23 07:42:39 - Feat.: - Title: Oscarovú herečku Jane Wymanovú diabetes v ničom neobmedzoval
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:14