(4 porcie)
Suroviny:
200 g ryže,
soľ,
malý pór,
stredne veľká konzerva ananásového kompótu v light náleve,
100 g anglickej slaniny,
2 PL vínneho bieleho octu,
trošku kajanského korenia,
2 PL citrónovej šťavy,
1 PL olivového oleja, petržlenová vňať
Postup:
Ryžu premyjeme, zalejeme vodou, osolíme a udusíme domäkka. Pór očistíme a nakrájame na tenké plátky. Ananás zlejeme, necháme odkvapkať, šťavu odložíme na ďalšie použitie. Spolu s pórom ho vmiešame do udusenej, vychladnutej ryže. Slaninu nakrájame na drobné kocky a pri miernej teplote nasucho rozškvaríme na panvici. Z 2 lyžíc ananásovej šťavy, octu, štipky soli, kajanského korenia, citrónovej šťavy a oleja vyšľaháme nálev, ktorý vlejeme do ryže, pridáme posekanú vňať, premiešame a na chladnom mieste necháme 15 minút. Šalát podávame s opraženou slaninkou.
Energetická a biologická hodnota 1 porcie:
1719,5 kJ, 409,4 Kcal, 7,0 g B, 22,0 g T, 44,1 g S