Suroviny:
80 g sušenej hnedej šošovice
50 g čerstvých šampiňónov
30 g červenej cibule
6 g cesnaku
70 g vlašských orechov
17 g panenského olivového oleja
15 g šťavy z citróna
10 g tamari alebo sójovej omáčky
5 g čerstvého rozmarínu
5 g čerstvého tymianu
10 g čerstvej šalvie alebo petržlenu
3 g morskej riasy Wakame
kajenské korenie
čerstvo mleté čierne korenie
nerafinovaná soľ
Postup:
1. Šošovicu uvaríme v studenej neosolenej vode s morskou riasou domäkka, zlejeme.
2. Na olivovom oleji pomaly restujeme nasekanú cibuľku a cesnak, asi 5 minút.
3. Pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme asi 8 minút. V prípade potreby podlejeme troškou vody.
4. V mixéri zmiešame uvarenú šošovicu, dusené huby, orechy, nasekané čerstvé bylinky. Ochutíme korením, tamari omáčkou, šťavou z citróna, soľou a dohladka rozmixujeme.
5. Preložíme do chladničky a necháme niekoľko hodín stuhnúť.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
249 kcal/1 040 kJ, 8,2 g bielkovín, 15,5 g tukov
zhruba 2 SJ
Recept bol zverejnený v časopise DIABETIK 9-10/2018