Na bábovku potrebujeme:
6 vajec
50 g fruktózy
100 g oleja
100 ml horúcej vody
250 g polohrubej múky
1 puding – zlatý klas
1 PL kakaa
2 PL rumu
pol prášku do pečiva
citrónovú kôru
POSTUP:
Žĺtka vymiešame so sladidlom, pridáme po častiach olej a horúcu vodu. Zmes šľaháme do zhustnutia. Múku preosejeme, zmiešame s pudingom, práškom do pečiva a zľahka zmiešame s vyšľahanou zmesou. Vaječné bielka vyšľaháme na hustý sneh so štipkou soli, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach pridávame do pripravenej zmesi. Zľahka zamiešame. Z kakaa a rumu vymiešame kašičku, ktorú spojíme s časťou cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto (kakaové). Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ihlicou vyskúšame, či je cesto prepečené. Keď sa na ihlicu cesto nalepí, vrch prikryjeme alobalom a dopečieme.
Po vychladení rozdelíme bábovku na 16 rovnakých kúskov po 1,5 SJ.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá:
158 kcal
3,9 g bielkovín
8,5 g tukov