(2 500 kJ za hodinu svižnej jazdy) Šliapanie na bicykli zapája veľké svaly v tele a posilňuje vaše stehná aj lýtka bez toho, aby pritom boli namáhané vaše kĺby. Cyklistika je preto vhodná v každom veku a v takmer každom zdravotnom stave. Ak dosiahnete priemernú rýchlosť dvadsať kilometrov za hodinu a ak nebudete zastavovať každých päť kilometrov na jedno pivo, urobíte pre svoje srdce a svaly naozaj veľa. Okrem prázdninových vychádzok skúste vziať bicykel na milosť nielen ako športovú zábavu, ale aj ako plnohodnotný dopravný prostriedok. Skúste na ňom ísť v teplom letnom dni do práce, na nákup alebo na kúpalisko - trebárs si z prázdnin odveziete nový zvyk a po kľúčoch od auta budete siahať ďaleko menej. A rovnako tak po zaručených radách na rýchle chudnutie.Flickr
StoryEditor

Pohybujme sa zdravo! Typy pohybovej aktivity (2. časť)

13.11.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Šport patrí k aktivitám, ktoré priaznivo ovplyvňujú život pacienta s rôznym typom diabetu. Základom pre jeho bezpečný priebeh je rovnováha medzi hladinou inzulínu a glykémie, ktorú možno dosiahnuť individuálne koncipovanými úpravami po porade s diabetológom alebo športovým lekárom.

Turistika – zvyšuje spotrebu sacharidov


Pri náročnejších výstupoch sa nároky na príjem sacharidov aj zdvojnásobia. Ráno pred výstupom je vhodné konzumovať celozrnné potraviny pre pomalšie a dlhšie vstrebávanie cukru, ktoré zabezpečí vyrovnanú hladinu glykémie.

Samozrejmosťou je náležitá hydratácia. Niektoré glukomery fungujúce na podklade glukózoxidázovej reakcie môžu vo vysokých nadmorských výškach podhodnocovať glykémie. Turistika vo vysokých nadmorských výškach môže zvýšiť spotrebu sacharidov a chlad zase môže znížiť odbúravanie tukov, čo prispieva k vzniku hypoglykémie.

U pacientov s DM2 na metformine je nízka pravdepodobnosť vzniku hypoglykémie, pacienti užívajúci preparáty sulfonylurey alebo glinidy by mali ale dávky liekov zredukovať, alebo prijať viac sacharidov pred a počas výkonu.

Plávanie – nezaťažuje kĺby


Súčasne využíva svaly hornej a dolnej časti tela a je odporúčaný pre pacientov s neuropatiou. Prejavy hypoglykémie vo vode nemusí pacient správne vnímať. Pred plávaním sa odporúčajú vyššie glykémie, okolo 12 mmol/l. Plávanie raz či dvakrát v týždni nevyžaduje špeciálny manažment, aj keď záleží na dĺžkach, ktoré sa plánujú preplávať.


Vhodné je nosiť identifikátor diabetu, napr. na zápästí. Pri rekreačnom plávaní v prírodných tokoch je výhodné nosiť ochrannú obuv. Pokiaľ ide o pravidelnú aktivitu, v začiatkoch je výhodné, aby plavec neplával sám, kým nenadobudne rutinu v manažmente svojho ochorenia.

Cyklistika – zvyšuje kondíciu


Pri jazde trvajúcej cca 20 – 30 min. sa nemusia striktne kontrolovať glykémie, stačí popíjať sacharidový nápoj. Ak je jazda dlhšia, treba doplniť aj kontroly glykémie, prvýkrát po 20 min. s preukázaním trendov glykémie, potom každých 30 min. Inzulínová pumpa nemusí byť odstránená, treba však zabezpečiť, aby sa nepoškodila pri prípadnom páde.

Beh – je ideálny pre pacientov s DM2


Zlepšuje inzulínovú senzitivitu a prispieva k udržiavaniu hmotnosti. Pred aktivitou sa treba uistiť, že je k dispozícii dostatok sacharidov na doplnenie. Ak beh trvá viac ako 60 min., je výhodné, aby mal športovec na sebe identifikátor diabetu (napr. náramok) a z bezpečnostných dôvodov sa uprednostňuje beh vo dvojici.

Keďže ide o prevažne letný šport, ľahšie môže dôjsť k dehydratácii, obzvlášť pri vyššej glykémii. Ideálna glykémia pre začiatkom aktivity je 7 – 10 mmol/l. Pacienti pri tomto športe spália asi o 50 % viac energie ako pri bežnom bicyklovaní.

Pri tomto type záťaže je použitie inzulínových púmp vhodné. Pacienti na inzulíne, sulfonylureových preparátov a glinidoch sú rizikoví z vývoja hypoglykémie.

Krátky beh trvá 20 – 45 min. a má relatívne malý efekt na hladiny glykémií. Ideálna glykémia pred behom je 7 – 10 mmol/l. Vhodné je podanie snacku pred štartom, ak je však glykémia vyššia, snack podať netreba.

Dlhý beh bežne trvá 1 – 2 hodiny. Odporúča sa pre bežcov s DM, ktorí majú osvedčenú rutinu a dobrú kondíciu z krátkych behov. Kontrola glykémie by mala byť najskôr po hodine behu s krátkym občerstvením, pri ktorom sa môže vynechať rýchloúčinkujúci inzulín.

Maratón je kulmináciou intenzívnych tréningov a neodporúča sa netrénovaným jedincom.

Ráno v deň maratónu je vhodné znížiť dávku bazálneho inzulínu a skonzumovať sacharidy napr. vo forme čokoládovej tyčinky. Nevyhnutná je dostatočná hydratácia a glukózu možno dodávať vo forme energetického želé, približne každých 8 km.


Extrémne športy


Napríklad horolezectvo, paraglajding, parašutizmus, potápanie a pod., nie sú pre pacientov s diabetom vhodné, obzvlášť nie pre tých s komplikáciami a na inzulíne. Riziko vzniku hypoglykémie a jej následného ošetrenia je za extrémnych podmienok ťažké, i keď pribúdajú dôkazy o efektívnom využití kontinuálneho monitoringu glykémií napr. pri potápaní.

Basketbal


Basketbalový zápas trvá 48 minút, v 4 štvrtinách po 12 minút, celkový čas sa však môže pri oddychovom čase, fauloch predĺžiť aj na 2 – 2,5 hodiny. V deň aktivity nie je nevyhnutné redukovať bazálny inzulín a ak sa konzumuje jedlo 2 – 3 hodiny pred zápasom, odporúča sa znížiť dávku bolusového inzulínu k jedlu.

Glykémia by mala byť asi 7 – 9 mmol/l, pričom oddychový čas poskytuje možnosti kontroly glykémie. V polčase by mala byť glykémia približne v úrovni pred zápasom a profesionálnym hráčom sa odporúča počas zápasu odpojiť inzulínovú pumpu.


Futbal


Futbalový zápas sa hrá počas 2 polčasov trvajúcich 45 minút, s 15 min. prestávkou, pri kalkulovaní celkového času treba počítať aj so zvýšením na 2 x 15 min.

Glykémie sú závislé nielen od času, ale aj od intenzity výkonu, čo závisí od pozície hráčov, napr. stredopoliar má väčší pohyb a musí pokryť viac plochy ako napr. brankár.

Krátky šprint pritom môže spôsobiť zvýšenie glykémie. Ak aktivita pozostáva z krátkych šprintov s nízkou aktivitou medzi nimi, je možné dokončiť polčas s glykémiou vyššou ako na začiatku. Riziko hypoglykémie počas futbalu alebo po ňom sa dá znížiť znížením dávky bazálneho inzulínu večer, ale aj ráno pred zápasom. Futbal patrí medzi kontaktné športy a nosenie inzulínovej pumpy sa neodporúča.


MUDr. Dana Prídavková, PhD.
I. interná klinika Univerzitná nemocnica Martin

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 22:50