Maslo a margarín majú približne rovnaké množstvo kalórií. Margarín vyrobený z rastlinných olejov je zdravšia alternatíva k maslu. Ale niektoré margaríny sú vlastne menej zdravé pre obsah tukov, ktoré nepriaznivo vplývajú na cholesterol a zdravie srdca.Pixabay
StoryEditor

Ako si poradiť s kalóriami. Dá sa zaobísť aj bez ich počítania

24.10.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Počítanie kalórií je hlavná cesta, ako sa dopracovať k vytúženej hmotnosti. Ale môžu na to slúžiť aj rôzne už vypracované diéty. Ak si však človek vie rozkázať a naozaj menej jesť, môže sa zaobísť aj bez počítania kalórií.

O kalóriách sa hovorí, že sú to také malé potvory, čo sa v noci nasťahujú do skrine a poprešívajú nám všetko oblečenie na menšie veľkosti. V skutočnosti vyjadrujú energetický prínos potravín a energetický výdaj nášho tela.

,,Ak nie je kalória v našom tele úplne spotrebovaná, ukladá sa v podobe tukových zásob a zvyšuje telesnú hmotnosť," vysvetľuje MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH, z diabetologickej a metabolickej ambulancia Medispektrum Bratislava.

V praxi sa používajú jednotky tisíckrát väčšie – kilokalória (kcal) a podľa metrickej sústavy kilojoul (kilodžaul). Pri prepočte medzi kilokalóriami a kilojoulami platí, že jedna kilokalória (kcal) je 4,185 kilojaulu – kJ (v praxi sa zaokrúhľuje na 4,2 kJ).

Koľko kalórií by sme mali denne prijať?


Na to podľa Ilavskej neexistuje presná odpoveď. „Závisí to od telesnej stavby človeka, veku, hmotnosti, ale tiež od životného štýlu,“ vysvetľuje s tým, že iná hodnota príjmu kalórií denne platí pre aktívnych športovcov a iná pre ľudí so sedavým zamestnaním, ktorí sa navyše nevenujú žiadnej fyzickej aktivite. Vo všeobecnosti však platí, že muži by mali denne prijať 2 605 kalórií a ženy 2 079 kalórií.

Koľko je 2 000 kilokalórií na tanieri?


Denný kalorický príjem energie závisí od skladby stravy – či je viac ťažkých jedál alebo skôr ide o ľahké potraviny s nízkou energetickou hodnotou. „Pri vhodnom výbere je to päť porcií denne v dostatočnom množstve na zasýtenie, prísun živín, vitamínov a minerálií. Ale môže to znamenať aj iba jeden obed s nesprávnym zložením, napríklad vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a hranolkami, so sladkým nápojom a zákuskom,“ uvádza lekárka.

Nepochybne je to podľa nej chutné jedlo, typický obed u nás, ale mal by byť určený iba na veľmi zriedkavé príležitosti, po väčšej fyzickej aktivite, po turistike, fyzickom výkone a s plným vedomím, že to nemôže byť pravidlom.

Môžeme schudnúť aj bez počítania kalórií?


Sledovanie príjmu kalórií je hlavnou cestou, ako sa dopracovať k vytúženej hmotnosti. Ilavská tvrdí, že na to tiež môžu slúžiť rôzne vypracované diéty, keď niekto už dávnejšie kalórie spočítal. Schudnúť však dokážeme aj bez počítania kalórií.

„Ak si človek vie rozkázať a naozaj menej zjesť – znamená to zredukovať každú porciu napríklad o tretinu, obmedziť sladkosti, posledné jedlo jesť 4 – 5 hodín pred spánkom, vtedy počítanie kalórii nie je nevyhnutné,“ tvrdí Ilavská.

V praxi takéto zmeny podľa nej znamenajú rozhodne menej prijatej energie, kalórií, a tým aj hmotnosť pod kontrolou. Napríklad jeden malý keksík denne navyše znamená nárast hmotnosti o 1 – 2 kg ročne.


Veľa kalórií dokážeme spáliť fyzickou činnosťou. Najvhodnejšou na to sú aeróbne aktivity, to znamená, že sa nám zvýši tepová frekvencia. Patrí sem cvičenie, cyklistika, beh, plávanie, korčuľovanie...

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:36