StoryEditor

Máte vedomosti o svojom ochorení?

29.12.2014, 23:22
Autor:
(dia)(dia)
Edukácia je trvalá činnosť lekára diabetológa, diabetologickej sestry a diétnej sestry zameraná na praktické vedomosti o ochorení a rady pre diabetika

Informuje MUDr. Jaroslav Fábry

Diabetologická a metabolická ambulancia Bratislava

 

Edukácia, teda výchova a vzdelávanie, je trvalá činnosť lekára diabetológa, diabetologickej sestry a diétnej sestry zameraná na praktické vedomosti o ochorení a rady pre diabetika. Efektívna edukácia má viesť nielen k zlepšeniu spolupráce so zdravotníkmi, ale tiež k väčšej samostatnosti diabetika pri zvládaní ochorenia. Stáva sa teda neoddeliteľnou súčasťou liečby diabetu každého typu.

 

Stanovenie diagnózy

Snáď žiadna zložka zdravotnej starostlivosti nemá taký význam pre následnú starostlivosť, ako je stanovenie diagnózy. Z tohto kroku vyplývajú rozhodnutia o liečbe a prognóze ochorenia, čo ovplyvňuje ďalší život diabetika.

 

Zmena životného štýlu

Samotné diétne odporúčania bez zmien stravovacích návykov majú len veľmi malú účinnosť.  Základom diétnej liečby teda nie je len nízkoenergetická diéta, ale tiež behaviorálna intervencia stravovacích a pohybových návykov a pohybová aktivita. K zmene stravovacích návykov môžeme prispieť skupinovou alebo individuálnou edukáciou diabetika a takto ho postupne viesť k potrebnej zmene životného štýlu zameraného aj na pohybovú aktivitu, ktorá je pomerne zanedbávaná. Spoločným ovplyvňovaním týchto dvoch faktorov je možné preventívne ovplyvňovať hmotnosť diabetika a tým nepriamo pôsobiť na inzulínovú rezistenciu ako základný faktor rozvoja diabetes mellitus.

 

Sledovanie hodnôt glykémie

Sledovanie hodnôt glykémie, ktoré vykonáva samotný pacient, predstavuje kritický bod liečby diabetu. Dokázalo sa, že intenzívna kontrola diabetikov, keď sa liečba opiera o časté stanovovanie glykémie, významne zlepšuje krátkodobé a dlhodobé výsledky liečby. (Diabetes Control and Complication Trial, UK Prospective Diabetes Study, Kumatova stúdia ).

Sebakontrola (selfmonitoring) musí byť neoddeliteľná súčasť liečby, ktorou je diabetik priamo zainteresovaný do kontroly svojho ochorenia.

 

Špeciálna individuálna edukácia

Potrebujú ju pacienti s chronickými komplikáciami, starší diabetici a gravidné diabetičky.

 

Ciele vzdelávania

1. Zlepšiť celkový zdravotný stav – žiť plnohodnotný a aktívny život aj s diabetom

2. Zabezpečiť optimálnu metabolickú kompenzáciu ochorenia v spolupráci s pacientom

3. Predchádzať a preventívne pôsobiť na vznik akútnych a chronických komplikácií cukrovky

4. Pôsobiť v oblasti komplexnej liečby sprievodných ochorení cukrovky, ako je vysoký tlak krvi, nadváha a obezita, porucha metabolizmu tukov

5. Predĺžiť život diabetika

6. Cielená a účinná zmena životného štýlu zabezpečujúca plnohodnotný život

 

Pre každého diabetika je potrebné, aby mal základné vedomosti o svojom ochorení, samostatne ho zvládal, zmenil životný štýl a komunikoval s tímom diabetológ – diabetologická sestra – diétna sestra.

(pp)

01 - Modified: 2007-02-01 20:56:26 - Feat.: 0 - Title: Zákonnosť nie je luxus
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 16:07