StoryEditor

Nočná zmena s diabetom

14.10.2014, 00:45
Autor:
(dia)(dia)
Diagnóza diabetes na papieri a skvelá pracovná ponuka, ktorá si vyžaduje pracovať na zmeny. Zobrať ju alebo nie? Aký vplyv budú mať nočné na glykémie?

Otázka, ktorá trápi nejedného diabetika. Buď si túži splniť svoj sen, no povolanie, ktoré si vybral, je nutné vykonávať na zmeny, alebo ho k takémuto pracovnému zaradeniu nútia existenčné otázky. Diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD., však upozorňuje, že takýto krok si treba vopred poriadne rozmyslieť, pretože akonáhle dáte svojmu organizmu zmennú prevádzku, musíte počítať s tým, že bude reagovať inak, ako ste boli zvyknutí. A to s problémami. „Organizmus si na zmeny nezvykne prakticky nikdy. Človek síce môže byť spokojný s prácou, pretože ho baví, alebo sa s ňou zmieri preto, lebo nemá inú možnosť. Týka sa to železničiarov, lekárov, tých, ktorí robia v turistickom biznise a podobne,“ hovorí MUDr. A. Ilavská, PhD., MPH.

 

Biorytmus tela

V takom prípade sa so zmennou prevádzkou môžete snažiť vyjsť, no telo si nemôžete nastaviť podľa toho, aké máte pracovné zaradenie. „Telo funguje na vyšších princípoch, na tzv. cirkadiánnom rytme, a ten závisí od toho, ako sa počas dňa mení vylučovanie hormónov,“ vysvetľuje diabetologička. Ak je teda narušené striedanie bdenia a spánku, bude to mať vplyv aj na zmeny hladín rôznych hormónov, a to skôr či neskôr môže priniesť zdravotné problémy a, samozrejme, aj ťažkosti s liečbou diabetu. „Nepoznám človeka, ktorý pracuje v zmennej prevádzke, aby povedal, že mu to náramne vyhovuje. Hodí sa mu síce, že má počas dňa voľný čas a môže si veľa vecí vybaviť, no zmennosť, najmä pri chronických ochoreniach, je skôr negatívna ako pozitívna,“ hovorí lekárka.

 

Sociálny aspekt

Lekári osobám s chronickými ochoreniami prácu na zmeny neodporúčajú. Týka sa to najmä tých, ktorí majú ischemickú chorobu srdca, sú po infarkte alebo ide o diabetikov. „V súčasnosti posúdenie toho, či môže diabetik pracovať na zmeny, naráža na sociálny aspekt, a to najmä na existenčné otázky. V takom prípade sa snažíme vykorčuľovať do takej miery, aby bol diabetik spokojný, a aby jeho zdravie netrpelo viac, ako je nevyhnutné,“ zdôrazňuje MUDr. A. Ilavská.

 

Dbajte na pravidelnosť

Ak máte diabetes a prácu na zmeny naozaj chcete, nastáva pre vás zložitá situácia, pretože ustriehnuť dobré glykémie nebude jednoduché. Ako radí diabetologička, musíte sa snažiť o čo najväčšiu pravidelnosť. „Nie je vhodné pracovať len v noci a nevidieť vôbec slnko. Diabetik by mal čo najviac chodiť von, slnko je totiž hnací mechanizmus mnohých enzymatických a hormonálnych dejov v tele človeka,“ upozorňuje MUDr. A. Ilavská.

 

V nočnej len ľahké jedlá

Okrem toho by ste mali myslieť aj na to, ako naložíte s jedlom. „Keď je diabetik v nočnej, neznamená to, že musí mať kvázi raňajky, obed, večeru. Ideálne sú veľmi ľahké jednoduché jedlá. Liečbu diabetu je nutné prispôsobiť podľa typu. Ak sa diabetik 2. typu lieči napríklad metformínom, jeho efekt nezávisí od príjmu potravy. Čiže keď liek užije, hypoglykémia mu nehrozí. Inak sa však správajú deriváty sulfonylurey, ktoré sa užívajú zvyčajne ráno pred jedlom. Ak ho diabetik užije ráno a ide hneď spať, hrozí mu riziko hypoglykémie,“ upozorňuje diabetologička.

 

Odsledujte sa

Na prispôsobenie liečby diabetu musíte myslieť aj vtedy, keď máte diabetes 1. typu. Vo vašom prípade všetko závisí od toho, koľko dávok a aký druh inzulínu si podávate. „Ak si diabetik aplikuje len dlhodoboúčinkujúci inzulín, nebýva to až taký problém. Ten nastáva najmä vtedy, keď je diabetik na intenzifikovanom režime, čiže má aj rýchloúčinkujúci inzulín,“ varuje MUDr. A. Ilavská. „Každý organizmus reaguje inak, preto je potrebné odsledovať, čo robí zmenná prevádzka a rôzne dávky inzulínu s organizmom a s glykémiami. Podľa toho sa treba prispôsobovať.“

 

Častejšie a v menších dávkach

Je veľmi zložité udržať diabetes pod kontrolou, ak sa pracovné zmeny opakovane striedajú. „V takom prípade sa liečba často nedá nastaviť tak, aby bol človek spokojný. Ak sú pracovné zmeny pravidelnejšie, diabetik si môže rýchloúčinkujúci inzulín aplikovať počas dňa častejšie v menších dávkach. Napríklad namiesto 21 jednotiek 3-krát denne si pichne po 15 jednotiek 5-krát denne. Podľa toho, aké budú výsledky glykémie, zváži, či mu takéto prispôsobenie pomohlo, alebo treba skúšať ďalej.“

 

Spolupracujte s diabetológom

O možnosti úpravy liečby sa, samozrejme, poraďte aj so svojím diabetológom, Ak ste dobre edukovaní a viete pracovať s inzulínom, problémy s rozhádzanou glykémiou sa vám budú riešiť ľahšie. Svoj organizmus poznáte najlepšie a ak sa rozhodnete pre prácu na zmeny, bude hlavne na vás, aby ste zistili, kedy inzulín bude potrebné zvýšiť, kedy znížiť a v akom čase ho podať, aby boli glykémie čo najlepšie.

 

Nárast civilizačných ochorení

Predpokladá sa, že narušenie prirodzených biorytmov človeka môže byť jednou z príčin nárastu civilizačných ochorení. Podľa epidemiologických výskumov majú ľudia pracujúci na zmeny zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Okrem toho posuny bdenia a spánku so sebou prinášajú aj zmeny nálady a depresie.

 

(ivk)

01 - Modified: 2006-11-15 12:04:00 - Feat.: 0 - Title: Ministri odsúhlasili zmeny v kapitalizačnom pilieri
01 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 05 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. júl 2024 10:08