StoryEditor

Výskum enkapsulovaných ostrovčekov pokračuje

18.03.2015, 00:00
Autor:
(dia)(dia)
Prinášame vám nové informácie o tom, kde sa práca vedcov na výskume enkapsulovaných ostrovčekov posunula.

Výskumný tím Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied pod vedením Ing. Igora Lacíka, DrSc., pracuje na téme enkapsulácie (obalenia) pankreatických ostrovčekov v polymérnej membráne vo forme polymérnych mikrokapsúl. Táto membrána chráni ostrovčeky pred ich rozpoznaním a zničením imunitným systémom po transplantácii do tela diabetika. Enkapsulované ostrovčeky po transplantácii produkujú inzulín v závislosti od okamžitej hodnoty hladiny cukru, čiže fungujú ako vlastný pankreas.

 

Opice ako zvierací model

Princíp kontroly hladiny cukru v krvi enkapsulovanými ostrovčekmi sa podarilo preukázať v mnohých zvieracích modeloch. Práca tímu na Ústave polymérov SAV je úzko prepojená s univerzitou v Chicagu (University of Illinois at Chicago) prostredníctvom Chicago Diabetes Projektu (www.chicagodiabetesproject.org). V poslednom období sú všetky aktivity cielené na získanie výsledkov s enkapsulovanými ostrovčekmi hlavne v opiciach. Dôvodom je skutočnosť, že opice predstavujú predklinický zvierací model pred testovaním vhodnosti určitého typu mikrokapsúl pre enkapsuláciu pankreatických ostrovčekov. Čiže ak sa takýto typ mikrokapsúl ukáže ako vhodný po transplantácii do opíc, môžu sa plánovať klinické testy.

 

Prvé výsledky

Práve mikrokapsuly, s ktorými sa zaoberá tím z Ústavu polymérov SAV, sa javia byť veľmi nádejné po transplantácii do brušnej dutiny paviánov. Získané výsledky presvedčivo poukazujú na to, že tieto mikrokapsuly sú tolerované organizmom týchto opíc, nespôsobujú zápalové reakcie a ani významnú reakciu imunitného systému. Následné prvé výsledky s enkapsulovanými paviánimi ostrovčekmi tiež poukazujú na možnosť, že mikrokapsuly obsahujúce enkapsulované pankreatické ostrovčeky by mohli predstavovať vhodný typ mikrokapsúl pre predklinické testy v opiciach. Tento typ experimentov predstavuje tzv. alotransplantáciu, t.j. transplantáciu ostrovčekov medzi donorom a príjemcom toho istého druhu, čo je model pre transplantáciu v prípade enkapsulovaných ľudských ostrovčekov do pacienta s diabetom.

 

Dvojročný projekt

Takéto správanie mikrokapsúl nebolo doteraz dosiahnuté so žiadnymi inými typmi mikrokapsúl testovanými v rámci Chicago Diabetes Projektu. V spolupráci s univerzitou v Chicagu sa hľadali finančné prostriedky pre podporu dôkladného testovania mikrokapsúl v opiciach. Tento krok sa podarilo uskutočniť získaním projektu z Juvenile Diabetes Research Foundation, čo je organizácia podporujúca výskum smerom k identifikácii liečby diabetu 1. typu  (www.jrdf.org). Táto organizácia od roku 2013 cielene podporuje aj smer liečby diabetu 1. typu cez finančnú podporu projektov v tzv. Enkapsulačnom konzorciu. Získaním projektu medzi Ústavom polymérov SAV v spolupráci s univerzitou v Chicagu, a tiež univerzitou v Trondheime, sa vstúpilo do 2-ročného projektu s možnosťou kriticky testovať mikrokapsule pripravované na Ústave polymérov SAV. Tento projekt oficiálne naštartoval v novembri 2014.

 

Testované rôznymi technikami

Intenzívna práca na projekte v súčasnosti viedla k tomu,  že vedecká pracovníčka Ing. Lucia Uhelská, PhD., je na 1,5 mesačnom pobyte v Chicagu. Na pracovisku pripravuje mikrokapsuly transplantované do opíc a hlodavcov. Táto práca sa robí v intenzívnej komunikácii s tímom v Bratislave, kde okrem nastavenia receptúry pre prípravu mikrokapsúl sú tieto mikrokapsuly testované rôznymi fyzikálno-chemickými technikami pred a po transplantácii, aby bolo možné korelovať ich vlastnosti s výstupmi z experimentov.

 

Viera v pozitívne výsledky

Budú to náročné a dôležité dva roky, ktorých cieľom je ukázať, či tieto mikrokapsuly budú predstavovať práve tie, s ktorými by sa  mohla naplniť ambícia klinických testoch. Priebežné informácie z tohto projektu, ako aj iné informácie týkajúce sa práce tímu I. Lacíka, sú uverejnené na www.cukrovkanf.sk. Ide o vedeckú prácu a konečný výsledok nie je možné zaručiť. Avšak celý tím projektu verí, že výsledky budú pozitívne. Jednak z pohľadu posunutia poznania v tejto oblasti, ale hlavne z pohľadu pacientov, ktorí už dlhé roky čakajú na funkčné a bezpečné klinické riešenie kontroly hladiny cukru v krvi transplantáciou enkapsulovaných ostrovčekov.

 

Ing. Igor Lacík, DrSc.

Ústav polymérov SAV

01 - Modified: 2007-04-13 11:15:27 - Feat.: 0 - Title: Vysoké školy bez úspešných absolventov dostanú menej
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 07:18