StoryEditor

Larry Hagman

10.07.2009, 08:09
Autor:
(dia)(dia)
Seriálová postava J. R. Ewinga začala byť v 90. rokoch minulého storočia na Slovensku kultom. Kým neprajníci šírili vtipy typu, že farári v kostoloch musia krátiť omše, pretože sa akurát v tom čase začína seriál Dallas, fanúšikovia na svojich amerických hrdinov nedali dopustiť. Tak, ako pred niekoľkými desaťročiami v Amerike, aj na Slovensku začal byť Dallas trhákom a o „záporákovi“ J. R. Ewingovi (Larrym Hagmanovi) sa toho popísalo neúrekom.  

Seriálová postava J. R. Ewinga začala byť v 90. rokoch minulého storočia na Slovensku kultom. Kým neprajníci šírili vtipy typu, že farári v kostoloch musia krátiť omše, pretože sa akurát v tom čase začína seriál Dallas, fanúšikovia na svojich amerických hrdinov nedali dopustiť. Tak, ako pred niekoľkými desaťročiami v Amerike, aj na Slovensku začal byť Dallas trhákom a o „záporákovi“ J. R. Ewingovi (Larrym Hagmanovi) sa toho popísalo neúrekom. Médiám, samozrejme, neušli jeho problémy s alkoholom a drogami a v dôsledku nesprávnej životosprávy aj následný diabetes.

Larry sa narodil (podobne ako jeho najslávnejšia postava) v americkom štáte Texas, v mestečku Fort Worth. Jeho matka Mary bola známou broadwayskou herečkou a otec Benjamin pracoval ako právnik. Keď mal Larry len päť rokov, jeho rodičia sa rozviedli a chlapec žil striedavo v Texase a v Kalifornii, kde býval u starej mamy. Tam sa presťahoval natrvalo potom, ako jeho matka odišla za kariérou do New Yorku, znovu sa vydala a porodila Larryho sestričku Heller. Po smrti starej mamy sa nešťastný chlapec presťahoval späť k mame a už v 14 rokoch začal mať problémy s alkoholom, čo sa aj neskôr podpísalo na jeho zdravotnom stave. Larry však na východnom pobreží Ameriky dlho nevydržal a presťahoval sa späť do Texasu, kde pomáhal na farme otcovho priateľa a na strednej škole začal navštevovať kurzy herectva. Už tam sa do dosiek, čo znamenajú svet, zamiloval a po maturite sa rozhodol vyskúšať šťastie ako herec.

Začínajúci umelec

Umeleckú kariéru začal v Dallase malými úlohami v televízii, ale aj ako asistent produkcie. Vďaka role v muzikáloch sa mu podarilo precestovať veľký kus sveta a vo svojich 19 rokoch odišiel do Anglicka ako jeden z účinkujúcich vo filme South Pacific, v ktorom si zahral spoločne s matkou Mary. Počas vojny v Kórei pôsobil začínajúci umelec v službách US Air Force v Londýne. V Anglicku sa spoznal s mladým švédskym dievčaťom, Maj Axelssonovou, ktorú si neskôr vzal za svoju manželku. Po návrate z Európy si to Larry Hagman spoločne so ženou a dvoma deťmi namieril rovno do New Yorku, kde získal ako divadelný herec niekoľko veľmi priaznivých ohlasov od amerických divadelných kritikov. Prvý zlom v kariére nastal spoločne so seriálom televíznej stanice NBC s názvom Snívam o Jeannie (I dream of Jeannie). Ako postava Anthonyho Nelsona vydržal v seriáli celých päť rokov.

Seriál Dallas prichádza!

Po menších úlohách sa Larrymu konečne naskytla životná príležitosť – a to vo forme tvrdého a pokryteckého biznismena Džejára v seriáli Dallas. Ako tvrdí Hagman, úlohu sa rozhodol prijať po tom, ako sa spoločne s manželkou po prečítaní scenára zhodli, že postava je preňho ako stvorená. Navyše, Larry je rodený Texasan a za natáčaním nemusel chodievať ďaleko. Scenáristi boli najprv rozhodnutí venovať väčší priestor kladným postavám Bobbyho a Pam, ktorých stvárnili Patrick Duffy a Victoria Principal. Avšak aj vďaka pozitívnym ohlasom divákov a najmä dôveryhodným stvárnením „záporáka“ v podaní Larryho Hagmana sa tvorcovia seriálu rozhodli uprednostniť Džejára. Nominovaný Hagman vydržal v seriáli celých 13 rokov, medzi ktorými bol nominovaný na cenu Emmy a Zlatý Glóbus. Po niekoľkoročnej odmlke sa opäť predstavil v úlohe J. R. Ewinga vo filme J. R. sa vracia (J. R. Returns - 1996), na čo o dva roky neskôr nadväzoval film Vojna Ewingovcov (War of the Ewings - 1998). Démon menom alkohol Larry mal spoločné s Džejárom nielen rodisko, ale, žiaľ, aj záľubu v alkohole a drogách. Jeho dlhoročná závislosť od tmavohnedej tekutiny bola prostredníctvom bulvárnych médií známa celému svetu. Aj napriek veľkej finančnej nezávislosti a podpore rodiny a priateľov s ňou nedokázal bojovať. Celá situácia vyústila až do transplantácie pečene, ktorú musel americký herec pred niekoľkými rokmi podstúpiť. Našťastie, úspešne, takže dnes sa môže v pokoji venovať rybárčeniu, cestovaniu a najmä svojej manželke, s ktorou žije v kalifornskom meste Ojaji. Zlá životospráva však zanechala následky a hercovi už dávnejšie diagnostikovali diabetes 2. typu. Pod to sa podpísal nielen alkohol, ale aj dlhoročné fajčenie a nesprávne stravovanie. Dnes sa už však Larry cíti dobre, pravidelne hodinu denne cvičí a zdravo je, aby si udržal stálu hladinu cukru v krvi.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 02 - Modified: 2023-03-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Bezpečná úroveň konzumácie alkoholu neexistuje 03 - Modified: 2023-02-06 10:38:08 - Feat.: - Title: Ubúda hospitálizácií v dôsledku požitia alkoholu 04 - Modified: 2022-09-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Hercegovej: Diabetik a alkoholické drinky 05 - Modified: 2015-11-22 22:46:01 - Feat.: - Title: Moje výsledky diabetu, žiaľ, kolíšu a uvedomujem si, že treba niečo zmeniť - hovorí Ivan Martinka
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 18:23