StoryEditor

Ella Fitzgerald

10.07.2009, 08:18
Autor:
(dia)(dia)
Prvá dáma jazzu alebo Lady Ella – to sú len niektoré z prívlastkov, za ktorými sa skrýval jeden z najvýraznejších jazzových talentov 20. storočia. A nebol ním nikto iný ako speváčka Ella Fitgerald. Umelkyňa, ktorej kariéra trvala neuveriteľných 57 rokov. Držiteľka 13 cien Grammy tiež trpela diabetom.

Prvá dáma jazzu alebo Lady Ella – to sú len niektoré z prívlastkov, za ktorými sa skrýval jeden z najvýraznejších jazzových talentov 20. storočia. A nebol ním nikto iný ako speváčka Ella Fitgerald. Umelkyňa, ktorej kariéra trvala neuveriteľných 57 rokov. Držiteľka 13 cien Grammy tiež trpela diabetom.

Ella Jane Fitzgerald sa narodila v meste Newport News v americkom štáte Virginia 25. apríla 1917. Rodičia sa krátko po Ellinom narodení rozišli a malé dievčatko sa spolu s mamou a jej novým priateľom presťahovalo do mestečka Yonkers, kde sa narodila aj jej mladšia sestrička Frances. Spevácky talent sa prejavil už v skorom veku. Ella, ktorá chcela byť pôvodne tanečnicou, milovala jazzové nahrávky Binga Crosbyho, Neila Armstronga alebo skupiny Boswell Sisters, ktoré si neustále pospevovala.

Rebelantka

Sotva mladá nádejná speváčka dovŕšila pätnásť rokov, stala sa v rodine tragédia. Jej milovaná mama podľahla následkom autonehody. Dve dievčatá sa stali polosirotami a starostlivosť o ne prevzala teta Virginia, sestra ich mamy. Negatívna udalosť zanechala na mladom dievčati viditeľné stopy. Jej rebelantská povaha sa prejavovala častými útekmi z domu, zhoršeným študijným priemerom a určitý čas si pobudla aj v polepšovni. O tomto období Ella Fitzgerald neskôr povedala, že bolo najťažším v jej živote. Všetky skúsenosti jej však pomohli dospieť a o to viac si vážiť neskorší úspech.

Hudobné začiatky

Ako 16-ročná dostala Ella možnosť vystúpiť na speváckej súťaži v harlemskom Apollo Theater. Na poslednú chvíľu sa rozhodla zaspievať pieseň „The Object of my Affection“ od skupiny Boswell Sisters. Obecenstvo po počiatočných rozpakoch výkon prijalo s nadšeným aplauzom a mladá slečna si v ten večer za svoje vystúpenie odniesla prvú cenu. V roku 1935 vystupovala Ella so skupinou Tiny Brandshaw v Opera House v Harleme, kde stretla známeho bubeníka a kapelníka Chicka Webba. Ten jej po vydarenom vystúpení na Yaleskej univerzite ponúkol zmluvu na 12,5 dolára týždenne, ale hlavne možnosť koncertovať s kvalitnými hudobníkmi. Jej veľký vzor a učiteľ Chick však v roku 1939 zomrel a Ella tak stratila ďalšieho blízkeho človeka. Z členov jeho orchestra zostavila vlastnú sprievodnú skupinu - Ella Fitzgerald and her Famous Orchestra. V tomto období nahrala budúca jazzová kráľovná skladbu A-Tisket, A-Tasket, ktorá sa celých 17 týždňov udržala v rebríčku najhranejších skladieb a z albumu sa predalo milión kópií. V tom čase už jej sláva preskočila ďaleko za hranice Spojených štátov a umelkyňa čoraz častejšie vystupovala v cudzine.

Ellini „muži“

Láska bola ústrednou témou jej piesní, ale predsa v nej nemala šťastie. V období svojej začínajúcej slávy stretla Bennyho Kornegaya, pracovníka v miestnej lodenici, za ktorého sa po krátkom čase vydala. Benny sa však k svojej mladej žene správal všelijako, len nie ako dobrý manžel a zväzok bol po čase anulovaný. V roku 1946 stretla Ella mladého talentované hudobníka Raya Browna. Vzali sa o rok neskôr, ich vzťah však nevydržal. Neskôr kolovali aj informácie, že umelkyňa sa vydala aj tretíkrát – za mladého Nóra. Na škandál sa však čoskoro rýchlo zabudlo.

Umenie improvizácie

Manželstvo s Brownom síce nebolo veľmi šťastné, avšak prinieslo stretnutie s hudobným manažérom Normanom Granzom, pre ktorého Ray pracoval. Granz v speváčke ihneď rozpoznal neuveriteľný talent a začali spolupracovať. Mnohými majstrovskými nahrávkami sa Ella Fitzgerald zaradila medzi najvýznamnejšie swingové speváčky. Podobne ako Armstrong, dokázala aj ona vtlačiť každej piesni osobitnú pečať svojej osobnosti. V jej repertoári prevládajú piesne od Gershwina, Berlina či Portera. Ella dokázala držať krok i s vývojom moderného jazzu. Podobne ako hudobníci, aj ona využívala umenie improvizácie. A nie hocijako. Hlasom dokázala vyjadriť to, čo hudobník nástrojom. Trón kráľovnej – speváčky zaujala s plnou dôstojnosťou a titul „práv dáma swingu“ jej náleží plným právom.

Diabetes ju pripravil o zrak aj nohy

Nebolo tajomstvom, že Ella sa začiatkom 90. rokov začala potýkať so zdravotnými problémami. Silnejúci diabetes ju takmer pripravil o zrak a v roku 1993 jej museli amputovať obe nohy. Ellin fenomenálny hlas utíchol v roku 1996, keď zomrela vo svojom dome v californskom Beverly Hills.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 04:12