inzulínová pumpaShutterstock
StoryEditor

Moderný selfmonitoring a technológie v DIAMART-e

07.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)

Hoci rok 2020 je pre celý svet nezvyčajne náročný, lebo bojujeme s neviditeľným nepriateľom a mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila už 11. 3. 2020, trvá doteraz, DIAMART sa napriek tomu okrem edukácie prostredníctvom moderných telekomunikačných prostriedkov snaží podľa aktuálnej situácie pokračovať v kolektívnej edukácii členov a záujemcov o edukáciu.


V období medzi prvým (16. 3. 2020 – 14. 6. 2020) a druhým (od 1. 10. 2020) núdzovým stavom sa preto podarilo zorganizovať ďalšie dve edukačné stretnutia v rámci Edukačno-motivačného programu pre diabetikov, ktorý je v DIAMART-e realizovaný už od roku 1994.

Edukácia o možnostiach liečby ochorenia COVID-19 doma a v nemocnici

Na základe mnohých otázok diabetikov predsedníčka DIAMART-u PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH, informovala nielen o aktuálnej pandemickej situácii v súvislosti s novým koronavírusom SARS-CoV-2, ale aj o možnostiach liečby ochorenia COVID-19 doma a v nemocnici.

Podrobne vysvetlila a zdôraznila princíp novej zásady R-O-R, čiže dôsledné a správne nosenie rúška, dodržiavanie dvojmetrových odstupov a správna dezinfekcia rúk. Vyzvala na disciplínu, pokoj, rozvahu, využívanie telemedicíny a snahu o dobrú kompenzáciu diabetu mellitu.

Vzhľadom na to, že pri dekompenzácii z dôvodu poruchy alebo upchatia inzulínovej pumpy, akéhokoľvek infektu, ochorenia COVID-19 alebo užívania nových liekov zo skupiny gliflozínov sa môže rýchlo rozvinúť nebezpečná akútna komplikácia, diabetická ketoacidóza, vysvetlila potrebu pravidelného a správneho selfmonitoringu glykémie a ketónov z krvi.

Informovala o možnosti rýchleho testovania B-ketónov z krvi glukometrom FreeStyle Optium Neo a testovacími prúžkami B-Ketone, ktoré je už v tomto období možné predpísať diabetológom a detským endokrinológom diabetológom aj na lekársky poukaz.

Prednášky o moderných technológiách

Moderným technológiám v liečbe diabetu mellitu 1. aj 2. typu boli venované zaujímavé prednášky na oboch edukáciách. Najskôr liečbu diabetu mellitu pomocou inzulínovej pumpy a potom aj moderných senzorov odborne a prehľadne vysvetlila Mgr. Jana Hagendorfová z Medtronicu.

Podrobne vysvetlila princíp fungovania, aplikácie a systém každodenného života s inzulínovou pumpou MiniMed 640G. Upozornila na funkciu Bolus Wizard, technológiu Smart Guard, ale aj inteligentné vlastnosti pumpy, ako je sledovanie času vybitia batérie, aktívneho inzulínu a priebehu bolusovej dávky. Zdôraznila možnosť využitia tréningového programu StartRight pre všetkých diabetikov liečených inzulínovou pumpou Medtronic.

Systém kontinuálneho monitoringu glykémie

Diabetikov liečených inzulínom bez inzulínovej pumpy zaujala systémom kontinuálneho monitoringu glykémie Guardian Connect s možnosťou zobrazovania všetkých glykémií priamo v mobilnom telefóne. Na mnohé otázky v oficiálnej diskusii, ale aj po skončení edukácie, odpovedala Ing. Zuzana Durdjaková z Medtronicu, ktorá okrem toho podrobne vysvetlila systém servisnej starostlivosti o diabetikov liečených inzulínovou pumpou a senzorom, možnosti riešenia a vyriešenia akútnej situácie spôsobenej poruchou v akomkoľvek čase počas roka prostredníctvom zákazníckej help linky MiniMed Care. Táto vedomosť upokojila všetkých diabetikov.


Správne informácie v správnom čase pomáhajú diabetikom v tomto náročnom období, lebo život s diabetom mellitom a možnosť jeho dekompenzácie je tu stále.

A čísla pozitívnych na COVID-19 sú stále alarmujúce. DIAMART napriek tomu optimisticky dúfa, že celoplošné testovanie, dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení, využívanie elektronického zdravotníctva a moderných telekomunikačných prostriedkov pomôže tak pri prevencii ochorenia COVID-19, ako aj dobrej kompenzácii diabetu mellitu.

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH,
predsedníčka DIAMART-u,
edukátor diabetes mellitus

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:20