kúpele Lúčkykúpele Lúčk
StoryEditor

Martina Balušíková: Kúpele mi veľmi prospeli

13.12.2021, 15:00
Autor:
(dia)(dia)
Poskytujú totiž doplnkovú liečbu k ochoreniu. Ak vám ich predpíše lekár a splníte podmienky, zdravotná poisťovňa vám ich kompletne alebo čiastočne preplatí.

Ako diabetici 1. typu máme nárok na kúpeľnú liečbu, a to každé dva roky. Navrhuje a vypisuje ju lekár špecialista, v mojom prípade diabetológ. Tlačivo s návrhom som odniesla na schválenie do zdravotnej poisťovne.


Vybrala som si Lúčky


Po schválení a odporúčaní odborného lekára mi poisťovňa poslala asi päť možností, ktoré mi vzhľadom na moju diagnózu boli odporúčané. Na základe recenzií som si vybrala kúpele Lúčky.
Ja patrím do kategórie B... Pre mňa to znamenalo, že procedúry a liečbu preplácala poisťovňa, ubytovanie a stravu som si platila sama.
Ak sa preukážete ZŤP preukazom, viete ušetriť pár eur a neplatíte daň z ubytovania obci. Pri kúpeľnej liečbe, ktorá trvá 21 dní, máte ušetrených približne 21 eur.


Nevedela som, čo mám očakávať


Boli to moje prvé kúpele, a tak som nevedela, čo mám očakávať, čo ma čaká, ako to funguje, ako ovplyvnila situácia pandemických dní aj túto starostlivosť. Išla som s obavami a so strachom, čo ma čaká. Môžem len povedať, že starostlivosť od úplného začiatku, ubytovanie, strava formou bufetových stolov, lekárska starostlivosť a procedúry boli úplne perfektné. Ja som sa tam prišla liečiť, a nie hľadať chyby.


Bazén som mala sama pre seba


Vyskúšala som si kúpeľnú starostlivosť v čase pandemickej situácie, keď sa prísne dodržiavali opatrenia. Nástup bol, prirodzene, s negatívnym testom a po piatich dňoch opäť pretestovanie. Myslím si, že to sú veci, na ktoré sme si počas covidovej situácie zvykli. Pre mňa bola výhoda, že som mala bazén sama pre seba, alebo sme tam boli len traja ľudia. Bol to úplný luxus, ktorý som si užívala plnými dúškami.


Bufetové stoly boli veľmi pestré, a ak by ste nahlásili nejakú diétu, ktorú máte po konzultácii a odporúčaní lekárom, nebol to žiadny problém. Diétna sestra vypracovala jedálniček pre vás presne na mieru.

Chcela som prísť domov úplne fit!


Niektoré procedúry boli už pred raňajkami, doobeda aj poobede. Mne konkrétne lekár odporučil podľa diagnóz liečbu štvorkomorovým hydrogalvanom, striedavý šľapací kúpeľ, masáže, LTV cvičenie, oxygenoterapiu, bazény s teplou a liečivou vodou, minerálne perličkové kúpele, pitnú kúru, TENS, vírivé kúpele a ešte som si po konzultácii s odborným lekárom doplatila reflexné masáže. Chcela som prísť po 21 dňoch domov ako osemnástka, úplne fit!

Dnes už viem, že kúpele budem navštevovať pravidelne v akejkoľvek situácii.


Najlepšia procedúra: hydrogalvan


Je pravda, že som si veľmi oddýchla a môjmu telu procedúry neuveriteľne prospeli. Keďže trpím polyneuropatiou, za mňa najlepšia procedúra bol štvorkomorový hydrogalvan.

Netušila som vôbec, čo to je... Vy to poznáte? Stretla som sa s tým prvýkrát. Nohy aj ruky som mala namočené v štyroch vaničkách s vodou, ktorou prechádza galvanicky liečivý prúd. Ruky som mala červené ako paprika, prekrvené a teplé. Chcelo sa mi plakať od šťastia. 15 rokov som mala chladné ruky a dovtedy mi nič nepomáhalo!


Ísť do kúpeľov bolo najlepšie rozhodnutie


Nech je situácia akákoľvek, kúpeľná starostlivosť mne veľmi pomohla. Ak ste 15 mesiacov zatvorený doma s dvomi deťmi a v jednom kolotoči: učenie, upratovanie, varenie, žehlenie, nakupovanie potravín, pranie, plus práca, týždňové testovanie, ísť do kúpeľov bolo to najlepšie rozhodnutie. Napriek ťažkej situácii som si užila prírodu, relax, procedúry, starostlivosť, šport... „Vypnutie“ od každodenných povinností padne vhod azda každému. Doprajete si relax, ktorý si zaslúži nielen vaše telo, ale aj myseľ.

Dobré rady na záver


Ak si chcete užiť pohodu, relax, chvíľku pre seba a svoje zdravie, je ten najlepší čas navštíviť kúpele! Počas kúpeľnej liečby máte nárok na pracovnú neschopnosť, ktorú vám vystavuje kúpeľné zariadenie.

Dobrá rada: doklady o platbe (bločky, faktúry) v súvislosti s kúpeľnou liečbou nezahadzujte, môžu sa vám zísť pri uplatňovaní daňových úľav (náklady v súvislosti s kúpeľnou liečbou), resp. príspevku na rekreáciu (náklady v súvislosti s ubytovaním). Dnes už viem, že kúpele budem navštevovať pravidelne v akejkoľvek situácii.

Martina

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 10:09