pixabay.com
StoryEditor

Obezita v tehotenstve zvyšuje riziko rakoviny u potomkov, tvrdí štúdia

26.08.2021, 12:11
Autor:
TASRTASR
Vedci získali dáta z lekárskych záznamov žien, ktoré dostávali prenatálnu starostlivosť v rokoch 1959 až 1966 v Oaklande v Kalifornii.

Ľudia, ktorých matky boli v tehotenstve obézne, majú 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva v dospelosti než ľudia, ktorých matky mali zdravú hmotnosť alebo podváhu, tvrdia americkí vedci v štúdii uverejnenej v časopise Gut.

Výskyt rakoviny hrubého čreva

Výsledky štúdie môžu vedcom pomôcť vysvetliť zvýšený výskyt rakoviny hrubého čreva u mladých dospelých v rozvinutých krajinách.

"Vzhľadom na populačné trendy v oblasti obezity tehotných žien, ktorých počet sa od roku 1960 zvýšil takmer šesťnásobne, môžeme v nasledujúcich desaťročiach očakávať väčší výskyt rakoviny hrubého čreva u dospelých," uvádza sa v štúdii.

Vedci získali dáta z lekárskych záznamov žien, ktoré dostávali prenatálnu starostlivosť v rokoch 1959 až 1966 v Oaklande v Kalifornii. Údaje pochádzali z obdobia šiestich mesiacov pred otehotnením až po narodenie dieťaťa.

Odborníci potom monitorovali výskyt rakoviny hrubého čreva u viac ako 18-tisíc týchto ľudí po dosiahnutí dospelosti. Rakovina hrubého čreva sa objavila u 68 osôb - u polovice už pred dosiahnutím 50. roku života. Asi 20 percent pacientov však malo zároveň rodinnú anamnézu ochorenia.

Nadváha zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva

Štúdia nesledovala BMI sledovaných osôb pred dosiahnutím dospelosti a nezohľadnila ani fakt, že rodičia a deti zvyknú konzumovať rovnakú stravu a môžu mať aj podobnú črevnú mikroflóru.

Už dávnejšie je známe, že nadváha zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a tiež že deti obéznych rodičov mávajú častejšie problémy s telesnou hmotnosťou ako ostatné deti. Vedeckému tímu sa tiež nepodarilo preskúmať, či mohla zohrať úlohu aj tehotenská cukrovka.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:54