StoryEditor

Som diabetik – nováčik

07.01.2013, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Nepríjemné správy prichádzajú zväčša vo chvíli, keď to najmenej čakáte. Zvlášť novinka o tom, že ste práve získali členstvo medzi diabetikmi.

Na nepríjemné správy nie je nikto pripravený, prichádzajú zväčša vo chvíli, keď to najmenej čakáte. Zvlášť, keď sa dozviete o chorobe, ktorá vás prinúti zmeniť životný štýl, svoje postoje a myslenie. Správa o tom, že ste práve získali nedobrovoľné členstvo medzi diabetikmi, vás, pochopiteľne, šokuje, spanikárite, zľaknete sa. Neostáva vám však nič iné, len cukrovku prijať do svojho života a naučiť sa s ňou žiť. K tomu, samozrejme, ako novozistení diabetici potrebujete o chorobe základné informácie.

Tie by ste mali načerpať predovšetkým od diabetológa, ktorý by vám mal podrobne vysvetliť, čo vás čaká, aké opatrenia budete musieť zaviesť do svojho života a ako predídete možným diabetickým komplikáciám. Na všetko, čo vás bude zaujímať, alebo čomu nebudete rozumieť, sa opýtajte. Množstvo informácií o cukrovke získate tiež na internete či v rôznych publikáciách a časopisoch. My vám ponúkame cenné informácie, ktoré vám pomôžu v diabete sa zorientovať, naučíme vás, čo je glykémia, selfmonitoring, inzulín, glukometer, dozviete sa, aké komplikácie vám hrozia v prípade, že podceníte liečbu. Skrátka, pomôžeme vám nad diabetom prevziať plnú kontrolu.

Optimálne spolužitie s chorobou je zložitý proces, ktorý si vyžaduje vysokú sebadisciplínu.

Vysoká hladina
O tom, že cukrovka je chronické metabolické ochorenie, už iste viete. Pripomíname vám, že je pre ňu charakteristická vysoká hladina glukózy v krvi, tzv. hyperglykémia. Viete, prečo vlastne vzniká? Sú dve možnosti: buď váš organizmus neprodukuje inzulín, čo je typické pre diabetes 1. typu, alebo ho produkuje, ale v dôsledku poruchy jeho uvoľňovania a zhoršenej citlivosti ho nedokáže úplne využiť. Ak je to váš prípad, ste diabetik 2. typu.

Z kvapky krvi
Pre vás je podstatné, či už ste diabetik 1. alebo 2. typu, aby ste mali vaše hladiny glukózy v krvi (glykémiu) v norme. Tie by ste si mali pravidelne monitorovať malým prenosným prístrojom, glukometrom, ktorý vám vďaka testovaciemu prúžku a malej kvapke krvi z vášho prsta ukáže hodnotu krvného cukru. Kvapku krvi získate odberovým perom, ktorým si pichnete takmer bezbolestne do prsta a kvapku nanesiete na testovací prúžok.

Dôležité!
Pamätajte na to, že glukometer, testovacie prúžky i odberové pero by ste mali udržiavať v čistote, nosievajte ich v pôvodnom puzdre a obale. V žiadnom prípade ich nedávajte do chladničky. Pred odberom kvapky krvi si poriadne umyte ruky mydlom a vysušte.

Nalačno a po jedle
Glykémiu si treba kontrolovať pravidelne, ideálne 3- až 4-krát denne; v prípade, že sú vaše hodnoty zlé, aj 8-krát denne. Urobte tak ráno ešte pred raňajkami a potom 2 hodiny po jedle. Nalačno by sa vaše hodnoty mali pohybovať medzi 4 – 6 mmol/l, po jedle by nemali presiahnuť hodnoty 8 – 9 mmol/l.

Diéta, tabletky, inzulín
Pýtate sa, ako korigovať skákajúcu glykémiu? Vysokej hladine cukru a rovnako aj príliš nízkym hodnotám, tzv. hypoglykémii, dokážete predísť diétou, tabletkami (perorálnymi antidiabetikami) alebo aplikovaním inzulínu. Ktorá možnosť sa vás týka, závisí od toho, či ste diabetik 1., alebo 2. typu.
● Diétu, teda zdravú racionálnu stravu, by ste mali dodržiavať všetci. Ak sa jej budete poctivo pridržiavať, máme pre vás, diabetikov 2. typu, skvelú správu. V budúcnosti sa môžete vyhnúť alebo podstatne oddialiť nutnosť liečby tabletkami a inzulínom. Pre všetkých však platí, že diétou si podstatne ovplyvňujete hladinu cukru v krvi.
● Perorálne antidiabetiká sú určené len pre diabetikov 2. typu. Ide o látky, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi. Budete ich užívať vtedy, ak sa vám cukrovku nepodarí skompenzovať diétou.
● Inzulínová liečba je životne nevyhnutná pre diabetikov 1. typu. Aplikovať si ho však môžete aj vtedy, ak ste diabetici 2. typu, ale len v prípade, ak sa vám pomocou diéty a tabletiek nedarí udržať glykémie v optimálnom rozmedzí, neznášate tabletky, nemôžete ich užívať pre iné ochorenie, ak ste pred vážnejšou operáciou, alebo v prípade tehotenstva.

Foto: fotolia.com

 

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:30